ΕΛΛΑΔΑ

Τεταμένη η κατάσταση σε Πειραιά και νησιά για το προσφυγικό

Τεταμένη η κατάσταση σε Πειραιά και νησιά για το προσφυγικό
Πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και στα νησιά και την Ειδομένη, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να συνειδητοποιούν πια πως τα σύνορα έχουν κλείσει και οι ίδιοι δεν θα καταφέρουν σύντομα να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους.

Την ίδια ώρα, οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία επαναλαμβάνονται, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται σύσκεψη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αρνούνται να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας και προτιμούν να παραμένουν συνωστισμένοι στους προσωρινούς καταυλισμούς σε Πειραιά και Ειδομένη.

Στο λιμάνι του Πειραιά, οι περίπου 700 πρόσφυγες που αρνήθηκαν να μπουν στα πούλμαν και να οδηγηθούν στα κέντρα φιλοξενίας, μεταφέρθηκαν από τη πύλη Ε3 στην πύλη Ε1, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την αναμενόμενη αυξημένη κίνηση των επιβατών εν όψει Πάσχα.

Οι προσπάθειες για την αποσυμφόρηση του λιμανιού πάντως φαίνεται πως πέφτουν στο κενό, καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες αρνούνται να το εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας. Μόνο 40 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν την Πέμπτη σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας. Την ίδια ώρα, σχεδόν έτοιμο είναι το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

final 3 copy

Οι πρόσφυγες, κατά την πιο πρόσφατη καταμέτρηση από το Λιμενικό, ανέρχονται σε 4.660 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε1, 1.000 στην πέτρινη αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε2.

2504510

Πηγή: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σήμερα, Παρασκευή, το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας 22 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, ενώ αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου «Superfast XII» από Δωδεκάνησα με τρεις πρόσφυγες από Ρόδο.

Επαναλαμβάνονται οι επαναπροωθήσεις

Την Παρασκευή αναχώρησε το πλοίο "Λέσβος" για το Δικελί της Τουρκίας, με περίπου 45 μετανάστες, στο πλαίσιο της διαδικασίας της επαναπροώθησης. Ωστόσο δεν έλειψε και η ένταση καθώς αλληλέγγυοι προς τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να εμποδίζουν την αναχώρηση του πλοίου διαμαρτυρόμενοι κατά της συμφωνίας για την επανεισδοχή. Οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν, μετά την επέμβαση της αστυνομίας και του λιμενικού.

16480786

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Στην αντίπερα όχθη, η τουρκική βουλή ενέκρινε χθες το βράδυ την συμφωνία που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να επαναπροωθήσει Πακιστανούς μετανάστες, καθώς εξακολουθούν να στέλνονται πίσω στην Τουρκία από την Ελλάδα ως μέρος της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την ανακοπή των μαζικής εισροής μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Οι Πακιστανοί μετανάστες συγκαταλέγονται σε αυτούς που επαναπροωθούνται πίσω στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας.

Ένταση στο κέντρο φιλοξενίας στα Ιωάννινα

Τεταμένη είναι η κατάσταση στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Ιωάννινα, καθώς οι 178 πρόσφυγες από τη Συρία αρνούνται να περάσουν στον χώρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά και παραμένουν μέσα σε τρία λεωφορεία. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται έντονα για τις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη δομή, και έχουν και την υποστήριξη των συμπατριωτών τους, που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις σκηνές και τους αποτρέπουν να μπουν στον χώρο όπου είναι κακές οι συνθήκες διαβίωσης, όπως υποστηρίζουν.

Παρεμβάσεις το ζήτημα των προβλημάτων στο κέντρο φιλοξενίας, έκαναν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, καθώς και η δημοτική Αρχή. Ο κ. Μάξιμος ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Κατσικά, σε δηλώσεις του επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως «είναι ανάγκη, ή να αλλάξουν οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ή να μεταφερθούν σε άλλον στεγασμένο χώρο οι πρόσφυγες».

«Είναι καθαρή ευθύνη της κυβέρνησης, να επιλύσει αυτά τα προβλήματα. Ο δήμος και όσοι άλλοι φορείς συνδράμουμε στο προσφυγικό πρόβλημα, το κάνουμε επικουρικά» υποστήριξε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας σε συνέντευξη τύπου για το ζήτημα.

2493199

Πηγή: EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε πως ο δήμος, για λόγους ανθρωπιστικούς και υπευθυνότητας, συνδράμει με τις υπηρεσίες του από την πρώτη στιγμή, αν και είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, τον οποίο όλοι οι φορείς της περιοχής έχουν χαρακτηρίσει ακατάλληλο. Επίσης, τόνισε πως ο δήμος απαιτεί την επίλυση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας του καταυλισμού, τόσο για την προστασία των ίδιων των προσφύγων, όσο και των κατοίκων της περιοχής.

Διαμαρτυρίες στη Λέρο κατά των μεταναστών

Μετ' εμποδίων αποβιβάστηκαν, χθες το βράδυ, στο λιμάνι της Λέρου, 240 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν με πλοίο, από τη Χίο. Ομάδα κατοίκων του νησιού, ύστερα και από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση, με αποτέλεσμα το πλοίο να χρειαστεί να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας εξέφρασε την αντίθεσή του για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο νησί, από άλλα νησιά, καλώντας σε κινητοποιήσεις την τοπική κοινωνία.

Μετά τη Λέρο το πλοίο Terajet κατευθύνθηκε στη Κω, όπου παρέλαβε 50 πρόσφυγες και μετανάστες για να τους μεταφέρει στη Μυτιλήνη, από όπου θα σταλούν στην Τουρκία.

Συνεχίζεται η ένταση και στη Λέσβο

Περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίζουν για τέταρτη μέρα την κατάληψη μέρους της εισόδου του χοτ σποτ. Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ αρνούνται να λάβουν τροφή και από χθες Πέμπτη και νερό. Ζητούν να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

2503515

Πηγή: EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Εν τω μεταξύ, περίπου 240 άτομα, μέλη ευάλωτων ομάδων που διέμεναν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Πρόκειται για μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

«Όλοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου αλλά, προκειμένου να ανακουφιστεί και το χοτ σποτ της Μόριας, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Καρά Τεπέ ο οποίος θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που χρίζουν περαιτέρω βοήθειας» είπε μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας Σταύρος Μυρογιάννης.

Στο σύνολό τους, οι παραπάνω πρόσφυγες έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Αναμένεται πάντως να συνεχισθεί η μεταφορά στον Καρά Τεπέ, ανθρώπων που χρίζουν ιδιαίτερης βοήθειας. Στον καταυλισμό αυτόν θα μεταφέρονται επίσης πρόσφυγες που το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν θα εγκρίνεται όταν φυσικά ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ συνεχίζουν να παραμένουν και περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στο νησί πριν τις 20 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί και τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα. Προτιμούν όμως να παραμένουν στο νησί, αφού διαπιστώνουν την κατάσταση στον Πειραιά ή σε άλλες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Να ανοίξουν τα σύνορα ζητούν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στην Ειδομένη, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι έκαναν την Πέμπτη νέα διαμαρτυρία με μοναδικό αίτημα το άνοιγμα των συνόρων.

Γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας, πέρασαν από τα αφύλακτα σημεία της περίφραξης, έφθασαν στις ράγες και απέκλεισαν εκ νέου τη σιδηροδρομική γραμμή, φωνάζοντας συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα απέναντι στους αστυνομικούς Σκοπίων.