Όμικρον: Οι κρίσιμες 15 ημέρες, οι 600 διασωληνώσεις και η δαμόκλειος σπάθη των προστίμων
Υπό την απειλή των προστίμων ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα, μία συντριπτική πλειοψηφία πολιτών άνω των 60 ετών έσπευσε ήδη να κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό της.
Η ηλικιακή αυτή ομάδα- πολλοί εκ των οποίων έχουν και υποκείμενα νοσήματα- σπεύδει να εμβολιαστεί έστω την ύστατη ώρα, με αφορμή ένα οικονομικό πρόστιμο και όχι μία πραγματική ανάγκη, όπως είναι η θωράκιση της υγεία της.
Αξίζει τον κόπο κάποια στιγμή να διερευνηθεί γιατί οι άνθρωποι αυτοί αντιστέκονται τόσο σθεναρά στον εμβολιασμό τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται κατανοητός ή σεβαστός ο φόβος και ο δισταγμός κάποιων πολιτών. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, προτού ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα, ανέρχονταν σε 540.000 περίπου.
Η κυβέρνηση πάντως έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα αλλάξει την στρατηγική της με τα πρόστιμα, τα οποία θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Επομένως, καταληκτική ημερομηνία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60, και για τα ραντεβού τους, είναι η σημερινή, 16Ιανουαρίου.
Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι 60άρηδες
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό για τους άνω των 60 ετών, κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς έχει εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού το 90% των πολιτών.
Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, «χάρη στην υποχρεωτικότητα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής».
Συγκεκριμένα 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.
Την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπ. Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι όσον αφορά στους άνω των 60 ετών, μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν δηλώσει ραντεβού για εμβολιασμό 180.000 πολίτες και είχαν εμβολιαστεί 150.000, με συνολικό ποσοστό 90%, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι εμβολιασμοί κατ΄οίκον.
600 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και τις επόμενες 15 ημέρες
Είναι σημαντικό την δύσκολη αυτή ώρα που επελαύνει η μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον -καίτοι εμφανίζει ήπια συμπτώματα- να θωρακιστούμε, ώστε να κινδυνεύσουμε λιγότερο και παράλληλα να μην πιεστεί το υγειονομικό σύστημα.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Πέμπτης, δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός. Η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να δίνει ακόμη κρούσματα, το ίδιο συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες, 1 στους 2 ασθενείς είχε μολυνθεί με Δέλτα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων θα εξακολουθήσει να παραμένει γύρω στους 600 και τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κάλυψη σε κλίνες covid ΜΕΘ ανέρχεται σε 88% και σε απλές κλίνες ΜΕΘ σε 67%.
Ο δείκτης θετικότητας παρά τα 230.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, ενώ είναι θετικό, ότι ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Πότε θα τελειώσει η πανδημία
Εν τω μεταξύ, για τον πορεία της πανδημίας στην χώρα, την μετάλλαξη Όμικρον και τον εμβολιασμό μίλησαν το Σάββατο στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.
Σημείωσε ότι τα εμβόλια δουλεύουν αποτελεσματικά στο να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση και νοσηλεία.
Παράλληλα, υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία. Όπως είπε το πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη Δέλτα και τρίτον να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως η Αφρική.
Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν δεδομένα ότι η νόσηση με την μετάλλαξη Όμικρον καλύπτει την πιθανότητα να νοσήσουμε και από την Δέλτα. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και τόνισε ότι δεν είναι μια αθώα γρίπη αν κολλήσουμε την μετάλλαξη Όμικρον.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός μπορούμε να κατέβουμε σε πολύ χαμηλή διασπορά του ιού, δηλαδή θα μπορούσαμε να πέσουμε και κάτω από τα 3.000 κρούσματα ημερησίως. Επεσήμανε, ότι η πολύ μεγάλη διασπορά με επιμόλυνση του ιού έχει δώσει ένα μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας στην Όμικρον.
Πάντως η διασπορά του ιού επιδεινώνεται στην Ευρώπη, τόνισε ο καθηγητής Ιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και μέλος της Επιτροπής στην ενημέρωση της Πέμπτης, ενώ, όπως είπε, θα γνωρίζουμε περισσότερα δεδομένα για την Όμικρον, καθώς και την επαναλοίμωξη με Όμικρον σε 50 με 60 ημέρες. Να θυμίσουμε ότι το πρώτο κρούσμα της Όμικρον καταγράφηκε στις 11 Νοεμβρίου στη Νότιο Αφρική.
Ως εκ τούτου, οι ειστήμονες συστήνουν λίγη υπομονή ακόμη και μεγάλη προσοχή, μέχρι να δούμε εάν σε δύο εβδομάδες, θα υπάρξει πράγματι αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις τους, και εάν η Όμικρον θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της πανδημίας.