ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία δήμου Αθηναίων και Εθνικού αστεροσκοπείου

Συνεργασία δήμου Αθηναίων και Εθνικού αστεροσκοπείου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Λίγες εβδομάδες μετά την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου του ευρωπαϊκού προγράμματος "Copernicus", το οποίο εκτιμάται ότι θα κάνει για τη γεωσκόπηση ότι έκαναν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι για τη μετεωρολογία, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου δεδομένων της αποστολής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σήμερα, υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση φαινομένων καύσωνα, μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με τη συνεργασία αυτή δίδεται η δυνατότητα χρήσης και αξιοποίησης δορυφορικών δεδομένων για το αστικό θερμικό περιβάλλον της Αθήνας, σε πραγματικό χρόνο, για το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας και περιστατικών καυσώνων. Εκτός αυτού, θα γίνεται θα μπορούν να προβλέπονται καύσωνες και κλιματικές αλλαγές μακροπρόθεσμα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και από την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που έχει αναπτύξει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την εκτίμηση εξατομικευμένου ρίσκου ευπαθών ομάδων με βάση τη θέση και την κατάσταση υγείας τους, αλλά και την καθοδήγησή τους στον κοντινότερο κλιματιζόμενο χώρο.

Τι είναι το πρόγραμμα "Κοπέρνικος"

Το Copernicus είναι μια συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το φιλόδοξο πρόγραμμα συνεχούς παρατήρησης της Γης με ραντάρ θα χρηματοδοτηθεί με 7,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Είναι το μεγαλύτερο δορυφορικό πρόγραμμα της Ευρώπης μετά το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης "Galileo".

Το πρώτο δορυφορικό ραντάρ του αστερισμού (Sentinel 1a), ο οποίος θα περιλαμβάνει συνολικά έξι σκάφη σε τροχιά, εκτοξεύτηκε στις 3 Απριλίου από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα και μετέδωσε τις πρώτες εικόνες πριν καν εισέλθει στην τελική τροχιά του.

Τα ραντάρ των δορυφόρων θα διαπερνούν τα σύννεφα και είναι ιδανικά για την μέτρηση της στάθμης σε πλημμύρες ή για την καταγραφή των μετατοπίσεων του εδάφους σε σεισμούς, μεταξύ άλλων.

Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, για τη μελέτη του περιβάλλοντος και του κλίματος, τη γεωργία και μια πληθώρα άλλων εφαρμογών.