Κορωνοϊός: «Επιδρομή» Όμικρον στη χώρα - Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ
Ανανεώθηκε:
Άνευ προηγουμένου είναι η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια καθώς η χώρα μετρά περισσότερα από 95.000 νέα κρούσματα από την αρχή της εβδομάδας, με τα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων να καταρρίπτονται μέρα με την ημέρα.
Από την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 95.349 νέα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον να θεωρείται κι επίσημα «κυρίαρχη», ιδίως στις ηλικίες 18 έως 34 ετών. Χωρίς αμφιβολία πλέον, πρόκειται για μια παραλλαγή του κορωνοϊού με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα, που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα από οποιαδήποτε άλλη και, ως έναν βαθμό, ξεφεύγει από την ανοσιακή προστασία των εμβολίων ή της νόσησης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας από «Όμικρον» ναι μεν μειώνεται, με τα πρώτα στοιχεία να καταδεικνύουν ήπια νόσηση, ωστόσο η υπερμεταδοτικότητα οξύνει τις ανησυχίες για κατάρρευση του συστήματος υγείας που τους τελευταίους δύο μήνες βρίσκεται στο «κόκκινο».
Παρά την μικρή αποκλιμάκωση που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες τρεις βδομάδες, σχεδόν 4.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των νοσοκομείων, ανέρχεται σε 53% στις απλές κλίνες και στο 88% στις ΜΕΘ-Covid, με πληρότητα 91% στην Αττική και 96% στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα κρούσματα της «Όμικρον» και τα άτομα που καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω αυτής, είναι κάτω από 40 ετών, έτσι δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα συμβεί όταν αρχίσει να μολύνει τους ηλικιωμένους και ευάλωτους.
Στην Ελλάδα περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ ακόμα 100.000 ενήλικες παρ’ όλο που έχουν συμπληρώσει περισσότερους από έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση.
Τι ισχύει με την καραντίνα
Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου,από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών όπου η «Όμικρον» επικράτησε νωρίτερα από ότι στη χώρα μας, ότι ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή «Όμικρον», ο χρόνος δηλαδή, που μεσολαβεί από την ώρα που θα εκτεθούμε μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων, είναι σημαντικά βραχύτερος.
Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον» είναι μικρότερη και για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναθεώρησε τις οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας, υιοθετώντας εν μέρει και τις αντίστοιχες οδηγίες του CDC και κάνοντας χρήση του κανόνα «5+5».
Οι νέες οδηγίες προτείνουν για τους νοσήσαντες, για αυτούς δηλαδή που βγαίνουν με θετικό τεστ ή και έχουν συμπτώματα, απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Ενώ, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν υποχρεωτικά, όμως, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αναφορικά δε με την καραντίνα μετά από τη στενή επαφή με κρούσμα, για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, επίσης προτείνεται το μοντέλο «5+5». Καραντίνα δηλαδή για 5 μέρες και εργαστηριακό έλεγχο την 5η ημέρα μετά από την έκθεση.
«Εφόσον και μόνο εφόσον το τεστ την 5η μέρα μετά την έκθεση βγει αρνητικό, τότε αυτός που έχει εκτεθεί, μπορεί να βγει από το σπίτι, αλλά και πάλι με μεγάλη προσοχή και κάνοντας χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες. Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φοράνε μάσκα, προσέχουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με τα ευάλωτα άτομα και κάνουν και αυτά εργαστηριακό έλεγχο την πέμπτη μέρα μετά την έκθεση» τόνισε η καθηγήτρια.
Τα συμπτώματα της «Όμικρον»
Επικαλούμενη νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παραλλαγή «Όμικρον» διαφέρει σημαντικά και στην κλινική εικόνα.
Συγκεκριμένα εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.
Έτσι πολλοί που θα κολλήσουν την παραλλαγή «Όμικρον» θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορωνοϊό.
«Ισχυρή, λοιπόν, είναι η σύσταση, να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στην διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου».
Όχι PCR έπειτα από θετικό rapid test
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάλεσε τους πολίτες που έχουν κάνει rapid test και έχει βγει θετικό, να μην προβούν και σε μοριακό τεστ επιβεβαίωσης.
«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR» είπε, ανατρέποντας τις μέχρι πρότινος συστάσεις.
«Δεν χρειάζεται συχνά PCR test, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες. Κάνουμε rapid test που έχει μια διατίμηση και είναι φθηνή. Αν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε. Αν έχουμε πολύ έντονα συμπτώματα να πάει κάποιος» συμπλήρωσε.