ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Δεν κινδυνεύουμε από το εμβόλιο αλλά από τον ιό

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Δεν κινδυνεύουμε από το εμβόλιο αλλά από τον ιό
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Σαφή προειδοποίηση πως είναι θέμα χρόνου η μετάλλαξη Όμικρον να επικρατήσει στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες έστειλαν τόσο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Η Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού, και είναι σαφές ότι θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως η μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε αντιμετωπίσει στη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως είπε, στην Ελλάδα μέχρι χθες υπήρχαν 10 κρούσματα της Όμικρον, ενώ σήμερα εντοπίστηκαν άλλα τρία.

«Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα της Όμικρον, θα τα μάθουμε τις επόμενες μέρες», ανέφερε και επεσήμανε πως η μετάλλαξη ήρθε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στην Ευρώπη, και ήδη προκαλεί πάνω από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο σημείο αυτό απηύθυνε έκκληση σε όλους, νοσήσαντες και παιδιά, να εμβολιαστούν και στους ενήλικες να μην καθυστερούν την αναμνηστική τους δόση.

Η Όμικρον φαίνεται ότι επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι έχουν νοσήσει, δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι. «Όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού για να εμβολιαστείτε», υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κολλήσουμε και οι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον. Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του νέου ιού, και έτσι αυτό απέχει πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα στελέχη από το αρχικό στέλεχος βάσει του οποίου φτιάχτηκαν τα προηγούμενα εμβόλια.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων έναντι της Όμικρον

Η ίδια εξήγησε ότι η αναμνηστική δόση και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού προσφέρουν αυξημένη προστασία παρότι ακόμη τα στοιχεία για την Όμικρον είναι πρόωρα και κάλεσε όλους όσους πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση, να μην αργούν.

«Εμβολιαστείτε δεν κινδυνεύετε από το εμβόλιο, αλλά από τον ιό» σημείωσε.

Όπως είπε, το ερώτημα για το πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί η Όμικρον μένει να απαντηθεί όπως και το ερώτημα σε ποιο ποσοστό, μας προστατεύει ο εμβολιασμός από την Όμικρον. Ωστόσο διευκρίνισε ότι μετά από πλήρη εμβολιασμό υπάρχει η εκτίμηση ότι παρέχεται μια σχετική προστασία όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση αλλά κι αυτό μένει να διευκρινιστεί καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει ανήκουν σε νεότερες ηλικίες.

Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον, είπε κλείνοντας, συνιστώντας να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και καλώντας τους γονείς να κάνουν χρήση του self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφτούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.

Μείωση του ποσοστού θετικότητας

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων δείχνουν ότι συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς καταγράφεται επιπλέον μείωση 14% στα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα. Μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο, υπογράμμισε, ενώ τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 43.000 αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 1,48%.

Σε ό,τι αφορά στις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, είπε ότι δείχνουν να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα, «όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ήδη διασωληνωμένοι αλλά κι αυτών που χάνονται».

«Οι έφηβοι μας έδειξαν το δρόμο»

Μιλώντας για τους εφήβους είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ένας στους δύο έφηβους 15 έως 17 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί και ο εμβολιασμός στα μικρά παιδιά βρίσκεται σε καλό δρόμο και «εξελίσσεται περισσότερο ικανοποιητικά απ' όσο περιμέναμε». «Οι έφηβοι μας έδειξαν το δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό.

«Για τα παιδιά 4 – 18 ετών υπάρχει σαφής και σταθερή μείωση κρουσμάτων είχαμε σχεδόν 9.000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ πριν 2 με 3 εβδομάδες είχαμε 11.000 κρούσματα» σημείωσε και κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς όπως είπε «ο ιός είναι εδώ ανάμεσα μας» και πρόσθεσε πως σήμερα το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια παιδιά και δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη απρόσμενης παρενέργειας.

«Το σχολικό περιβάλλον το πιο ασφαλές πλαίσιο για τα παιδιά μας», είπε ακόμα.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Μαγιορκίνης: Ραγδαία αύξηση διαγνώσεων με την Όμικρον

Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι εξαιρετικά υψηλή, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος. Υπάρχει η ένδειξη ηπιότερης νόσου, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη δυναμική του νέου στελέχους, τόνισε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης και προειδοποίησε:

«Θα υπάρξει ραγδαία αύξηση αριθμού διαγνώσεων ασθενών με κορωνοϊό που θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος αυτής της σταθεροποίησης θα καθοριστεί από τα επίπεδα εμβολιασμού των κοινωνικά ενεργών μονάδων».

Η δυναμική στο σύστημα υγείας σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία τόσο εργαστηριακών όσο και κλινικών ελέγχων συγκλίνουν ως προς το ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική, τρίτη δόση.

Αλλαγές για τα test εισόδου στην Ελλάδα

Νέα δεδομένα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σχετικά με την ταξιδιωτική οδηγία που αφορά τα τεστ για την είσοδο στη χώρα.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, η Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών (αντί 48 ωρών όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά), ή rapid test 24 ωρών.

Τα τεστ αφορούν όλους όσοι είναι άνω των 5 ετών.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε όλον τον πλανήτη.