Στο mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης η Mίνα Γκάγκα
Ανανεώθηκε:
Στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης - όπου αναμένεται να λειτουργήσει mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά - βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Όπως είπε, σύμφωνα με το σχεδιασμό, και με στόχο την ταχύτερη δυνατή εμβολιαστική θωράκιση των παιδιών 5 - 11 ετών, το εμβολιαστικό κέντρο στο Παίδων Πεντέλης, θα διαθέτει περισσότερες από 10 εμβολιαστικές γραμμές.
Είναι η πρώτη φορά, τόνισε, από την αρχή του προγράμματος εμβολιασμού, που ένα mega εμβολιαστικό κέντρο εγκαθίσταται σε νοσηλευτική δομή και λειτουργεί παράλληλα με αυτή.
«Το νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί πλήρως, να δέχεται τακτικά περιστατικά, για νοσηλείες, χειρουργεία και τακτικά ιατρεία. Η φροντίδα των μικρών ασθενών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, ενώ θα εξυπηρετούνται και όσα επείγοντα περιστατικά φτάνουν στο Νοσοκομείο», ανέφερε η κ. Γκάγκα.
Πρόσθεσε ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Παίδων Πεντέλης προσφέρονται για την παράλληλη λειτουργία νοσηλευτικών και εμβολιαστικών δραστηριοτήτων, ενώ διαθέτουν και χώρο στάθμευσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση γονέων και παιδιών.
Η κα Γκάγκα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους όλων των τμημάτων για το σχέδιο αναβάθμισης του Νοσοκομείου.
Στη συνέχεια, συμμετείχε σε σχετική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Ηλίας Δαλαΐνας, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Παίδων Πεντέλης Τούλα Κατοίκου και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνα Μαμούρα.
Τι προβλέπεται για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων
Σε σημαντικές διευκρινίσεις που αφορούν τους εφήβους και τα παιδιά, σε σχέση με τον εμβολιασμό και τη νόσηση, προχώρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών.
Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση, παρά μόνο στους εφήβους και τα παιδιά που είναι ανοσοκατασταλμένοι, λόγω φαρμάκων ή κάποιας ασθένειας.
Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου τα παιδιά που νοσούν και έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Παιδιά και έφηβοι που νόσησαν ή νοσούν θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.
- Αν έχει γίνει μία δόση πριν την νόσηση των παιδιών και των εφήβων, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης σε νέες επιδημιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά και επανερχόμενη στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για σύσταση εμβολιασμού στα παιδιά και στους εφήβους, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός τα προστατεύει.
Μάλιστα αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MISC, το οποίο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, δύο δόσεις του εμβολίου της Phizer προστατεύουν αποτελεσματικά από το σύνδρομο αυτό.
Επίσης η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο αυξημένο ποσοστό διαβήτη που παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών που νόσησαν από covid-19 , κάτι που προκύπτει από διεθνείς μελέτες, τονίζοντας ότι η λοίμωξη αποτελεί αυξημένο παράγοντα για σακχαρώδη διαβήτη.
Νέα ραντεβού εμβολιασμού για παιδιά
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως όσοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών, από αύριο, με αίτησή τους, θα μπορούν να λαμβάνουν εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών και να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.
Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών σε όλη τη χώρα, άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και τις επόμενες μέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική που εμφανίζει περιορισμένο αριθμό, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000 παιδιά.