ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κατά της επίταξης οι ιδιώτες γιατροί - Ποια δέσμευση ανέλαβαν Πλεύρης, Γκάγκα

Κορωνοϊός: Κατά της επίταξης οι ιδιώτες γιατροί - Ποια δέσμευση ανέλαβαν Πλεύρης, Γκάγκα

Μάχη έως την ύστατη στιγμή δίνουν οι ιδιώτες γιατροί, ώστε να μην οδηγηθούν στην επίταξη, να καλυφθούν εθελοντικά ωστόσο τα κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαιτίας της «έκρηξης» της πανδημίας που καταγράφεται στη χώρα.

Η Γενική Συνέλευση των Ιατρικών Συλλόγων που ξεκίνησε στις 10 το πρωί με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας ήταν μαραθώνια, αφού συνεχιζόταν μέχρι και τις 7.30 το απόγευμα.

Οι γιατροί, όπως τονίζει το κορυφαίο θεσμικό όργανο του κλάδου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δεν επιθυμεί να μιλά για επίταξη, αλλά για εθελοντική προσφορά των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Παράλληλα ο ΠΙΣ έθεσε ξεκάθαρα προς την πολιτική ηγεσία, το θέμα της αστικής ευθύνης για τυχόν ιατρικά λάθη ή παραλείψεις αναφορικά με θέματα νοσηλειών ασθενών με COVID, το οποίο ουσιαστικά θα ξεμπλοκάρει τους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να σπεύσουν να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει δηλώσει εδώ και ημέρες, ότι τη Δευτέρα θα ανακοινώσει επίσημα την επίταξη, εάν δεν συναινέσουν οι ίδιοι οι γιατροί.

Δέσμευση Πλεύρη για την αστική ευθύνη

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πάντως, μιλώντας το πρωί στη σύνοδο των Προέδρων Υγείας, διατύπωσε τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο εκφράστηκε από την πλευρά του προεδρείου η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώπιον όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παρουσιάστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να μη χρειασθεί τελικώς να γίνει η επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.

Η προτεινόμενη διάταξη του ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και καιρό έχει αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτεινόμενη διάταξη με την οποία θα προστατεύονται οι γιατροί που θα εργασθούν εν μέσω πανδημίας στο ΕΣΥ.

Η προτεινόμενη διάταξη είναι η εξής:

«Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι:

(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19,

(ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19,

(iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».

Ο Ξανθός προτείνει εθνική επιστράτευση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση για το υγειονομικό σύστημα μετά την πανδημία, επισήμανε ότι «έχουμε πόλεμο, πράγμα που σημαίνει, ότι θα πρέπει να επιστρατευθούν όλοι οι γιατροί, ακόμη και οι στρατιωτικοί. Επομένως, είναι ύψιστης προτεραιότητας η πλήρης και εθνική επιστράτευση με κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ανέφερε, ότι είναι κομβικής σημασίας το θέμα των εμβολιασμών. Γι’ αυτό, θα πρέπει να εμβολιάσουμε με ασφάλεια και εμπιστοσύνη την κοινωνία, καθώς και να επικαιροποιήσουμε τον χάρτη υγείας με κριτήρια ανάπτυξης.

Δραματική η εικόνα με τους θανάτους και τις διασωληνώσεις

Και το Σάββατο πάντως, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ ήταν μία ακόμη δραματική ημέρα στο ημερολόγιο της πανδημίας, με 70 θανάτους, 530 διασωληνωμένους και 6.154 νέα κρούσματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, ωστόσο εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου και της μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα, και οι εμβολιασμένοι είναι πολύ πιθανόν να νοσήσουν.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση και οι ανάγκες για γιατρούς είναι μεγάλες. Εκτιμάται, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, ότι απαιτείται τουλάχιστον ένας γιατρός σε κάθε νοσοκομείο, δηλαδή γύρω στους 100 με 124.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικότητες οι οποίες εμφανίζουν έλλειψη στο ιατρικό σώμα είναι: πνευμονολογία, αναισθησιολογία, παθολογία. Επίσης, εντατικολόγοι δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι στη χώρα.

Αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό: «Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται 1.277 ΜΕΘ: 1.039 είναι στο ΕΣΥ, 35 σε στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές».