ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δοκιμάζονται οι αντοχές των επιχειρήσεων - Ανησυχία την επομένη των νέων μέτρων

Κορωνοϊός: Δοκιμάζονται οι αντοχές των επιχειρήσεων - Ανησυχία την επομένη των νέων μέτρων
INTIME NEWS/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι επιχειρηματίες τόσο των εμπορικών καταστημάτων, όσο κυρίως της εστίασης, που αντιμετωπίζουν με έκδηλη ανησυχία τα νέα μέτρα, υπό την απειλή της μείωσης του τζίρου τους, την ώρα μάλιστα που καλούνται να καλύψουν τις αυξήσεις «φωτιά» σε ρεύμα, καύσιμα, πρώτες ύλες και άλλα βασικά είδη.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τέθηκαν σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια τις τελευταίες ημέρες καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Τόσο ο κόσμος όσο και οι επιχειρηματίες εμφανίζονται «μουδιασμένοι» με αυτά, καθώς η διαδικασία για να εισέλθει κάποιος σε ένα κατάστημα είναι χρονοβόρα. Οι καταστηματάρχες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πώς μετά τα επανωτά χτυπήματα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» στα μαγαζιά τους.

Από χτες, Σάββατο επιστρατεύτηκαν 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Στα «όπλα» που φέρει η φαρέτρα των ελεγκτικών κλιμακίων είναι τα διπλασιασμένα πλέον πρόστιμα, που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ μαζί με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα μέτρα. Οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, θα εγγράφονται στην «μαύρη λίστα», δηλαδή στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι έμποροι επισημαίνουν ότι δημιουργούνται συνθήκες αναστάτωσης και ο κίνδυνος να επιβληθούν πρόστιμα που θα διακινδυνεύσουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και ίσως τη βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων.

Στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνει τώρα και το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους, καθώς τα μαύρα ρεκόρ του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο και ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.

Καφούνης: Η ευθύνη του rapid test να βαραίνει τους ανεμβολίαστους

«Δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμα αυτά μέτρα και νομίζω ότι μπήκαμε σε περιπέτειες χωρίς λόγο», δήλωσε στο CNN Greece, την επομένη από την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των μέτρων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης.

«Το ερώτημα είναι πως μπορεί αυτό να λειτουργήσει για τα πολύ μικρά καταστήματα» αναρωτιέται ο κ. Καφούνης. «Όταν δηλαδή δουλεύει μόνο ένας άνθρωπος μέσα στο κατάστημα πως θα αφήσει τη θέση του για να κάνει έλεγχο στον πελάτη που περιμένει απέξω. Φοβόμαστε μην αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα».

O κ. Καφούνης τονίζει πως «η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

Ο ίδιος ζητά η ευθύνη εισόδου εντός των καταστημάτων ανεμβολίαστων καταναλωτών, χωρίς το προβλεπόμενο από το νόμο rapid test, να βαρύνει αποκλειστικά τα συγκεκριμένα άτομα και όχι την εμπορική επιχείρηση,

«Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Άλλωστε, έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης της Covid-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων» αναφέρει ο κ. Καφούνης.

Δαβερώνης: Προβλέπουμε ένα δύσκολο χειμώνα

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην εστίαση», είπε στο CNN Greece o Γιάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Αττικής.

«Η πίεση μεγαλώνει κι εμείς πρέπει να μπούμε σε μία διαδικασία συνεχόμενων ελέγχων για όλους τους πελάτες. Προβλέπουμε ένα δύσκολο χειμώνα και οι συνάδελφοι με τους οποίους μιλάω δεν ξέρουν πως θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε και πολύ μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια. Επικρατεί μία κατάσταση η οποία πραγματικά μας έχει σοκάρει και όπως ξέρετε εμείς πλέον πληρώνουμε το 100% των υποχρεώσεων μας».

Ο κ. Δαβερώνης επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα θα επιφέρουν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους επιχειρηματίες.

«Αυτό που ζητάει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολο και εμείς από την πλευρά μας θα μπούμε στη λογική να κάνουμε τους ελέγχους όσο καλύτερα μπορούμε. Θα πρέπει να έχουμε ανθρώπους που θα κάνουν μόνο αυτή δουλειά, σε μια χρονική στιγμή που η εστίαση έχει σημαντικό πρόβλημα ακόμη και στο να βρει προσωπικό. Γνωρίζετε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες στο νόμο Αττικής δεν μπορούσαμε να βρούμε προσωπικό. Επίσης φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε μία λογική προστίμων την οποία εμείς δεν μπορούμε να την δεχτούμε γιατί όπως καταλαβαίνετε όταν επιβληθεί σε μία επιχείρηση πρόστιμο για κάτι που δεν πρόσεξε, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο το πληρώσει. Δεν βλέπω να υπάρχει σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε ένα σοβαρός διάλογος για το πώς θα κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις», καταλήγει ο κ. Δαβερώνης.

Χατζηθεοδοσίου: Κάποιες επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να μην λειτουγήσουν

Κάθε περιοριστικό μέτρο είναι ενάντια των επιχειρήσεων δηλώνει ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα από τη κυβέρνηση τόνισε ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδος καθώς όπως εξήγησε «τις αυξήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μία επιχείρηση δεν αντέχει να τις απορροφήσει».

Ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδος εκτιμά πως οι ανατιμήσεις θα κρατήσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου προτείνει μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άμεσα προτού οι ανατιμήσεις βγουν εκτός ελέγχου.

«Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει γρήγορα μέτρα, γιατί πριν τις γιορτές η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του ρεύματος θα πρέπει να το απορροφήσει το ίδιο το κράτος, διαφορετικά οι λογαριασμοί είναι τόσο "φουσκωμένοι" που είναι απαγορευτικό για τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν» είπε και πρόσθεσε: «φοβάμαι, πως κάποιες επιχειρήσεις, θα προτιμήσουν να μην λειτουγήσουν το επόμενο διάστημα γιατί κλειστοί θα ωφεληθούν περισσότερο από ότι ανοιχτοί» τόνισε.

Η ανησυχία του κ. Χατζηθεοδοσίου αποτυπώνεται ουσιαστικά και στην μεγάλη εξαμηνιαία έρευνα του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, από την Pulse RC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΕΑ).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, σχεδόν όλοι οι καταναλωτές (82%) -και ακόμα περισσότεροι από τους επιχειρηματίες/επαγγελματίες (86%)- αξιολογούν τις αυξήσεις στις τιμές που αναμένονται στην αγορά και στα προϊόντα, ως ένα (αρκετά έως πολύ) μεγάλο πρόβλημα.

Περισσότεροι από 6 στους 10 απαντούν ότι και οι δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση (65% και για τα δύο πακέτα μέτρων), αλλά πάνω από τους μισούς (53% και 52% αντίστοιχα) κρίνουν ότι χρειάζονται κι άλλα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπρούν να θεωρηθούν λιγότερο «απαισιόδοξα» καθώς αυτή διεξήχθη από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2021, δηλαδή πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που ενέτεινε τις ανησυχίες των επιχειρηματιών.

«Η ανησυχία της επιχειρηματικής κοινότητας για την 'επόμενη μέρα' είναι έκδηλη ενώ πλέον αυξάνεται και η ανησυχία για τα επιπλέον βάρη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξαιτίας των ανατιμήσεων», αναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Φιλιππίδης: Οι ανεφάρμοστοι νόμοι δεν λειτουργούν

Και ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε με αγανάκτηση τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους ελέγχους μας εξηγεί ο πρόεδρος το Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

«Δε βλέπω να εξελίσσεται καλά αυτό το μετρό γιατί όπως ξέρετε οι ανεφάρμοστοι νόμοι δεν λειτουργούν. Ο κόσμος στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία έκρυθμη κατάσταση γιατί μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στην τρίτη μέρα εκπτώσεων και τις δύο προηγούμενες δεν υπήρξε κίνηση στην αγορά. Και ενώ ο κόσμος δεν έχει δουλειά τον υποχρεώνουν να κάνει και πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τα κάνει και που σε τελική ανάλυση θα δυσκολέψουν περισσότερο και την ίδια την επιχείρηση και τον και τον πελάτη».

Βαρύ το πρόστιμο, αυστηροί οι έλεγχοι

Όπως ανακοίνωσε, την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αυξάνονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και για τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.

Ειδικότερα, διπλασιάζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

  • Για όλα τα εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, γυμναστήρια, που παραβιάσουν τα μέτρα θα επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 ευρώ στην επιχείρηση και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.
  • Στους χώρους εστίασης τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα επιφάνειάς τους. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τα πρόστιμα κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 ευρώ και οι ημέρες αναστολής λειτουργίας αυξάνονται στις 30, ενώ σε περίπτωση τρίτης παράβασης προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες, ανεξαρτήτου εμβαδού επιφάνειας.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων επιβάλλεται προστιμο 300 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται να επιβάλλεται και στους χώρους εστίασης στην περίπτωση που δεν φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι σε αυτούς.
  • Στην περίπτωση μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το
    αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στο φυσικό πρόσωπο πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Τα μέτρα

Το βράδυ της Παρασκευής δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με εκειδίκευση των νέων μέτρων που ισχύουν.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας αφορούν το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των
χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία
οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους
που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών και υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ

Διβάστε αναλυτικά τα μέτρα: Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Ποιοι περιορισμοί ισχύουν