ΕΛΛΑΔΑ

Πρ. Βενζινοπωλών Αττικής στο CNN Greece: Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας, ο κόσμος στρέφεται σε σόμπες

Πρ. Βενζινοπωλών Αττικής στο CNN Greece: Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας, ο κόσμος στρέφεται σε σόμπες
ΙΝΤΙΜΕ

Για τις ανατιμήσεις στην τιμή του πετρελαίου, της βενζίνηςτην κίνηση στην αγορά και τους τρόπους θέρμανσης που επιλέγει ο κόσμος εν όψει χειμώνα μιλά στο CNN Greece η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Αρχικά, η κυρία Ζάγκα αναλύει τις υπάρχουσες τιμές της αγοράς:

«Η αμόλυβδη μέσo όρο έχει τιμή 1,70 ευρώ. Οι τιμές αλλάζουν καθημερινώς, την προηγούμενη εβδομάδα το πετρέλαιο κίνησης από την Τρίτη μέχρι το Σάββατο είχε αύξηση 5 λεπτά.

Με τα σημερινά δεδομένα, εάν είχαμε πετρέλαιο θέρμανσης είναι για Αττική και Θεσσαλονίκη 1,14. Στην Περιφέρεια 1,24 και στη νησιωτική Ελλάδα 1,30.

Είναι πολύ ρευστό το όλο κλίμα γιατί ανεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα οι τιμές διεθνώς. Το βαρέλι πετρελαίου, το Σάββατο ήταν 81,38 δολάρια, τιμή που είχαμε πριν 7 χρόνια και χτες, Δευτέρα έκλεισε με 83,16 δολάρια.

Οι παραγωγοί πετρελαίου έχουν αυξήσει κατά πολύ την παραγωγή τους και βγάζουν σχεδόν 500.000 βαρέλια ημερησίως και αυξάνουν συνέχεια την τιμή», λέει χαρακτηριστικά.

«Έπεσε η αγοραστική κίνηση - Σόμπες επιλέγει πολύς κόσμος το χειμώνα»

Όπως σημειώνει η Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής πλέον με τις ανατιμήσεις, έχει μειωθεί αισθητά και η αγορά των καυσίμων κίνησης, ενώ πολλοί πολίτες επιστρέφουν στην θέρμανση με ξύλα και στις σόμπες για να καλυφθούν το χειμώνα.

«Η αξιολόγηση από τους πελάτες μας για το εάν θα αγοράσουν, είναι αρνητική. Ο κόσμος είναι φοβισμένος, προβληματισμένος. Το ίδιο μου λένε και οι άνθρωποι που μένουν στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κόσμος προμηθεύεται ξύλα, αν και δεν έμεινε τίποτα χωρίς αύξηση. Όλα αυτά τα προκάλεσε το φυσικό αέριο που έχει πάει 200% πάνω, συμπαρασύροντας το πετρέλαιο και όλα τα άλλα.

Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης, που είναι το πετρέλαιο, οι εναλλακτικοί τρόποι όλοι έχουν ανέβει. Τα ξύλα έχουν ακριβύνει γύρω στο 20%. Από τώρα προετοιμάζεται ο κόσμος και προσπαθεί να καλυφθεί.

Αυτό που λένε οι περισσότεροι είναι πως θερμανθούν με σόμπα φέτος. Προβλέπω δύσκολο χειμώνα και εύχομαι να είναι ελαφρύς γιατί αν έχουμε βαρυχειμωνιά τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα».

«Είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στην αμόλυβδη»

Αναφορικά με το θέμα των ανατιμήσεων και για το πόσο εκτιμά ότι θα είναι υψηλές οι τιμές ακόμα στα καύσιμα, απαντά: «Φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί και το νέο έτος και μήπως πάει και αρχές άνοιξης. Μέχρι εκεί».

«Είναι παγκόσμια η ενεργειακή κρίση, δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά στη χώρα μας έχουμε βαριά φορολογία. Είμαστε πλέον από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην τιμή της αμόλυβδης», σύμφωνα με την κυρία Ζάγκα.

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον οποίο χαρακτηρίζει «απαράδεκτο».

Όπως λέει:

«Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυτή τη στιγμή είναι 280 ευρώ στα 1.000 λίτρα. Είναι απαράδεκτος. Πρέπει να πέσει στα παλιά του επίπεδα, 21 ευρώ τα χίλια λίτρα. Όλες οι κυβερνήσεις που περάσανε, η κάθε μία ανέβασε τον Ειδικό Φόρο.

Παράλληλα και ο ΦΠΑ από το 23 πήγε στο 24%, με τα τρίτα τέταρτα πλέον να είναι φόρος. Για παράδειγμα εάν πληρώνετε 1,5 ευρώ την αμόλυβδη, το ένα ευρώ περίπου το παίρνει το κράτος».

Σύμφωνα με την ίδια: «η λύση είναι να έχει τη δύναμη το κράτος να μειώσει τον Ειδικό Φόρο για να αγοράσει ο κόσμος καύσιμα».

Για το επίδομα θέρμανσης

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, η κυρία Ζάγκα λέει πως το θετικό είναι πως φέτος η κυβέρνηση αύξησε το ποσό και τους δικαούχους.

«Τα 84 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε πέρυσι τα έκανε φέτος 168 εκατομμύρια», λέει και σημειώνει:

«Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι εάν πάρει το επίδομα επί δύο. Δηλαδή αν το επίδομά του είναι 100 ευρώ, θα πρέπει να πάρει πετρέλαιο θέρμανσης 200 ευρώ. Το διπλάσιο για να μπορεί να το αγοράσει».

Και διερωτάται: «Φτάνει όμως μία φορά που θα πάρει ο κόσμος πετρέλαιο; Δεν λύνεται το πρόβλημα. Αν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος θα πάρει όλος ο κόσμος, εμείς θα πουλήσουμε και το κράτος θα κερδίσει και Φόρο και ΦΠΑ».

Αύξηση ύψους επιδότησης

Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικά:

  • Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος,από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
  • Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Παραδείγματα

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
  • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
  • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
  • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
  • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Σκυλακάκη, «με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα».