ΕΛΛΑΔΑ

Φυσικοθεραπευτές: Πάγιο αίτημα η αναστολή της προκράτησης του claw-back

Φυσικοθεραπευτές: Πάγιο αίτημα η αναστολή της προκράτησης του claw-back
Τι ζητούν οι φυσικοθεραπευτές Unsplash

Με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών - Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, για μια ακόμη φορά, ζητά την κατάργηση του  claw-back και του rebate, προβλήματα που ταλανίζουν τους 2.500 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν κοινοποιήσει τον προϋπολογισμό για τις φυσικοθεραπείες που αφορά το 2022 και δεν έχουν παρουσιαστεί οι τρόποι αντιμετώπισης του claw-back και οι μεταρρυθμιστικές τομές, παρόλο που ο Π.Σ.Φ. έχει καταθέσει πολλές φορές προτάσεις για λύσεις των θεμάτων αυτών.

Πάγιο αίτημα του Π.Σ.Φ., όπως και των υπολοίπων παρόχων ΠΦΥ, αποτελεί επίσης και η αναστολή της προκράτησης του claw-back του 2022, όπως επίσης και το «κούρεμα» των παλαιών οφειλών claw-back.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει σχετικά: «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, συνεχίζουν να εισπράττουν τις αμοιβές για τις υπηρεσίες που παρέχουν, κουρεμένες κατά 40-50% ετσιθελικά. Ένα, ούτως ή άλλως, άδικο μέτρο, το οποίο όμως αποτέλεσε την αναγκαστική συνεισφορά των φορέων της ΠΦΥ έτσι ώστε να ορθοποδήσει η χώρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, το συνεχίζουν οι κυβερνήσεις. Η δαπάνη της φυσικοθεραπείας είναι αυξημένη σε σύγκριση με το 2021 κατά περίπου 15%, ενώ ο προϋπολογισμός το 2022 μάλλον θα είναι ο ίδιος. Οι φυσικοθεραπευτές όμως - ως γνωστόν - παρέχουν υπηρεσίες και δεν συνταγογραφούν, ούτε και μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση παραπεμπτικών για τις θεραπείες που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Άρα δεν ευθύνονται για την αυξημένη ζήτηση.

Έχουμε επαναλάβει δεκάδες φορές ότι οι φυσικοθεραπευτές και όλοι οι κλάδοι εν γένει που προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας, προβλήματα που εντάθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναμένεται να κορυφωθούν, δεδομένης και της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης. Ζητάμε από τον ΕΟΠΥΥ και τον υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη την άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας και τον μηδενισμό του claw-back και του rebate».