ΕΛΛΑΔΑ

Απογραφή 2021: Αρνητές «βλέπουν» προσπάθεια «φακελώματος» λόγω πανδημίας

Απογραφή 2021: Αρνητές «βλέπουν» προσπάθεια «φακελώματος» λόγω πανδημίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά τους αρνητές του κορωνοϊού και της πανδημίας, ένα άλλο κύμα φαίνεται πως διαμορφώνεται στη χώρα μας, το οποίο αυτή τη φορά αφορά την Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε ολόκληρη τη χώρα. Μερίδα πολιτών αντιδρούν στην απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς πιστεύουν ότι εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, συνδέοντάς τη με το εμβόλιο και την πανδημία. 

Ήδη 60.000 απογραφείς έχουν ξεκινήσει να μοιράζουν σε κάθε σπίτι τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία. Ωστόσο, πολλοί πολίτες είναι δύσπιστοι και με δικαιολογίες, οι οποίες πολλές φορές είναι ευφάνταστες, προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία.

Μάλιστα, πολλοί απογραφείς καταγγέλλουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με πολίτες, οι οποίοι είναι αγενείς απέναντί τους. Όπως εξηγεί μιλώντας στο Open, η απογραφέας Μαρία Γαμτζη, «φοβούνται το φακέλωμα, αλλά κυρίως για τον εμβολιασμό».

Το ζήτημα έχει επεκταθεί και στα social media, όπου σε αρκετές ομάδες, χρήστες καλούν τους συμπολίτες τους να μην δεχτούν να απογραφούν.

Ειδικότερα, κάποιοι θεωρούν ότι η απογραφή γίνεται για την καταγραφή των ανεμβολίαστων, και αναπτύσσουν θεωρίες συνομωσίας, όπως ότι κατόπιν θα αποστέλλονται δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και αστυνομία, προκειμένου, είτε να εμβολιάζουν τους πολίτες, είτε να παίρνουν τα παιδιά από γονείς αρνητές.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος ξεκαθαρίζει μιλώντας στο Open, ότι δεν υπάρχουν ερωτήσεις που αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ζητήματα υγείας και εμβολιαστικού στάτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο της απογραφής, κατά την οποία μοιράζονται οι φάκελοι με τον κωδικό, καθώς αυτή γίνεται ηλεκτρονικά.

Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γενικές απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο νόμο 4772/2021 (Α' 17).

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Πώς γίνεται η απογραφή

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

-Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

-Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του Δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr.