ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων κορωνοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για τις μάσκες - Πού τις πετάμε, πού τις κρατάμε

Άρση μέτρων κορωνοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για τις μάσκες - Πού τις πετάμε, πού τις κρατάμε
Τι θα ισχύσει για μέσα μεταφοράς, σχολεία, καταστήματα INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα αποφασιστικό βήμα προς την κανονικότητα αναμένεται να κάνει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και τη διατήρησή της μόνο στους απολύτως απαραίτητους. 

Δεδομένου ότι πλησιάζει η 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα αρθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας καλούνται να αποφασίσουν τις εξαιρέσεις.

Η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας θα ανασταλεί από την 1η Ιουνίου και μέχρι τέλος Αυγούστου για όλους τους κλειστούς χώρους των εμπορικών δραστηριοτήτων. Από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα του λιανεμπορίου μέχρι τα φαρμακεία και τα κομμωτήρια, μια σειρά από χώροι όπου η επίσκεψή μας μέχρι τώρα είναι συνυφασμένη με τη μάσκα, αλλάζουν υγειονομικό πλαίσιο. Πλέον σε όλους τους προαναφερθέντες ενδεικτικά χώρους η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική και η σύσταση για τη χρήση της θα καλύπτει τους ευάλωτους λόγω ηλικίας και ασθένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην διατήρηση της χρήσης μάσκας σε μονάδες υγείας όπως τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

Όσον αφορά στα σχολεία, το πρωτοκόλλο που έχει ανακοινωθεί για τις πανελλαδικές εξετάσεις προβλέπει χρήση μάσκας για τους υποψηφίους ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσει το ίδιο και για τις λίγες ακόμη ημέρες που θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τα οποία μετακινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα, η εισήγηση της Επιτροπής ήταν -και παραμένει- να απαιτείται η χρήση μάσκας και η μη εφαρμογή της να συνεπάγεται πρόστιμο στους επιβάτες, όπως ισχύει και σήμερα.

Ερώτημα αποτελεί ποια θα είναι η τελική απόφαση για τη χρήση μάσκας όσον αφορά τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τα πλοία και τα αεροπλάνα καθώς ειδικά για τα τελευταία υπάρχει η ευρωπαϊκή σύσταση για άρση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας στις πτήσεις από τις 16 Μαΐου.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο στα πλοία η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ενώ στα υπεραστικά λεωφορεία να γίνει σύσταση για τη χρήση της λόγω του περιορισμένου αριθμού επιβατών. Ομοίως στα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία στα οποία θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα επιβατών κάθε φορά.

«Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πλεύρης ρωτήθηκε και για το θέμα χρήσης της μάσκας στα αεροπλάνα δεδομένης της ευρωπαϊκής σύστασης και είπε ότι «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή».

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι παρά την άρση των μέτρων, βρίσκεται σε ύφεση. «Όταν ανακοινώσαμε την άρση των μέτρων την 1η Μαΐου το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, πήρε θέση κατά της απελευθέρωσης των μέτρων ότι δήθεν το κάνουμε λόγω του τουρισμού. Είμαστε πλέον στις 16 ημέρες και βλέπετε ότι η δυναμική της πανδημίας, όπως είχαμε προβλέψει, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών» ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.