ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σενάριο με τοπικά περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους- Εκτιμήσεις για 10.000 κρούσματα

Κορωνοϊός: Σενάριο με τοπικά περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους- Εκτιμήσεις για 10.000 κρούσματα
AP Photo/Yorgos Karahalis

Από την προαναγγελία των μέτρων, χιλιάδες ανεμβολίαστοι πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολισμό τους, την ώρα που οι ειδικοί κρούουν δυνατά το καμπανάκι για αύξηση κρουσμάτων και νεκρών το επόμενο διάστημα, με τον φετινό χειμώνα να προμηνύεται δύσκολος, όπως και πέρυσι. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι σκέψεις για νέα μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο, μεταξύ των οποίων τοπικά περιοριστικά για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιοόχι όμως αυτό του lockdown.

Με ταχύ βήμα ο εμβολιασμός

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς στον ΣΚΑΪ, ο αριθμός των ραντεβού πρώτης δόσης τριπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα σε σχέση τον Οκτώβριο.

«Ο κόσμος με υπευθυνότητα και αντιλαμβανόμενος την ανάγκη να θωρακιστεί είτε κάνοντας την πρώτη δόση του εμβολίου είτε την αναμνηστική, το τελευταίο διάστημα δείχνει μια ιδιαίτερη κινητικότητα», σημείωσε ο υφυπουργός.

Αναλυτικά, από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση 130.000 πολίτες έναντι 45.000 που ήταν μια εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το ίδιο διάστημα, κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. «Τη Δευτέρα θα φτάσουμε το μισό εκατομμύριο από ανθρώπους που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Από την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν σταλεί και μηνύματα για να υπενθυμίσουν στον κόσμο που συμπληρώνει το εξάμηνο του ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες, Σάββατο μόνο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση 15.000 πολίτες. «Είναι σαν να θωρακίστηκε μια μικρή πόλη», είπε χαρακτηριστικά. .

Και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι «τα νούμερα έχουν βελτιωθεί. Τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν αυξηθεί σε περίπου 20.000 ημερησίως, ενώ είχαν πέσει στα 5.000 ημερησίως, επί συνόλου 9.000 εμβολίων πρώτης και δεύτερης δόσης που γίνονταν κάθε ημέρα».

Ως προς τα αίτια αυτής της αύξησης, ο υπ. Υγείας εκτίμησε πως είναι τόσο τα μέτρα που επιβλήθηκαν, όσο κυρίως η εικόνα που βλέπουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες ότι υπάρχει γύρω τους, με την κατάσταση στις ΜΕΘ και το γεγονός ότι σε αυτές η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.

Όπως σημείωσε στον ΑΝΤ1, υπάρχει άνοδος τεσσάρων μονάδων στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, τονίζοντας «δεν ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν ξαφνικά θα πάω να την κάνω. Σημαίνει ότι έγινε κάποια δουλειά για αυτό. Συνολικά είμαστε 7-8 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πιστεύω όμως ότι θα τον φτάσουμε».

Ψαλτοπούλου: Είμαστε κοντά σε 10.000 κρούσματα και 100 θανάτους καθημερινά

Παρ΄ότι ο εμβολιασμός προχωρά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των νέων περιοριστικών μέτρων θα τα δούμε σε λίγες εβδομάδες, ενώ κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εκτιμά ότι θα έχουμε «έκρηξη» ημερησίων κρουσμάτων και νεκρών.

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η ίδια στο Mega, ενώ θεωρεί πως είμαστε κοντά τόσο στα 10000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθαρίζει η κυρία Ψαλτοπούλου.

«Έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα», κρούει τον κώδωνα η καθηγήτρια.

Βατόπουλος για πιθανό lockdown: Ποτέ μη λες ποτέ...

Και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε για τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων».

Μάλιστα για τις μάσκες, ο καθηγητής αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι παντού υποχρεωτικές, με έναν ρεαλισμό.

«Από πλευράς επιτροπής ουδέποτε είπαμε να μην χρησιμοποιούνται μάσκες παντού».

Όσον αφορά το θέμα της λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά το πέρας του εξαμήνου, αναφέρει τους λόγους που προς ώρας δεν γίνεται, αλλά το τοποθετεί χρονικά κοντά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βατόπουλος επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την εκπεφρασμένη άποψη του:

«Ποτέ μη λες ποτέ. Διότι η πανδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας, και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα».

Ο καθηγητής αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής rapid test σε εμβολιασμένους προκειμένου να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, αναλόγως πάντα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Η κυβέρνηση πάντως παρακολουθεί διαρκώς τα στοιχεία για την πανδημία και στο τραπέζι υπάρχουν ήδη μέτρα τα οποία συζητιούνται για το εάν ξεφύγει η κατάσταση με τον κορωνοϊό το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι επιβολή γενικού ή τοπικών lockdown δεν θα υπάρξει, αναφέροντας στον ΑΝΤ1 πως «δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί, λόγω μιας νοοτροπίας που λέει ότι “κάποιος που έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, θα περιορίσει τις ελευθερίες των υπόλοιπων”».

«Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown. Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του. Εάν χρειαστεί θα αναπτύξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό, καθώς δεν υπάρχει συνολικά ιατρικό προσωπικό διαθέσιμο. Έτσι, θα κάνουμε μεταφορά ιατρικού προσωπικού όπου χρειαστεί, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ιδιώτες ιατρούς και το ξαναλέω εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κάθε απαιτούμενο μέτρο», είπε ο κ. Πλεύρης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα, αποκλειστικά όμως για ανεμβολίαστους, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown.

«Lockdown δεν θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δε θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε "κλείνω σπίτι"», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Στο τραπέζι της συζήτησης φέρεται να μπαίνει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους, καθώς τα μαύρα ρεκόρ του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο και ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εξετάζεται για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Το ενδεχόμενο της επέκτασης του μέτρου, δεν απέκλεισε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Μέσα στο καλοκαίρι δε γινόταν πρακτικά, γιατί υπήρχε έλλειμμα εργαζομένων στην εστίαση. Τώρα, πιθανόν αυτές οι ανάγκες να είναι λιγότερες, δεδομένου και ότι σταματάει ο τουρισμός. Αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί από την αρχή να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην ανάγκη μας να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και στο να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο ίδιος.