ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός και έφηβοι: Ο κίνδυνος για διαβήτη - Τι ισχύει για εμβολιασμούς

Κορωνοϊός και έφηβοι: Ο κίνδυνος για διαβήτη - Τι ισχύει για εμβολιασμούς
Στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και άλλα 73.000 παιδιά έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους AP Photo/Andrew Medichini

Απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους γονείς μετά και την επαναλειτουργία των σχολείων έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι του κορωνοϊού ενόσω η μετάλλαξη Όμικρον «κυριαρχεί» στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 15.547 self test μαθητών και εκπαιδευτικών βρέθηκαν θετικά μέχρι το πρωί της Δευτέρας, πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2022.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους που νοσούν, έχουν λοίμωξη χωρίς συμπτώματα ή με λίγα συμπτώματα αυτή την εποχή με κορωνοϊό και έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως συστήνεται η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου τρεις μήνες μετά.

Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση δεν χρειάζεται επιπλέον δόση, ενώ για τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης αναμνηστικής δόσης. Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα, ανοσοκαταστολή στο άτομο λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων.

Επικαλούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό «New England Journal of Medicine», που αφορά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer με τη χαμηλή δοσολογία των 10 μικρογραμμαρίων η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι αποδεικνύεται η ασφάλεια, η ανοσογονικότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Πώς εξελίσσεται ο ρυθμός εμβολιασμού στα παιδιά

Όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τα παιδιατρικά εμβόλια για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και άλλα 73.000 παιδιά έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη τη χώρα και «στις περιοχές που παρατηρήσαμε να κλείνονται τα ραντεβού, άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα».

«Την Παρασκευή, 12.000 έως 40.000 επιπλέον ραντεβού και τις επόμενες ημέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική που εμφανίζεται να έχει περιορισμένο αριθμό ραντεβού» σημείωσε.

Επίσης απηύθυνε για ακόμα μία φορά έκκληση στους ιδιώτες παιδίατρους να συμβάλλουν στον εμβολιασμό και διευκρίνισε πως για τους παιδίατρους που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, των ηλικιών 12- 17 θα μπορούν αύριο να κάνουν αίτηση και να λαμβάνουν εμβόλια και των ηλικιών 5-11, ώστε και να μπορούν να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.

Το σύνδρομο MIS-C που «χτυπά» παιδιά που νόσησαν από κορωνοϊό

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη των εμβολιασμών, και στον «σπάνιο αλλά υπαρκτό κίνδυνο σε παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου ή συνδρόμου, με τα αρχικά ονομάζεται MIS-C, μία οντότητα που εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο» με την Covid-19.

«Σύμφωνα με μελέτη, που προέρχεται από το CDC και δημοσιεύεται στο δελτίο Mobility Mortality Weekly Report, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C. Η μελέτη έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 διαφορετικές Πολιτείες. Τα άτομα τα οποία συμπεριελήφθησαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 14 ετών και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο», εξήγησε.

Όπως σημείωσε, ανάλογα είναι και τα ευρήματα από την Γαλλία καθώς από μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας στην Γαλλία, «ο αριθμός εδώ των εφήβων είναι μικρότερος, είναι 33 έφηβοι, αλλά σύμφωνα και με αυτή την μελέτη ο εμβολιασμός ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για το συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C».

Ο κίνδυνος για διαβήτη

Επίσης, σύμφωνα με μελέτη από το CDC με δημοσίευση στο Morbidity and Mortality Weekly Report, παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 ημέρες μετά την νόσηση.

Η σύγκριση έγινε με άτομα που δεν νόσησαν με Covid, όπως και με άτομα που νόσησαν στην προ της επιδημίας περίοδο από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Βάσει των στοιχείων αυτής της μελέτης, η συχνότητα στα άτομα με Covid είναι 316 ανά 100.000 ανθρωποέτη, σε σχέση με 118 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε άτομα χωρίς νόσηση από Covid.

«Η λοίμωξη από Covid είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη, αλλά φαίνεται ότι η λοίμωξη επίσης δρομολογεί και τη διάγνωση νέων περιπτώσεων. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η μελέτη τους είναι σημαντική για την Δημόσια Υγεία διότι υπαγορεύει την ανάγκη ενημέρωσης, παρακολούθησης και πρόληψης με τον εμβολιασμό» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όπως διευκρίνισε μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, πρόκειται για διαβήτη τύπου 1 για εφήβους κάτω των 18 ετών.

«Ο δε παθογενετικός μηχανισμός δεν είναι απλός. Ξέρουμε ότι ο ίδιος ο ιός έχει επίδραση πάνω στα παγκρεατικά κύτταρα, ότι μπορεί να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία στα άτομα αυτά που το εκδηλώνουν» είπε.

«Και φαίνεται ότι η παχυσαρκία είναι ένα σταθερό υποκείμενο νόσημα που δημιουργεί καταστάσεις που ξεφεύγουν από την ομαλή πορεία της νόσου με τον κορωνοϊό. Και υπάρχουν και άλλες διαταραχές του μεταβολισμού, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά εμφανίστηκαν με διαβητική κετοξέωση. Μάλιστα, καθυστέρησαν στο να προσέλθουν στο νοσοκομείο για αυτό και αυτός ο παράγων, η καθυστέρηση, μπορεί σε κάποιο βαθμό να ευθύνεται για την εκδήλωση του διαβήτη» συμπλήρωσε.

«Και ακριβώς, τονίζεται το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει μία ευαισθητοποίηση και από τους γονείς και από τα ίδια τα παιδιά, τους εφήβους, αλλά και από τους θεράποντες γιατρούς, έτσι ώστε η περιγραφή κάποιων συμπτωμάτων να βάλουν στην σκέψη την υπόνοια για διαβήτη» κατέληξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.