ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκαν 33 μολύνσεις και 98 ύποπτα κρούσματα - Δύο νοσηλεύονται

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκαν 33 μολύνσεις και 98 ύποπτα κρούσματα - Δύο νοσηλεύονται
AP Photo / Thanassis Stavrakis

Τον κώδωνα του κινδύνου για την «αναζωπύρωση» της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με φόντο και την ιχνηλάτηση 33 νέων κρουσμάτων της παραλλαγής «Όμικρον»,  έκρουσαν οι ειδικοί το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για την Covid 19.

Μίνα Γκάγκα: Είναι σημαντικό αυτές τις ημέρες να προσέξουμε

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι και σήμερα είχαμε αρκετά κρούσματα, με την Αττική να κρατά τα «σκήπτρα» της πανδημίας με 2.630 κρούσματα.

«Είναι σημαντικό αυτές τις ημέρες να προσέξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη χρήση μάσκας ΚΝ95, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πως έχει μεγαλύτερο όφελος να τη φορέσουμε στο σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ, γιατί κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο.

«Δεν συμφέρει να φορέσουμε διπλή μάσκα σε τέτοιους χώρους, γιατί απλά δεν κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο κι επομένως δεν παρέχει επαρκή προστασία», πρόσθεσε η ίδια.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται μια σημαντικά αυξητική τάση

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η διάμεση ηλικία των νέων μολύνσεων έχει μειωθεί στα 33 έτη, ενώ τα ενεργά κρούσματα είναι 37.000. Παράλληλα, τρεις στους τέσσερις νοσηλευόμενους είναι κάτω των 50 ετών.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου εκτός της Αττικής, Χανιά, Λακωνία και Ρέθυμνο καταγράφουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

«Η αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αφορά στην έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Το στέλεχος Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτικό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Συχνή χρήση τεστ, χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών», πρόσθεσε η ίδια.

«Πέρα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπάρχουν και κάποια αυτονόητα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

  • Όσοι ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, πέρα από τα δύο τεστ που θα κάνουμν, θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τους δικούς τους ανθρώπους ή να τους συναντούν με χρήση μάσκας.
  • Καλή και ορθή χρήση μάσκας, αποφυγή πολυπληθών συναθροίσεων και αποφυγή συναθροίσεων με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλούς κινδύνου
  • Λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, όλοι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει - εφόσον έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα - να κάνουν δύο εργαστηριακούς ελέγχους
  • Θα πρέπει οι εμβολιασμένοι, πριν από κάθε εορταστική φιλική συνάθροιση, θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test)
  • Επιλέγουμε την λεγόμενη κοινωνική μας «φούσκα» (στενός κύκλος), φορώντας πάντοτε μάσκα και τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Η κυρία Παπαευαγγέλλου τόνισε πως το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δεν έχει αλλάξει, παρά την έλευση της παραλλαγής «Όμικρον» στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες παιδιών με Covid-19, η ίδια τόνισε πως το ποσοστό στην Ελλάδα είναι κάτω του 2%, ήτοι περίπου 55 παιδιά.

Μαγιορκίνης: Παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια αναζωπύρωσης της πανδημίας στην Ευρώπη

Στενά παρακολουθούν οι επιστήμονες την τάση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα. Χαρακτηριστικά, σήμερα καταγράφηκαν 42% περισσότερες διαγνώσεις covid-19 από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου και «πλησιάζουμε να δούμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων μετά το άλλο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Επίσης, τα πρώτα σημεία επιδείνωσης της επιδημίας εμφανίζονται και στην Ευρώπη, καθότι από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 18 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, και από αυτές 10 παρουσιάζουν επιδείνωση πάνω από 30%.

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε μία βελτίωση για τέταρτη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 8% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται τάση επιδείνωσης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 12%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερός, με μικρή μείωση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχώρησε κατά 11%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 277 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 687.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 5% και καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημαντική επιδείνωση, όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 9%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 8%. Καταγράφηκαν 2,7 εκατ. διαγνώσεις και 24.700 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

«Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει απέναντι στην Όμικρον ούτε και να νομίζει κανείς ότι θα περάσει τη νόσο "στο πόδι". Εμβολιαζόμαστε για να προστατευθούμε», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Θεμιστοκλέους για αναμνηστική δόση: Σημαντικό να γίνει για να προστατευθούμε από την «Όμικρον»

Εξαιρετική σημασία έχει η αναμνηστική δόση, λόγω της διαφαινόμενης επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον, και καθημερινά οι πολίτες σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα ή κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5.770.000 πολίτες - ποσοστό 83% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.150.000, εμβολιασμοί (ποσοστό 54% των δικαιούχων) και 1.200.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 20,6 των δικαιούχων, ενώ όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους καθημερινά κλείνονται ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 90%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 63,8%.

Ειδικότερα:

  • στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί ποσοστό 82,2%,
  • στην ηλικιακή ομάδα 80-84, έχει εμβολιαστεί το 90%,
  • 75-79, έχει εμβολιαστεί το 92,1%,
  • 70-74, έχει εμβολιαστεί το 92,3%,
  • στην ηλικιακή ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 91%,
  • στην ηλικιακή ομάδα 60-64 έχει εμβολιαστεί το 88,4%,
  • 55-59 έχει εμβολιαστεί το 80,7%,
  • 50-54 έχει εμβολιαστεί το 76,6%,
  • 45-49 έχει εμβολιαστεί το 70,5%,
  • 40-44 έχει εμβολιαστεί το 64,7%,
  • 35-39 έχει εμβολιαστεί το 58,1%, 30-34 έχει εμβολιαστεί το 51,6%,
  • 25-29 έχει εμβολιαστεί το 45,2% και
  • στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών έχει εμβολιαστεί το 40%.

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 16.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.395.000 πολίτες, δηλαδή το 70,4% του γενικού πληθυσμού και 80,2% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 12.000 παιδιά, ενώ έχουν κλειστεί άλλα 40.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.

Ζαούτης για τη μετάλλαξη «Όμικρον»: Μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά έχει χαμηλότερη νοσηρότητα

Από την πλευρά του, ο Θεοκλής Ζαούτης τόνισε ότι «η παραλλαγή Όμικρον μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά έχει χαμηλότερη νοσηρότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, η εικόνα της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα έχει ως εξής:

  • Έχουμε 33 επιβεβαιώμενα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» στην Ελλάδα (εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη)
  • Έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα που το μοριακό τεστ που κατά 98%-99% δείχνουν να έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή «Όμικρον».
  • Δύο άτομα με «Όμικρον» νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα της νόσου.

Αναφορικά με το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ο κ. Ζαούτης τόνισε πως «παγκοσμίως καταγράφεται μία αύξηση κατά 50% λόγω της αύξησης των νοσηλειών στις ΜΕΘ, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC».

«Σίγουρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αλλά ο ΕΟΔΥ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις, ώστε να τις αντιμετωπίσει».

ΕΟΔΥ: 71 θάνατοι, 655 διασωληνωμένοι, 6.667 νέα κρούσματα

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 71 θανάτους σε ένα 24ωρο, 655 διασωληνωμένους, ενώ αύξηση παρατηρείται στις νέες μολύνσεις, με 6.667 να εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.667, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.056.583 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 196 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.739 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 71, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.198 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 655 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 78.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (83.66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 107 (16.34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.703 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 312 (ημερήσια μεταβολή -15.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)