Το Γηροκομείο Αθηνών στην ευθύνη του Δήμου Αθηναίων: Αισιοδοξία από τους εργαζόμενους
Την αισιοδοξία τους για την επόμενη καλή ημέρα του Γηροκομείου Αθηνών, απαλλαγμένη από το άγχος και την οικονομική ανασφάλεια τόσο για τους φιλοξενούμενους γέροντες, όσο και για τους εργαζομένους, εκφράζουν οι εργαζόμενοί του.
Πλέον η ευθύνη διοίκησης, μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές, αστοχίες αλλά και ταλαιπωρία, πέρασε στα χέρια του δήμου Αθηναίων, και όπως όλα δείχνουν, μία πιο ευοίωνη ημέρα ξημερώνει για τους ανθρώπους εκεί.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΣΕΓΑ Πελαγία Κουτελά, «οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου Αθηνών αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αισιοδοξία μας, μετά την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης από τον Δήμο Αθηναίων. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ ενθαρρυντικά και μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έχει λάβει σοβαρά, την απόφαση να σωθεί αυτό το ιστορικό ίδρυμα».
Και συνεχίζει:
«Οι παρεμβάσεις του Δήμου είναι πλέον καθημερινές. Χορηγήθηκαν 5.500 λίτρα πετρέλαιο για τη θέρμανση των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, προσφέρθηκαν αναγκαία είδη προστασίας και υγιεινής, χορηγήθηκε γραφική ύλη για τις ανάγκες των υπηρεσιών μας και βέβαια, συνεχίζεται το πρόγραμμα σίτισης των ηλικιωμένων μας από το δημοτικό βρεφοκομείο Αθηνών. Επιπλέον, μέσα στον μήνα οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν όλο το μισθό τους, γεγονός που χαιρετίζουμε, ιδιαίτερα».
Εξάλλου, στη συνάντηση της Παρασκευής με τους εργαζομένους, ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ., Σπύρος Χαμακιώτης, διαβεβαίωσε τους εργαζομένους, ότι θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους και θα προγραμματισθεί, συν τω χρόνω, η αποπληρωμή των οφειλόμενων αποδοχών, προηγουμένων ετών.
Οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου, δηλώνουν ότι σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκονται διαρκώς δίπλα, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για τη διάσωση του πολύπαθου αυτού ιδρύματος.
Όπως είχε γράψει το CNN Greece στις 25 Απριλίου 2021 σε ένα μεγάλο οδοιπορικό του, το Γηροκομείο Αθηνών, αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους καταπράσινους και εμβληματικούς χώρους της πόλης μας, με ιστορία, παράδοση και κυρίως κοινωνική προσφορά ετών.
Επιπλέον, στην εποχή της πανδημίας, έχει να διηγηθεί μία ακόμη εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς κανένας από τους φιλοξενούμενους στα τρία εν λειτουργία -από τα 11 πέτρινα κτήρια- δεν νόσησε από Covid 19, εδώ και έναν χρόνο.
Μόνο ελάχιστοι εργαζόμενοι, οι οποίοι απομονώθηκαν εγκαίρως. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα επίτευγμα όλης της ομάδας των 94 εργαζομένων.
Το Γηροκομείο Αθηνών φιλοξενεί σήμερα 125 γέροντες, ηλικίας 67 έως 106 ετών, δίνοντας καθημερινά μία μάχη με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό SARS Cov-2. Και όπως είναι αναμενόμενο, οι «μάχες» δεν περιορίζονται στο κορωνοϊό.
Με μία περιουσία 800 ακινήτων -εκ των οποίων μόλις τα 230 είναι μισθωμένα- και με τα περισσότερα περίπτερα - κτήρια εντός του Γηροκομείου κενά λόγω οικονομικής δυσπραγίας, οι επικεφαλής και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, είχαν αναφέρει εμφατικά, ότι «αντί να ελεούμε, ελεούμαστε».
Όπως μας είχαν εξηγήσει, η κύρια δραστηριότητα του Γηροκομείου είναι η μίσθωση των ακινήτων, προκειμένου να πληρώνεται το προσωπικό. Δυστυχώς τα ακίνητα που μισθώνονται είναι πολύ λίγα, ενώ μία σειρά από δικαστικές διαμάχες όλα τα προηγούμενα χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα τα οικονομικά του Γηροκομείου να είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και να πασχίζει η διοίκηση και η ομάδα της, να διαχειριστεί με όσο το δυνατόν αποτελεσματικό τρόπο την κατάσταση.
Η ιστορία του Γηροκομείου -για την ακρίβεια της Ελεήμωνος Εταιρείας Αθηνών- ξεκίνησε το 1864, μία πραγματικά δύσκολη εποχή για τη χώρα καθώς είχε προηγηθεί η πτώχευση του 1843. Ένας καθηγητής του Α’ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, ο Γεώργιος Βακαλόπουλος, ήταν ο ιθύνων νους του εγχειρήματος, και ο άνθρωπος ο οποίος μαζί με μία Ομάδα φιλανθρώπων της εποχής, επίλεκτων τέκνων της αθηναϊκής κοινωνίας, στις 23 Αυγούστου του 1864 πρότεινε τη δημιουργία μιας εταιρείας, που θα αναλάμβανε την περίθαλψη των επαιτών εκείνων, που ήταν «άξιοι ελέους».
Φυσικά από τότε μέχρι σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο του Γηροκομείου Αθηνών, με αποτέλεσμα, από τα μεγάλα ονόματα φιλανθρώπων που στήριξαν την Εταιρεία - από τον Ανδρέα Συγγρό, τη Λέα Φαράτζη, την Παλμύρα Λάμψα η οποία δώρισε το «Ευγηρίας Πρόνοια», την Καίτη Μεγαπάνου, τους μεγάλους ευεργέτες τα ζεύγη Βασίλη- Ελίζας Γουλανδρή και Παναγιώτη – Ελένης Αγγελοπούλου μέχρι σήμερα, να υπάρχει τεράστια απόσταση.
Όπως όλα δείχνουν ωστόσο, φαίνεται ότι το Γηροκομείο Αθηνών άλλαξε σελίδα και επιτέλους γέροντες και εργαζόμενοι, θα πάρουν μία βαθιά ανάσα.