ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο - Διάθεση κλινών από ιδιωτικές κλινικές

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο - Διάθεση κλινών από ιδιωτικές κλινικές
AP Photo

Ιδιωτικές κλινικές θα διαθέσουν κλίνες για την διαχείριση covid περιστατικών εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι TV100 σημείωσε πως ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συνδράμει στη διαχείριση της κατάστασης που παραμένει επιβαρυμένη και στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thestival.gr, όπως είπε η κ. Γκάγκα, κλίνες για τη διαχείριση covid περιστατικών πρόκειται να διαθέσει η Αρωγή Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή θα διαθέσει περίπου 200 κρεβάτια για περιστατικά ασθενών με covid-19, ενώ και στην περιοχή της Λάρισας, ιδιωτική κλινική πρόκειται να διαθέσει περίπου 60 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, προχωρά ο σχεδιασμός για τη διάθεση κλινών σε μικρό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αποκλειστικά για περιστατικά covid. Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival πρόκειται για το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Στην πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου, πρόκειται να επιστρατευτεί η παθολογική κλινική του νοσοκομείου και εάν κριθεί απαραίτητο, ο σχεδιασμός θα προχωρήσει περαιτέρω. Το ίδιο πλάνο έκτακτης ανάγκης, προβλέπει στη συνέχεια και εφόσον κριθεί απαραίτητο, αξιοποίηση κλινών και στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Στην κατάσταση στο ΕΣΥ, την πορεία του κορωνοϊού και τις επιβαρυμένες περιοχές, τον εμβολιασμό των παιδιών καθώς και τον προβληματισμό της για τους αρνητές των διασωληνώσεων αναφέρθηκε εξάλλου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ότι γίνεται «προσπάθεια να φέρουμε συναδέλφους στο σύστημα Υγείας για να καλύψουμε τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο».

«Για περιστατικά Covid ενισχυόμαστε και από το ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

Αρχικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι γίνεται «προσπάθεια να φέρουμε συναδέλφους στο σύστημα Υγείας για να καλύψουμε τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο».

Εκστρατεία εμβολιασμού

Η αναπληρώτρια υπουργός εξέφρασε ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας τη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήθελε ένα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού.

Σε ότι αφορά την ένταση της εκστρατείας ενημέρωσης του εμβολιασμού σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή κάλυψη είπε ότι προσδοκά καλύτερα αποτελέσματα από μια σωστή ενημέρωση και ανέφερε ότι αν υπάρχουν καλύτερες προτάσεις από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται σήμερα θα ήθελε πολύ να τις ακούσει.

«Αυτό που πιστεύω ότι θα αλλάξει τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι να μιλήσουμε για τα οφέλη του εμβολιασμού και μία κοινή φωνή από όλους», επισήμανε η κυρία Γκάγκα.

Αυτήν την εβδομάδα θα λειτουργήσει γραμμή επικοινωνίας όπου γιατροί θα απαντούν στα ερωτήματα των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό, θα υπάρξει και ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο έτσι ώστε να διευκολύνονται τα ραντεβού όπου υπάρχει πρόβλημα.

Καλά πάει ο εμβολιασμός στα παιδιά άνω των 12 ετών όπως επίσης και η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, συνέχισε.

«Μας στενοχωρεί το φαινόμενο αρνητών διασωλήνωσης», σημείωσε.

«Είναι ένα φαινόμενο που έχει ως πηγή ένα σύνολο προβλημάτων. Έχουν αναπτυχθεί σχέσεις μη εμπιστοσύνης με τους γιατρούς, με το κράτος, με οποιονδήποτε βρίσκεται σε κάποια θέση εξουσίας και βγαίνει μια αντίδραση που δεν έχει σχέση με αυτό κάθε αυτό το εμβόλιο», ανέφερε η κυρία Γκάγκα, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτό είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο που θα πάρει καιρό να αλλάξει.