Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη - Αποφασίζεται μίνι lockdown
Ανανεώθηκε:
Σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όπως διαπίστωσε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη, αφού το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Όπως φαίνεται, η συμπρωτεύουσα θα οδηγηθεί σε μίνι lockdown, απόφαση η οποία θα ληφθεί αύριο, οπότε θα συνεδριάσει η ολομέλεια των Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Και αυτό γιατί τα νοσοκομεία έχουν πιεστεί πολύ και βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών είναι σε υψηλά επίπεδα. Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσέρχονται καθημερινά πολίτες από γειτονικούς νομούς, που είναι επίσης στο κόκκινο. Επιπλέον, καταγράφεται διαρκώς αυξητική τάση των κρουσμάτων.
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα προκαλεί προβληματισμό και έντονη ανησυχία εδώ και καιρό στους ειδικούς, με τις αναφορές περί lockdown να ακούγονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Για το λόγο αυτό πραγματοποίησε τότε επίσκεψη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα. Και μπορεί τότε να γλίτωσε το lockdown, φαίνεται, όμως, τώρα πως δεν θα το αποφύγει. Εξάλλου, οι ειδικοί εκφράζουν από καιρό ανησυχία για έξαρση στην περιοχή, καθώς όπως επισημαίνουν ο καιρός θα γίνεται όλο και περισσότερο κρύος και πλέον θα περιορίζονται οι ανοιχτοί χώροι και οι πολίτες θα στρέφονται προς κλειστούς χώρους.
Επιπλέον, είναι γεγονός, ότι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, σημειώνει χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς, με 6 στους 10 πολίτες να είναι ανεμβολίαστοι.
Αν προσμετρηθούν και τα κορωνοπάρτι όπως αυτό της περασμένης Παρασκευής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εκατοντάδες άτομα διασκέδαζαν χωρίς μέτρα προφύλαξης, τα νέα είναι δυσοίωνα.
Στο μικροσκόπιο των ειδικών, ωστόσο, που εξετάζουν για ενδεχόμενο lockdown, βρίσκονται και άλλες περιοχές, με πρώτη τη Λάρισα, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, αγγίζοντας τριψήφιο νούμερο (183 μολύνσεις ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη). Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση 62% στο ιικό φορτίο στα λύματα.
Οι προβλέψεις, όμως, δεν είναι καλές και για Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, που παρουσιάζουν έκρηξη στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου, με βάση τα αποτελέσματα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη καταγράφηκε αύξηση 198% και στην Ξάνθη 166%.
Έκκληση στους πολίτες της Δράμας να εμβολιαστούν
Δραματική έκκληση και προτροπή προς όλους τους πολίτες της Δράμας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην επαναληφθούν οι δύσκολες μέρες της περσινής χρονιάς με τους πολλούς θανάτους, απηύθυναν η διοικητήρια του γενικού νοσοκομείου Δράμας Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης των τοπικών φορέων.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η πορεία της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Δράμας, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και ακούστηκαν προτάσεις, προκειμένου να περιοριστούν τα θύματα και να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε μια προσπάθεια αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού.
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα τα κρούσματα στη Δράμα «έφτασαν τα νούμερα του περσινού Νοέμβρη, που θρηνήσαμε πολλά θύματα και ονομάστηκε ο μαύρος Νοέμβρης για την περιοχή μας». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης, τόνισε, ότι «μόλις το 43% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί στη Δράμα. Το γεγονός αυτό προβληματίζει και αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι άνω του 50% του πληθυσμού». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει νέα συνάντηση φορέων προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η όλη κατάσταση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να εμβολιαστούν σημείωσε: «Πρέπει να υπάρξουν άμεσα κοινές συνεντεύξεις από το ιατρικό προσωπικό του νομού. Οι γιατροί μας, δηλαδή, να βγουν μπροστά, γιατί αυτοί έχουν τη γνώση και αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες κακόβουλες φωνές ακούγονται γύρω από τη μετάδοση της πανδημίας. 'Αρα, το φορτίο το μεγάλο το παίρνει η ιατρική κοινότητα και νομίζω ότι είναι κοινή παραδοχή όλων ότι θα γίνει, με εμάς συνοδοιπόρους στην ενημέρωση στον βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται».
Η κ. Καρατζόγλου σημείωσε: «Απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, γιατί είναι η μόνη λύση απέναντι στο φαινόμενο Covid-19 αυτή την ώρα και σε αυτό που τραβάει ο τόπος μας. Απέναντι στο γεγονός ότι το νοσοκομείο Δράμας πρέπει να αντέξει. Αντέχει. Δεν είναι μόνο νοσοκομείο Covid, αλλά είναι νοσοκομείο κάθε νόσου κι έτσι πρέπει να παραμείνει. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε, για να βοηθηθούμε όλοι».
«Πώς είναι δυνατόν», αναρωτήθηκε η κ. Καρατζόγλου, «να παρασυρόμαστε από φήμες και να προτιμούμε να νοσήσουμε και να μην ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Να ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και μετά την αρχική ανάρρωση θα έχουμε προβλήματα για πολύ καιρό ή τι θα μας αφήσει κατάλοιπο και να μην εμβολιαστούμε, όταν ΔΕΝ υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να μην αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Οι περιοχές σε μίνι lockdown - Ποια μέτρα εφαρμόζονται
Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα η Δράμα, όπως και η Ξάνθη και η Καστοριά «φλερτάρουν» με το μίνι lockdown.
Στο «κόκκινο» παραμένουν και οι περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Καβάλας και Αργολίδας. Αντίθετα, η Ευρυτανία βγήκε από το κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας (κόκκινο), προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.