ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΠΑ: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με διάβρωση και πλημμύρες λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού

ΕΚΠΑ: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με διάβρωση και πλημμύρες λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού
Εικόνα από καμμένη έκταση στα Βίλια Αττικής ΙΝΤΙΜΕ

Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, διεξήγαγε έρευνα για τα επικείμενα φαινόμενα διάβρωσης και πλημμύρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στη Βόρεια Εύβοια οι περιοχές που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» είναι οι Ροβιές, το Νεοχώρι, η Κρύα Βρύση, τα Βασιλικά, το Αρτεμίσιο, η Ιστιαία, αλλά και οι μικρότεροι οικισμοί που βρίσκονται κοντά στα συγκεκριμένα σημεία.

Στην Αττική, οι επίμαχες περιοχές είναι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (Αχαρνές, Βαρυμπόμπη, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Αφίδνες), του Μαραθώνα και του Λαυρίου.

Στην Πελοπόννησο σε μεγάλο κίνδυνο είναι το Γύθειο και το Μαυροβούνι στη Λακωνία, ο Πλάτανος Αρκαδίας, η Αρχαία Ολυμπία, το Πελόπιο, η Λιναριά και η Μυρσίνη Ηλείας, το Βαθύ και το Διαβολίτσι Μεσσηνίας, οι Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας και οι μικρότεροι οικισμοί που βρίσκονται κοντά στις περιοχές αυτές.

Με βάση τα μοντέλα που της επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής την καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου, σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων, σημαντικός όγκος νερού και λάσπης αναμένεται να καταλήξει στις περιοχές αυτές, με αποτέλεσμα, να έρθουν αντιμέτωπες με σφοδρά φαινόμενα διάβρωσης και πλημμύρας.

Η ομάδα, αποτελούμενη από τους ερευνητές κ.κ. Τζουξανιώτη και Γαβαλά, πραγματοποίησε και επιτόπια έρευνα στις καμένες περιοχές της Αττικής, βόρειας Εύβοιας και Πελοποννήσου, προκειμένου να καταγράψει τη γεωμορφολογία, τα εδαφολογικά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των περιοχών που επλήγησαν.