ΕΛΛΑΔΑ

Μίνα Γκάγκα: Η πανδημία δεν ήταν ποτέ «η μόνη δουλειά» του ΕΣΥ - Το σύστημα Υγείας τα κατάφερε

Μίνα Γκάγκα: Η πανδημία δεν ήταν ποτέ «η μόνη δουλειά» του ΕΣΥ - Το σύστημα Υγείας τα κατάφερε

Η πανδημία, δεν ήταν ποτέ, «η μόνη δουλειά» του ΕΣΥ - Το σύστημα Υγείας τα κατάφερε και τα καταφέρνει καλά μέχρι σήμερα

Ένα αισιόδοξο αλλά και ρεαλιστικό μήνυμα, στέλνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, με άρθρο της στο Data Project του CNN Greece για τα δύο χρόνια πανδημίας.

«Το σύστημα Υγείας κλήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει έναν άγνωστο ιό, με άγνωστη συμπεριφορά και άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία. Τα κατάφερε και τα καταφέρνει καλά μέχρι σήμερα», επισημαίνει η κυρία Γκάγκα, προσθέτοντας, ότι «αυτά τα δύο χρόνια, διαπιστώσαμε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά, τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και την αξία της σωστής και ανθρώπινης σχέσης γιατρού – ασθενούς και νοσηλευτού – ασθενούς».

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπουργό, η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν ποτέ η «μόνη δουλειά» που είχε να κάνει το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της νοσηλευτικής κίνησης σε όλη την επικράτεια και τα οποία παραθέτει και η ίδια.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου της κυρίας Μίνας Γκάγκα, έχει ως εξής:

Δύο χρόνια πανδημίας, δύο εμβληματικά χρόνια για το ΕΣΥ

Η πανδημία ξέσπασε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2020. Στην Ελλάδα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε 26 Φεβρουαρίου 2020.

Το σύστημα Υγείας κλήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει έναν άγνωστο ιό, με άγνωστη συμπεριφορά και άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία. Τα κατάφερε και τα καταφέρνει καλά μέχρι σήμερα.

Τα αντανακλαστικά της πολιτείας και της κοινωνίας λειτούργησαν υποδειγματικά στο πρώτο κύμα: Τα μέτρα ελήφθησαν έγκαιρα, τηρήθηκαν από όλους, και στα νοσοκομεία οι υγειονομικοί συνεργάστηκαν πιο αρμονικά από ποτέ, επιτυγχάνοντας πολύ καλά αποτελέσματα και κάνοντας το ελληνικό ΕΣΥ παράδειγμα προς μίμηση.

Παράλληλα, η ανθρώπινη δύναμη και οι υλικοί πόροι αυξήθηκαν – και συνέχισαν να αυξάνονται σε καθένα από τα επόμενα πανδημικά κύματα, με πυλώνα το δημόσιο σύστημα και σε άριστη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους ιδιώτες γιατρούς.

Κι ενώ το πρώτο κύμα πέρασε χωρίς σημαντική πίεση, τα επόμενα δημιούργησαν κατά περίπτωση, πολύ πιεστικές συνθήκες στο ΕΣΥ. Και πάλι όμως, οι υγειονομικοί μας κατάφεραν με πολλή δουλειά και προσπάθεια να ανταπεξέλθουν.

Η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν ποτέ η «μόνη δουλειά» που είχε να κάνει το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της νοσηλευτικής κίνησης σε όλη την επικράτεια.

Το διάστημα 2020 – 2021, στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας έγιναν πάνω από 958.000 εισαγωγές non covid ασθενών και πάνω από 28.000 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Την ίδια περίοδο, στα ίδια νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 193.000 χειρουργικές επεμβάσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 135.700 ήταν τακτικές.

Το 2021, τα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ξεπέρασαν τις 219.000 νοσηλείες μοναδικών non covid ασθενών ενώ οι επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (επίσης non covid) ήταν περισσότερες από 723.000. Τη χρονιά που πέρασε τουλάχιστον 48.000 ασθενείς χειρουργήθηκαν σε αυτά τα 14 νοσοκομεία.

Επίσης, από την αρχή της πανδημίας, μόνο τα δύο νοσοκομεία στην πόλη της Λάρισας (Γενικό και Πανεπιστημιακό) νοσήλευσαν πάνω από 167.000 non covid ασθενείς και πάνω από 7.100 περιστατικά κορωνοϊού.

Στην Κρήτη, τη διετία 2020-2021, οι non covid εισαγωγές στις κλινικές των νοσοκομείων ξεπέρασαν τις 225.000

Αυτά τα δύο χρόνια, αναδείχθηκε το υψηλό αίσθημα ευθύνης, το επιστημονικό επίπεδο αλλά και η ευσυνειδησία των υγειονομικών μας οι οποίοι κάτω από πρωτόγνωρες και πολύ πιεστικές συνθήκες φρόντισαν όλους τους ασθενείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτά τα δύο χρόνια, διαπιστώσαμε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και την αξία της σωστής και ανθρώπινης σχέσης γιατρού – ασθενούς και νοσηλευτού – ασθενούς.

Αυτά τα δύο χρόνια, βιώσαμε απώλειες και πληγές, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Βιώσαμε όμως και στιγμές ατομικής και συλλογικής δύναμης και υπερηφάνειας, στιγμές που μπορούν να γίνουν οδηγός για το αύριο στην υγειονομική φροντίδα.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου και όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν, εύχομαι ένα καλό, αισιόδοξο και δημιουργικό αύριο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece για τα δύο χρόνια της πανδημίας Covid-19