Κωτσιόπουλος στο CNN Greece: Ανασχεδιάζουμε το νέο ΕΣΥ, με την υποστήριξη της τεχνολογίας
Θα ανασχεδιάσουμε τον Υγειονομικό χάρτη χωρίς να κλείσουμε καμία νοσηλευτική μονάδα, ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τις καινοτομίες που ενσωματώνει- όπως χρήση τεχνητής νοημοσύνης, τηλεϊατρική, τηλεσυμβουλευτική, αύλη συνταγογράφηση- θα εξοικονομήσουμε πόρους χωρίς να στερήσουμε υπηρεσίες από τους πολίτες.
Τα παραπάνω σημαντικά σημεία, αναφέρει μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, στο αφιέρωμα Focus στην Υγεία του CNN Greece. Με λόγο που ρέει και με όλη την εμπειρία των δύο δύσκολων τελευταίων ετών της πανδημίας, ο συνομιλητής μας, αναφέρεται στην σημαντική παρακαταθήκη της υγειονομικής κρίσης για το σύστημα υγείας αλλά και για τη δημόσια υγεία, για την επόμενη μεταπανδημική ημέρα, για το νέο ΕΣΥ που βρίσκεται σήμερα σαφώς ενισχυμένο, καθώς και για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον μέγιστο βαθμό, στην υπηρεσία των πολιτών.
Έτσι, τα νοσοκομεία μεταμορφώνονται σε Hospital@Home για την καλύτερη εξυπηρέτηση των βαρέως πασχόντων στο σπίτι τους, με στόχο να βοηθήσουν πολλές οικογένειες να ανασάνουν από αχρείαστη ταλαιπωρία και πολλά έξοδα, ενώ η χρήση τεχνητής νοημοσύνη, θα βοηθήσει τους ακτινολόγους να εντοπίζουν όγκους γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Την ίδια ώρα, με την υποστήριξη της τεχνολογίας και της ψηφιακής μεταρρύθμισης, γίνεται φανερό, ότι θα ζήσουμε το σύγχρονο θαύμα και τις βέλτιστες ιατρικές υπηρεσίες, με άξονα την ανάπτυξη του Εθνικού Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς που θα συλλέγει τα κλινικά δεδομένα από το «ταξίδι του ασθενούς» από το δημόσιο, ή ιδιωτικό τομέα.
Στυλοβάτης στο νέο ΕΣΥ, θα είναι μεταξύ άλλων το Ταμείο Ανάπτυξης, μέσω του οποίου, θα επενδύσουμε σε ακόμα πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον κ. Κωτσιόπουλο, έχει ως εξής:
Ενισχυμένο το ΕΣΥ μετά την πανδημία
Κύριε Γενικέ, θα ήθελα να μας πείτε, καθώς βρισκόμαστε σε μία σταδιακή ύφεση της πανδημίας, πώς αποτυπώνεται την σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας μετά από δύο και πλέον χρόνια τόσο επιχειρησιακά, όσο και υγειονομικά. Τι αξίζει να κρατήσουμε ως δίδαγμα και τι να αφήσουμε πίσω μας.
Πραγματικά βρισκόμαστε σε μια προσωρινή ύφεση της πανδημίας που μας δίνει το χρόνο να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να επικαιροποιήσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό χρησιμοποιώντας ως γνώμονα τις μεγάλες επιτυχίες του ΕΣΥ αλλά και μαθαίνοντας από τις όποιες αστοχίες. Συνολικά η χώρα μας ανταποκρίθηκε με επάρκεια στις ανάγκες της πανδημίας παρά το γεγονός ότι η αφετηρία μας ήταν πολύ δυσμενέστερη από αυτή άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες συγκρινόμαστε σήμερα. Στηριχθήκαμε στους εξαίρετους επιστήμονες για να πορευτούμε στους δύσκολους μήνες της πανδημίας και μπορέσαμε μέσα σε λίγο χρόνο, παρακάμπτοντας πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, να ενισχύσουμε το ΕΣΥ τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή αξιοποιώντας στο έπακρο και τις ευγενικές χορηγίες μικρών και μεγάλων δωρητών. Με διάθεση συνεργασίας προσεγγίσαμε τον ιδιωτικό τομέα και καταφέραμε να εντάξουμε στις υπηρεσίες μας εκατοντάδες ιδιώτες γιατρούς, ολόκληρες ιδιωτικές κλινικές, κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε Κέντρα Αποκατάστασης. Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια αυτής της προσπάθειας έγιναν και συνεχίζονται συντονισμένες ενέργειες απαξίωσης τής με στόχο μικροκομματικά ή συνδικαλιστικά οφέλη, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα σαφώς ενισχυμένο. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αγγίζουμε σήμερα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ βελτιώσαμε σημαντικά την στελέχωση όλων των κλινικών με μόνιμο αλλά και επικουρικό προσωπικό.
Η δύναμη της τεχνολογίας και η στροφή σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα
Πόσο δυναμικά θα επενδύσετε στην ιατρική τεχνολογία, στην καινοτομία και στην αριστεία στην επόμενη μεταπανδημική ημέρα; Ποιος είναι ο ευρύτερος σχεδιασμός σας;
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας ώστε να σχεδιάσουμε ένα νέο, σύγχρονο και βιώσιμο ΕΣΥ που θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε πολίτη όταν έχει ανάγκη. Η τεχνολογία με τις καινοτομίες που ενσωματώνει, μας δίνει την δυνατότητα να εξοικονομήσουμε πόρους χωρίς να στερήσουμε υπηρεσίες από τους πολίτες. Για παράδειγμα η χρήση τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τους ακτινολόγους να εντοπίζουν όγκους γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τηλεϊατρική, η τηλεσυμβουλευτική αλλά και υπηρεσίες όπως η αύλη συνταγοράφηση έχουν ξεκινήσει να σηματοδοτούν της στροφή σε ένα πιο ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας που θα παρέχει περισσότερες «νοσοκομειακές» υπηρεσίες απομακρυσμένα είτε στο σπίτι του ασθενούς είτε σε ένα Κέντρο Υγείας.
Από το νοσοκομείο, στο Hospital@Home
Με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα επενδύσουμε σε ακόμα πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως το Hospital@Home για την καλύτερη εξυπηρέτηση των βαρέως πασχόντων στο σπίτι τους, γεγονός που θα γλιτώσει πολλές οικογένειες από αχρείαστη ταλαιπωρία αλλά και πολλά έξοδα. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα μας δώσουν την δυνατότητα να επενδύσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ με άξονα την ανάπτυξη του Εθνικού Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς που θα συλλέγει τα κλινικά δεδομένα από το «ταξίδι του ασθενούς» είτε στα δημόσια είτε στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Για να γίνει αυτό, τα Νοσοκομεία θα αποκτήσουν τις απαραίτητες ψηφιακές υποδομές που θα είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο
Δώστε μας ένα περίγραμμα πώς οραματίζεστε το ΕΣΥ στην επόμενη ημέρα, ένα αξιόμαχο σύστημα υγείας, το οποίο άντεξε γενναία και με παρρησία την πίεση από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση; Πώς θα προχωρήσουν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα; Βλέπετε να δημιουργούνται καινούρια νοσηλευτήρια, ή να κλείνουν κάποια παλιά;
Όπως προαναφέρθηκε, η δύσκολη περίοδος της πανδημίας αποτελεί την παρακαταθήκη μας για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ. Με επιστημονικούς όρους και χωρίς προκαταλήψεις και πάντα με γνώμονα το όφελος για τον ασθενή πρέπει να ανασχεδιάσουμε τον Υγειονομικό χάρτη χωρίς να κλείσουμε καμία νοσηλευτική μονάδα. Μέσα από το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, τους ιατρικούς συλλόγους, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών μπορούμε να καταλήξουμε σε ορθολογικές προτάσεις για ένα πλέγμα υπηρεσιών που θα παρέχεται τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.
Το όφελος των συμπράξεων
Στο νέο ΕΣΥ τα νέα κτήρια που θα κατασκευαστούν με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα όπως το Ογκολογικό Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκης θα αναδείξουν τα πλεονεκτήματα τέτοιων συμπράξεων προς όφελος των ασθενών αλλά και του προσωπικού του ΕΣΥ που θα παρέχουν υπηρεσίες σε υπερσύγχρονα κτήρια. Ας μην ξεχνάμε ότι η πανδημία άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασίας όπως πχ. με την ένταξη του μεγαλύτερου ιδιωτικού νοσοκομείου, του «Ερρίκος Ντυνάν» στις εφημερίες, όταν το Σισμανόγλειο έγινε αποκλειστικά νοσοκομείο Covid που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.-