Δολοφονία Καρολάιν: Ξεκινά σήμερα η εξέταση των μαρτύρων - Στο δικαστήριο ο Αναγνωστόπουλος
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ακροαματική διαδικασία στη δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία –δια ασφυκτικού πνιγμού- της συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς, το Μάιο του 2021 στα Γλυκά Νερά.
Ο κατά δήλωσή του «έγγαμος και χήρος» κατηγορούμενος, κατά την προηγούμενη πρώτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, άκουσε το βαρύτατο κατηγορητήριο σε βάρος του ατάραχος και ψύχραιμος, κοιτάζοντας την εισαγγελέα κατά πρόσωπο.
Ένα κατηγορητήριο που περιλαμβάνει δύο κακουργήματα, «ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κακοποίηση ζώου» καθώς και δύο πλημμελήματα, «ψευδή καταγγελία και ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση».
Οι γονείς της Καρολάιν δεν παραβρέθηκαν στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο τους Θανάση Χαρμάνη, δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας.
«Ο κ. Κράουτς έχει κινητικά προβλήματα και αδυνατεί να μετακινηθεί. Η μητέρα της ήθελε πολύ να παρευρεθεί αλλά οι γιατροί δεν της το επέτρεψαν για να μην κλονιστεί η υγεία της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο νομικός παραστάτης της οικογένειας.
Ως μάρτυρες κατηγορίας θα καταθέσουν η σύμβουλος ψυχικής υγείας της Καρολάιν, Ελένη Μυλωνοπούλου, στην οποία φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί το θύμα τις ανησυχίες της και όσα περνούσε στο γάμο της, καθώς και ειδικοί (αστυνομικοί, ιατροδικαστής, πραγματογνώμονες) που θα δώσουν στοιχεία για τα όσα έλαβαν χώρα τη μοιραία νύχτα στη μεζονέτα του ζευγαριού στα Γλυκά Νερά.
Εκεί, όπου ο 34χρονος πιλότος διέπραξε το αποτρόπαιο έγκλημα του και το οποίο απέδωσε αρχικά προς αποφυγή των δικών του ποινικών ευθυνών σε δήθεν ενέργεια αδίστακτων ληστών που εισέβαλαν στη μεζονέτα, δολοφόνησαν την Καρολάιν και απαγχόνισαν τον σκύλο της οικογένειας.
Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος μετά την εξέταση όλων των μαρτύρων (κατηγορίας και υπεράσπισης) που υπολογίζονται γύρω στους 15, καλείται να δώσει απαντήσεις ενώπιον δικαστών (3 γυναίκες) και ενόρκων (δυο γυναίκες και δυο άνδρες), οι οποίοι κληρώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, για ποιο λόγο αφαίρεσε τη ζωή της συζύγου του και μητέρας του παιδιού του και για ποιο λόγο επί 37 ημέρες ενέπαιζε τις Αρχές εμφανίζοντας εαυτόν, κυρίως μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ως τεθλιμμένο σύζυγο και συντετριμμένο πατέρα της μικρής Λυδίας, πριν τελικά συλληφθεί και ομολογήσει.
Η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η βασική υπερασπιστική γραμμή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου θα κινηθεί στον ισχυρισμό ότι έδρασε «εν βρασμώ ψυχής» επ’ αφορμή ενός ακόμη ξεσπάσματος οργής της Καρολάιν.
Δηλαδή, θα επιχειρήσει να πείσει το δικαστήριο ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός ή προμελέτη και ότι αυτό το οποίο έγινε αφορούσε εκείνη τη μοιραία νύχτα και τίποτα περισσότερο.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης του πρόκειται να καταθέσουν μάλιστα άτομα του ευρύτερου στενού περιβάλλοντος του, τα οποία θα αναφερθούν στη σχέση του με τη σύζυγό του πριν από τη δολοφονία.
Ωστόσο, στο παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση οι δικαστές του αρμόδιου Συμβουλίου ομόφωνα αποφαίνονται ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος τέλεσε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, γεγονός που «συνάγεται από τον τρόπο και τις συνθήκες εκτέλεσης της πράξης».
Όπως εξηγούν «η πεντάλεπτη διάρκεια του ασφυκτικού πνιγμού του θύματος, η εκ των προτέρων μεθόδευση της παύσης της λειτουργίας της κάμερας ασφάλειας της οικείας, ο αιφνιδιασμός του ανύποπτου θύματος, η εξ αρχής σκηνοθεσία της σε βάρος του ληστείας και η προσχεδιασθείσα προσπάθεια παραπλάνησης των διωκτικών αρχών» δεν αφήνουν κανένα περιθώριο και καταδεικνύουν δύο καταστάσεις:
α) την ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά την οποία ο κατηγορούμενος τέλεσε το έγκλημα και
β) τη νηφαλιότητα στην προμελέτη του σχεδίου.
«Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της "σκηνογραφίας" των χωρών του ισογείου του σπιτιού ο κατηγορούμενος περί ώρα 4:05 ανέβηκε στο υπνοδωμάτιο της μεζονέτας όπου κοιμόταν ανύποπτη η σύζυγος του. Απόλυτα ψύχραιμος αιφνιδίασε τον κοιμώμενο σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) θύμα, το οποίο και ακινητοποίησε με το υπέρτερο σωματικό βάρος του. Με τη δύναμη των χεριών του πίεσε ισχυρά το κεφάλι της Κράουτς προς το μαξιλάρι με αποτέλεσμα την απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών αυτής (στόμα και ρουθούνια). Τούτο επέφερε σταδιακή δυσχέρεια στην αναπνοή της, αυτή σθεναρώς προσπάθησε να αντιδράσει, πλην όμως τούτο δεν κατέστη δυνατό. Η προσπάθεια αυτή του κατηγορουμένου να εξοντώσει την σύζυγό του διήρκεσε επί πεντάλεπτο και τελικώς το θύμα κατέληξε λόγω ασφυξίας περί ώρα 4:11. Και τούτο αφού κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του βίωσε έντονο σωματικό και ψυχικό στρες, με το θάνατο του να είναι όχι ακαριαίος αλλά αγωνιώδης...» αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα για το σκηνικό της δολοφονίας.