ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος τριών κοριτσιών: Τα ερωτήματα γιατρών και ιατροδικαστών για το μυστήριο της Πάτρας

Θάνατος τριών κοριτσιών: Τα ερωτήματα γιατρών και ιατροδικαστών για το μυστήριο της Πάτρας
Η 9χρονη Τζωρτζίνα, η 6 μηνών Ίριδα και η 3,5 ετών Μαλένα είχαν αιφνίδιο θάνατο που δεν έχει εξηγηθεί σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις pelop.gr

Κομβικής σημασίας για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί με τον θάνατο των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, θεωρούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων της 9χρονης Τζωρτζίνας, οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών που ανέλαβαν την διερεύνηση της υπόθεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να έρθουν τα αποτελέσματα όσο δυνατόν πιο γρήγορα και σύμφωνα με την τηλεόραση του Open, αναμένονται στις αρχές Μαρτίου, ή το νωρίτερο τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως εξάλλου τόνισε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις. Μέχρι τότε - όπως είπε ο κ. Λέων- όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

«Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις ούτε για την αιτία θανάτου, αν ήταν τυχαίο γεγονός, πρόκειται για μεσολάβηση εξωτερικού παράγοντα. Μετά τις εξετάσεις θα έχουμε όλες τις απαντήσεις», τόνισε ο κ. Λέων.

«Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα διερευνηθούν και οι ευθύνες όπου υπάρχουν. Αν υπάρχει γενετικό υπόβραθο, προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν προς τα πίσω και οι άλλοι θάνατοι», μέσω του ιατρικού ιστορικού για τους θανάτους των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας εκτίμησε ο κ. Λέων.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι οι συνάδελφοί του χαρακτήρισαν «αιφνίδιο» το θάνατο, δηλαδή δεν μπορούν να τον συνδέσουν με την κυρίως ασθένεια. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι εάν είχαν κοινό καρδιολογικό πρόβλημα και τα τρία παιδιά, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ακούγεται ότι είχαν διαφορετικά καρδιολογικά προβλήματα. Πρόσθεσε, ότι θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί στην υπόθεση εάν υπάρχει κοινό γενετικό υπόβαθρο «αλλά έστω στον τρίτο θάνατο, ένα από τα ενδεχόμενα που πρέπει να ερευνήσουμε είναι εάν υπάρχει κάποια συγγενής ανωμαλία, όπως λέμε, κοινή για όλα τα παιδιά».

«Η Τζωρτζίνα δεν εμφάνισε κάποιο πρόβλημα που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο»

Σύμφωνα με τον διευθυντή του παιδοκαρδιολογικού του Ωνασείου, Ιωάννη Παπαγιάννη, που είχε εξετάσει την 9χρονη Τζωρτζίνα τόνισε πως το παιδί δεν εμφάνισε κάποιο πρόβλημα που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατό της.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγιάννης στο Mega, έβαλαν στην 9χρονη απινιδωτή, αφού της έκαναν έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, όπου δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα.

«Και δομικά και λειτουργικά η καρδιά του παιδιού ήταν άριστη», επισήμανε ο παιδοκαρδιολόγος.

Ιατροδικαστής Α. Ράζου: Υπάρχουν κενά που πρέπει να διερευνηθούν

Για τη μυστηριώδη υπόθεση μίλησε στην ΕΡΤ, η ιατροδικαστής στο νοσοκομείο της Βούλας, Άννα Ράζου.

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η διερεύνηση γιατί είναι τρεις θάνατοι οι οποίοι δεν συνδέονται σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό του κάθε παιδιού, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια κενά τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Σίγουρα η διερεύνηση του τρίτου θανάτου σε αυτή την οικογένεια έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλούς λόγους και πρέπει να απαντήσει σε πολλά ερωτηματικά. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί είναι ότι οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν τώρα στο παιδί είναι μια πλήρης ανάλυση ιστολογική η οποία θα μας πει αν κρυβόταν κάποια άλλη παθολογία. Η τοξικολογική ανάλυση, επίσης, θα δώσει απαντήσεις για τον τρίτο θάνατο κι αφού ολοκληρωθούν αυτές οι εξετάσεις και οι γενετικές φυσικά αναλύσεις θα δούμε αν συνδέεται με κάποιο τρόπο ο τρίτος θάνατος με τις προηγούμενες δύο απώλειες που είχε αυτή η οικογένεια». ανέφερε.

Σε ερώτηση για το αν θα φαινόταν στην ιατροδικαστική εξέταση αν υπήρχε κάποιο παθολογικό αίτιο η κ. Ράζου απάντησε ότι «εδώ έχουμε ένα ιστορικό δύο παιδιών τα οποία καταλήγουν εντός νοσοκομείου, δηλαδή δεν κατέληξαν στο σπίτι αλλά καταλήξανε στο νοσοκομείο που νοσηλεύονταν. Υπήρχε μια παθολογία η οποία ήταν γνωστή στους θεράποντες γιατρούς η οποία όμως δεν ήταν ικανή να συνδεθεί με τον αιφνίδιο θάνατο γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις όταν η νόσος προκαλεί τον θάνατο δεν έχουμε ερωτήματα, γνωρίζουν οι θεράποντες γιατροί ότι δικαιολογείται να υπάρχει και η απώλεια της ζωής».

Η ιατροδικαστής απαντώντας στο αν υπήρχε περίπτωση κάποιες από τις ουσίες που έλαβε το παιδί να οδήγησε στον θάνατο ανέφερε ότι οι εξετάσεις που θα γίνουν θα δώσουν τις σχετικές απαντήσεις. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να δούμε τι θα βγει.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο εκταφής είπε ότι είναι μια εξέταση η οποία γίνεται εκ των υστέρων: «Αφού έχουμε ολοκληρώσει το πρωτόκολλο της νεκροτομής, της νεκροψίας, της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης και δεν έχουμε δώσει απαντήσεις σε αυτά που πρέπει η εκταφή είναι η ύστατη εξέταση όπου εκεί μπορούν να γίνουν κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε στην ιατροδικαστική».

«Μιλάμε για τρεις θανάτους οι οποίοι δεν είχαν το ίδιο υπόβαθρο ούτε το ίδιο ιστορικό αλλά χάθηκαν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα […] Είναι λίγο όμοια η εικόνα δηλαδή ο αιφνίδιος θάνατος ήταν άμεσος, σχεδόν ακαριαίος, και δεν εξηγείται. Πρέπει να διερευνηθεί» κατέληξε η κ. Ράζου.

Μαστοράκου: «Τα τρία κορίτσια καταρρέουν σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς εξήγηση»

Για τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια μίλησε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.

«Για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.

Σαφώς υπάρχουν ιατροδικαστικές αναφορές, σημείωσε, ωστόσο στους γιατρούς έχει μείνει ένα ερώτημα. «Η θλίψη στην ιατρική κοινότητα εδώ είναι μεγάλη και ειδικά στους θεράποντες ιατρούς που έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν τα παιδιά. Είχαν νοσηλευτεί σε 4 νοσηλευτικά ιδρύματα, σε δύο στην Πάτρα και δύο στην Αθήνα, έχουν εμπλακεί πολύ έμπειροι συνάδελφοι και η απορία είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να μπορεί να αποτυπώσει τι ακριβώς έγινε». Η Τζωρτζίνα θα είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, μετά και από τα αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων.

«Καταρχήν με την παρέμβαση της δικαιοσύνης την οποία χαιρετίζουμε θα ανοίξουν πάλι όλοι οι φάκελοι και θα δημιουργηθεί μια έρευνα συνολικά και για τα 3 παιδιά. Τα 3 περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά. Το πρώτο παιδί που είχε αποτυπωθεί από τον ιατροδικαστή αγενεσία φλεβόκομβου που είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και οδήγησε το παιδί 7 μηνών να πεθάνει, ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση, υπάρχει σαν οντότητα επιστημονική.

Το δεύτερο παιδί είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού.

Στην τρίτη περίπτωση υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Όλα αυτά θα τεθούν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και της επιστήμης, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι γιατροί συνολικά και για τα 3 περιστατικά. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των 2 μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρήσει η δικαιοσύνη ότι μπορεί να βρεθούν απαντήσεις» ανέφερε η κυρία Μαστοράκου.

Συνοψίζοντας πάντως τι είναι μέχρι τώρα γνωστό για τις τρεις αδελφές, στην περίπτωση του 7μηνου κοριτσιού, της Ίριδας, υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, στον θάνατο της Μαλένας, έχει αποτυπωθεί ως αίτιο η ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, ωστόσο πάλι αφήνονται ερωτηματικά για το πώς πέθανε το παιδί και στην Τζωρτζίνα δεν έχει βρεθεί αιτία θανάτου κατά την ιατροδικαστική εξέταση, οπότε δεν υπάρχει κάποιο εύρημα που να εξηγεί την κατάληξη.

«Το πρώτο παιδί ήταν στο σπίτι μαζί με την μαμά του και κατέρρευσε εκεί, ήρθε στο νοσοκομείο νεκρό. Τα άλλα δύο ήταν υπό νοσηλεία και υπό παρακολούθηση» είπε η κ. Μαστοράκου.

Έχουν πραγματοποιηθεί ειδικές αναλύσεις για να αποτυπωθεί αν υπάρχει γενετική αιτία που να δικαιολογεί τους θανάτους και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι, επισήμανε η κυρία Μαστοράκου, απαντώντας και σε αυτό το ερώτημα.

Στο «μικροσκόπιο» τα στοιχεία από την Πάτρα

Στο μεταξύ οι άνδρες του Ανθρωποκτονιών, κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία που έρχονται από την Πάτρα και σχετίζονται με τον θάνατο των τριών κοριτσιών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κληθούν 15 γιατροί που παρακολουθούσαν τα παιδιά.

Ακόμη, αναμένεται να καταθέσουν και οι γονείς, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι για την έρευνα.

Τι συνέβη με την Ίριδα - Το τελευταίο 24ωρο της ζωής της

Στο φως έρχονται πληροφορίες από την τελευταία νύχτα της σύντομης ζωής της μικρής Ίριδας, που άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 6 μηνών.

Το τελευταίο εκείνο 24ωρο της ζωής του βρέφους, μέσα στο σπίτι ήταν η μητέρα του και η αδερφή της. Ο πατέρας δεν ήταν μαζί τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι δύο γυναίκες ήταν μαζί και φρόντιζαν τη μικρή Ίριδα.

Τη μέρα που πέθανε το μωρό, όπως μεταδίδει το Mega, η Ίριδα ξύπνησε στις 17.30 το απόγευμα και αφού το τάισε η μαμά του βρεφική κρέμα, έκατσαν μαζί με τη θεία του, στον καναπέ. Το μωρό δεν γκρίνιαζε, δεν έδειχνε να το απασχολεί κάτι και ήταν ευδιάθετο.

Λίγο αργότερα, πριν νυχτώσει, η μητέρα και η θεία το έκαναν μπάνιο. Στη συνέχεια της έδωσαν γάλα και αμέσως μετά η μητέρα το έβαλε στην κούνια για να κοιμηθεί. Το μωρό κοιμόταν συνήθως με πιπίλα, μια μικρή πετσέτα στο χέρι του και μια κουβέρτα fleece.

Η μικρή Ίριδα πέφτει για ύπνο και ξύπνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 02.30. Η μαμά του, πήγε από πάνω του, του έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και το μωρό ξανακοιμήθηκε.

Η επόμενη μέρα είναι αυτή που αποκαλύπτεται η τραγωδία. Η ώρα έχει πάει 11.30 το πρωί και το κοριτσάκι δεν έχει ξυπνήσει. Η μητέρα λέει στην αδερφή της να μπει στο δωμάτιο και να την σηκώσει για να ετοιμαστούν και όλοι μαζί να πάνε βόλτα. Είναι τα δευτερόλεπτα που οι δύο γυναίκες δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ.

Η θεία μπαίνει στο δωμάτιο και μόλις πλησιάζει την κούνια παγώνει. Το μωρό είναι νεκρό.

Το παιδί ήταν ξεσκέπαστο, στην κορυφή της κούνιας, με το σωματάκι του, να είναι σχεδόν κάθετο στο στρώμα. Η θεία έπιασε το χέρι και διαπίστωσε πως ήταν παγωμένο. Ενστικτωδώς έπιασε το στήθος του και κατάλαβε ότι δεν ανασαίνει.

Η θεία σε κατάσταση σοκ φωνάζει την αδερφή της για βοήθεια. Τη μητέρα της μικρής Ίριδας που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην κουζίνα, ανυποψίαστη για την τραγωδία, καθώς πίστευε ότι το μικρό παιδί τους της, με ένα μικρό διάλειμμα, κοιμόταν από το προηγούμενο βράδυ.

Τρέχοντας η θεία, πήγε στην κουζίνα και φώναξε τη μητέρα του μωρού για βοήθεια. Η θεία άρχισε ΚΑΡΠΑ και τεχνητή αναπνοή και ζήτησε από την μητέρα να πάει για να την βοηθήσει και να καλέσουν ασθενοφόρο.

Οι μαλάξεις συνεχίζονται αλλά η Ίριδα δεν επανέρχεται. Το ασθενοφόρο φτάνει στο σπίτι ταχύτατα αλλά η μάχη για το παιδί έχει ήδη χαθεί…

Το ασθενοφόρο έφτασε σχεδόν αμέσως, σε περίπου 5 λεπτά. Στο μεταξύ η μητέρα και η θεία συνέχιζαν τις μαλάξεις στο νεογέννητο κοριτσάκι, χωρίς όμως αυτό να επανέρχεται. Στο Καραμανδάνειο που μεταφέρθηκε, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα είχε κάνει την νεκροψία στην Ίριδα που έπασχε από ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και μάλιστα εκ γενετής. Είχε βλεφοκόμβο. Η λεγόμενη αγενεσία φλεβοκόμβου έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (φλεβοκόμβο). Κάτι που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην συχνότητα που πρέπει.

Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι γιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

Τι συνέβη με την Τζωρτζίνα

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή της 9χρονης, δεν έχει προσδιοριστεί ο λόγος της καρδιακής ανακοπής της μικρής Τζωρτζίνας.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό το παιδί έφυγε τόσο ξαφνικά. Κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει. Υπήρχε απινιδωτής, στην Πάτρα το είχαν «ασφαλίσει», τι να πω, περιμένω με αγωνία να δω τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις» ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Σωτήρης Μπουζιάνης.

Σύμφωνα με την έκθεσή του, ο θάνατος του παιδιού είναι «απροσδιόριστος» και πιθανόν η αιτία να φανεί μέσω των εξειδικευμένων εξετάσεων στα όργανα της μικρής. Ακόμη και στην περίπτωση που η ιστολογική εξέταση βγει «καθαρή», οι επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση.

Η 9χρονη Τζωρτζίνα είχε παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα την άνοιξη του 2021. Μέχρι τον Ιούλιο παρέμενε νοσηλευόμενη στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου. Τον Απρίλιο του 2021, οι γιατροί της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη στο ΠΓΝΠ, είχαν δώσει μια τεράστια μάχη για να κρατήσουν στη ζωή την τρίτη κόρη της οικογένειας που θρηνούσε δύο παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Τζωρτζίνα νοσηλεύθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, μπήκε στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ενώ πριν λίγες εβδομάδες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας για νευρολογικό έλεγχο λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε πάθει. Όπως έγραψε η «Πελοπόννησος», ακόμη και ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στη μικρή, δεν είχε δείξει ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας ή φθίνουσας κατάστασης της καρδιάς της. Έτσι αποφασίσθηκε να εξετασθεί σε βάθος ο συγκεκριμένος θάνατος, όπως και αυτός των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας.

Τι συνέβη με την Μαλένα

«Τον Μάρτιο του 2019, η κόρη μας διαγνώσθηκε με λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου. Η παιδίατρος μας παρέπεμψε για περαιτέρω έλεγχο, γιατί υποψιαζόταν λευχαιμία. Στην Αθήνα μας ανακοίνωσαν ότι το παιδί έχει λευχαιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί σε ογκολογική κλινική» είχε δηλώσει ο πατέρας της Μαλένας, στο Mega.

«Την 8η ημέρα έγινε η χημειοθεραπεία. Το παιδί της όλες αυτές τις μέρες της νοσηλείας, είχε μια άψογη εικόνα. Έπαιζε στον παιδότοπο, πήγαινε σχολείο μέσα στην κλινική, έκανε όλες τις δραστηριότητες με τους εθελοντές και προς απορία όλων, ήταν το μοναδικό παιδί που έτρωγε και έπαιζε με τέτοια διάθεση», συμπλήρωσε.

«Την 9η ημέρα πάλι ξύπνησε και όλα ήταν φυσιολογική. Μας έλεγαν ότι η θεραπεία της θα είχε 99,99% αποτέλεσμα και η νόσος δε θα εμφανιζόταν ποτέ ξανά. Στις 15:30 το μεσημέρι αποχώρησα για λίγο από το ίδρυμα και παρέμεινε δίπλα της η μητέρα της. Περίπου στις 16:40 με κάλεσε η σύζυγός μου έντρομη και με ενημέρωσε ότι το παιδί δεν ήταν καλά. Αμέσως ξεκίνησα για το νοσοκομείο και έφθασα σε 14 λεπτά», φανέρωσε.

«Εκείνο το μεσημέρι, έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μια ώρα ξυπνήσαμε με την μικρούλα γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από 10 λεπτά, στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε ένα βρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα: ''Μαλένα, Μαλένα'', πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών. Το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε ξαναπάρει το πανάκι της στα χέρια της και τα χείλη της ήταν μπλε. Η γιατρός κοιτούσε την Μαλένα με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να της πιάσω το μπράτσο και να της πω: ''Τι θα κάνεις; Θα ενεργοποιηθείς; Το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις;'' Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν την ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού για να πάρουν οδηγίες», αποκάλυψε η μητέρα.

Οι γιατροί δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τη μικρή Μαλενά και ο θάνατός της, σύμφωνα με τους γιατρούς, οφειλόταν σε ανακοπή καρδιάς με αδιευκρίνιστα αίτια. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες, η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, με τους γονείς να κάνουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου θεωρώντας ότι δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις για τα αίτια θανάτου της Μαλένας.