ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνεται το Ασμήνιο - Στις φλόγες η Αβγαριά - Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη

Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνεται το Ασμήνιο - Στις φλόγες η Αβγαριά - Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη
CNN GREECE/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στις εστίες φωτιάς στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται για όγδοη μέρα η εκκένωση οικισμών αλλά και το δράμα των κατοίκων, οι οποίοι μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές προσπαθούν να διασώσουν τα σπίτια και τα χωριά τους. 

Αποστολή για το CNN Greece: Λευτέρης Παρτσάλης

Στους οικισμούς, οι κάτοικοι των οποίων υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προστέθηκε το μεσημέρι και το Ασμήνιο. Λίγο μετά τις 12, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται αυτή της βόρειας Εύβοιας να εκκενώσουν προς την Ιστιαία.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Νωρίτερα, στην περιοχή μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας σημειώθηκε μία μεγάλη αναζωπύρωση και η φωτιά πλέον κινείται απειλητικά προς το μπλόκο που έχουν στήσει πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι.

Προς το παρόν, η φωτιά απέχει ακόμη αρκετά από κατοικημένες περιοχές.

Το σημείο είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς εάν η φωτιά φύγει από εκείνο το σημείο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί πριν φτάσει Αιδηψό και Ιστιαία.

Το μέτωπο στις Καματριάδες, όπου νωρίτερα δόθηκε μία μάχη διαρκείας για να ανακοπεί η πορεία του με κατεύθυνση προς την Αιδηψό είναι υπό έλεγχο. «Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», σημειώνει ο dήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτιά όμως δεν τέλειωσε. Οι άνεμοι στρέφουν το συγκεκριμένο μέτωπο προς το χωριό Γαλατσάδες.

Το σύνολο των δυνάμεων έχουν παραταχθεί στο δρόμο Καματριάδες-Καμάρια και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία αντιπυρική ζώνη για να μην περάσει η φωτιά προς την Καστανιώτισσα. Ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις αρχίζουν και αναπτύσσονται και στην Καστανιώτισσα όπως και στα Καμάρια για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους επιτελείς της πυροσβεστικής η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη καθώς, μέχρι τώρα, λόγω των καπνών δεν είχαν στη συγκεκριμένη περιοχή βοήθεια από εναέρια μέσα

Πονοκέφαλος παραμένουν οι αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Πρόκειται για ένα σκηνικό που είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Περιφερειακά από το Πευκί, το Αρτεμίσιο και το Ασμήνι οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού θα κινηθούν.

Στις Γούβες δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε μεν αλλά με σοβαρές ζημιές. Οι φόβοι για αναζωπύρωση διαφόρων σημείων και για επέκταση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ενδιάμεσα ένα τμήμα δάσους που δεν έχει καεί.

Στα Ελληνικά και στο Ψαροπούλι αλλά και στο δρόμο που ενώνει τα δύο αυτά χωριά η νύχτα ήταν μεγάλη. Η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση. Η ανθρώπινη ζώνη που έγινε όμως εκεί δεν επέτρεψε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια.

Τέλος μείζον είναι το θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη, καθώς χιλιάδες κολώνες έχουν «θυσιαστεί» και τα περισσότερα χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό. Πολλά από αυτά είναι επίσης χωρίς νερό και τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν.

Καταβάλλεται προσπάθεια να ηλεκτροδοτηθεί η Αγία Άννα, ενώ 7.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στον Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη.

Το CNN Greece στο χωριό Καματριάδες:

Στις 2.00 τα ξημερώματα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, είχε συγκεντρωθεί στην Καστανιώτισσα μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να μην φτάσει η πυρκαγιά στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Δεκτό το ελληνικό αίτημα για περαιτέρω ρωσική βοήθεια

Δύο αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8 αποστέλλει η Ρωσία στην Ελλάδα, μετά το αίτημα της Αθήνας για την αποστολή βοήθειας για τις φωτιές που καίνε μεγάλη έκταση της επικράτειας.

Τα μεγαθήρια αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν έως 44 τόνους νερό, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Σύμφωνα με τη wikipedia, αποτελούν τετρακινητήριο τζετ της Ρωσικής Ilyushin, τα οποία σχεδιάστηκαν, αρχικά, με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.

Τα Mil Mi-8, πάλι, χρησιμοποιούνται από περισσότερες από χώρες, για ένα εύρος αποστολών, μεταξύ των οποίων η συνδρομή σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Η ημερομηνία άφιξης των σκαφών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, σε tweet της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε λόγο για «άμεση ανταπόκριση» της Μόσχας στο αίτημα των ελληνικών αρχών.

«Με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το αίτημα για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία, που μετέφεραν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στους Ρώσους ομολόγους τους έγινε δεκτό. Η ανταπόκριση θα είναι άμεση» ανέφερε συγκεκριμένα η πρεσβεία.

Η πύρινη λαίλαπα έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και δάσους στη Βόρεια Εύβοια, αφήνοντας χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα και σκορπώντας θλίψη αλλά και απόγνωση στους κατοίκους.

«Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν»

Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο και Ελληνικό, έχουν απειληθεί πολλές φορές το τελευταίο διήμερο από τις φλόγες.

Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους.

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει:

«Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Το απόγευμα της Δευτέρας το πύρινο ήταν μέτωπο ανάμεσα στα χωριά της Αβγαριάς και της Γαλατσώνας.

Οι πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να σβήσουν τη φωτιά που καίει στη χαράδρα, καθώς εκφράζονται φόβοι πως εάν ξεφύγει το μέτωπο θα κινδυνέψει άμεσα το χωριό.

Μάχη με τις φλόγες μετά της νέα μεγάλη αναζωπύρωση σε Γαλατσώνα: