ΕΛΛΑΔΑ

Συρεγγέλα: Με εθελοντές στο Περιστέρι για την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών - Πού να απευθυνθούν

Συρεγγέλα: Με εθελοντές στο Περιστέρι για την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών - Πού να απευθυνθούν
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα Υπουργείο Εργασίας

Με μήνυμα «Δεν είσαι η μόνη!» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, επισκέφτηκε την Πέμπτη περιοχές του Περιστερίου και του Αιγάλεω στο πλαίσιο της δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η κα Συρεγγέλα που ήταν μαζί με εθελοντές και εθελόντριες σε ένα βαν, ενημέρωσαν τους πολίτες για το Δίκτυο Δομών για κακοποιημένες γυναίκες που διαθέτει η χώρα μας και το οποίο περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και τη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Η υφυπουργός τόνισε ότι τα συμβουλευτικά κέντρα είναι πάντα σε ετοιμότητα να παρέχουν σε γυναίκες ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και νομική και εργασιακή συμβουλευτική, ενώ οι Ξενώνες Φιλοξενίας έτοιμοι να υποδεχθούν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Η κα Συρεγγέλα μίλησε με άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι και όλες να βοηθήσουμε γυναίκες να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, κάθε ενδιαφερόμενος/η που επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας ή να καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να καλέσει στην Γραμμή SOS 15900 για να λάβει την απαραίτητη βοήθεια και συμβουλή.

Παράλληλα, η υφυπουργός διαβεβαίωσε όλους τους πολίτες που συνάντησε στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω ότι το υπουργείο βρίσκεται «δίπλα σε κάθε γυναίκα που θέλει να καταγγείλει κακοποίηση, βία ή παρενόχληση».

«Είμαστε μαζί της σ' αυτόν τον αγώνα και έμπρακτα την στηρίζουμε σε κάθε της βήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Δίκτυο Δομών και εργασιακή στήριξη

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Συρεγγέλα επανέλαβε τη σημασία του ολοκληρωμένου Δικτύου Δομών της χώρας.

Όπως είπε, το Δίκτυο Δομών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών περιλαμβάνει την 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.

Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, με εξειδίκευση σε θέματα βίας, είναι μία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα βίας κατά των γυναικών.

Στις δηλώσεις της, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της σημερινής δράσης είναι να ενημερωθεί, όσο το δυνατόν, περισσότερος κόσμος για τις δομές στήριξης που απευθύνονται στις γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και στις οποίες μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν και ψυχολογική, νομική, αλλά και εργασιακή στήριξη.

Στο σημείο αυτό, η κ. Συρεγγέλα τόνισε τη σπουδαιότητα μίας σειράς δράσεων που υλοποιούνται στον τομέα της εργασίας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η προστασία τους από κακοποιητικές συμπεριφορές, όσο και η οικονομική τους ανεξαρτησία, σε περίπτωση που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εστία τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι πολύ πιο δύσκολο για μία γυναίκα που είναι άνεργη να βγει από τον κύκλο της βίας. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, οι γυναίκες να μπορούν να βρουν εργασία, να σταθούν στα πόδια τους και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία.

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός υπενθύμισε ότι στον Δήμο Περιστερίου εφαρμόζεται το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου.

Τέλος, η κ. Συρεγγέλα δήλωσε ότι όσοι και όσες το επιθυμούν μπορούν να λάβουν πληροφορίες μέσα από τις ιστοσελίδες metoogreece.gr, womensos.gr και isotita.gr, από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) ή στέλνοντας e-mail στο sos15900@isotita.gr.