ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πότε θα καταγραφεί μείωση θανάτων και νέων εισαγωγών - Πόσο κοντά είναι η αποκλιμάκωση

«Το σημαντικό είναι να μην χαλαρώσουμε και να διατηρήσουμε μέτρα όπως το 50% της τηλεργασίας», ανέφερε ο καθηγητής ΙΝΤΙΜΕ

Αποκλιμάκωση βλέπει στον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τους θανάτους ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Καταφέραμε να αποκλιμακώσουμε αυτό το κύμα, που αν δεν το κάναμε θα ήταν πολύ σφοδρό και δυστυχώς θα δημιουργούσε πολύ μεγάλη πίεση και στις ΜΕΘ. Είναι μια μεγάλη επιτυχία όλης της ελληνικής κοινωνίας».

Συνέχισε λέγοντας πως ωστόσο «πρέπει να συνεχιστεί ο υψηλός αριθμός εμβολιασμού και στα παιδιά».

«Θα έχουμε αποκλιμάκωση και στους σκληρούς δείκτες στις αρχές της εβδομάδας, στις ΜΕΘ και στο τέλος της εβδομάδας στους θανάτους.

«Το σημαντικό είναι να μην χαλαρώσουμε και να διατηρήσουμε μέτρα όπως το 50% της τηλεργασίας», ανέφερε ακόμη.

Λουκίδης: Το 90% όσων νοσηλεύονται είναι από 60 χρόνων

Και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδηςμίλησε για αποκλιμάκωση στην Ευρώπη από την μετάλλαξη Όμικρον και ανέφερε πως η τρίτη δόση του εμβολίου αποδεικνύεται «σκληρός παίκτης» καθώς έπαιξε ρόλο στις μολύνσεις όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο αλλά και στην αποτροπή των μολύνσεων να γίνουν εισαγωγές.

Ακόμη, ανέφερε πως το 90% όσων νοσηλεύονται είναι από 60 χρόνων.

«Αν δεν είχαμε εισαγωγές στις ΜΕΘ, δεν θα συζητάγαμε σήμερα», συνέχισε.

Τζανάκης: 75.000-80.000 ενεργά κρούσματα στα σχολεία

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είπε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα, στα σχολεία» κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τα πρωτόκολλα και να δηλώνουν τα αληθή αποτελέσματα των τεστ.

Όπως είπε, «θα δούμε το αποτύπωμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες».

Παρά τη μικρή επιφύλαξη που κρατά, μήπως είναι μια πρόσκαιρη η ύφεση στα κρούσματα, αναφέρει ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα έχουμε αποκλιμάκωση, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000-17.000 κρούσματα.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την επιδημιολογική εξέλιξη, καθώς μέσα στο κύμα της Όμικρον παραμένει και τη Δέλτα.

«Το 15% των κρουσμάτων είναι της Δέλτα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις και γι’ αυτό συνιστά στον κόσμο να εμβολιαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης