Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Πάνω από τα μισά κρούσματα ανήκουν στη μετάλλαξη Δέλτα
«Συναγερμός» έχει σημάνει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξαιτίας της ραγδαίας διασποράς της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει εισέλθει ήδη σε τροχιά να καταστεί κυρίαρχη στη χώρα, όπως διαφαίνεται από τα νεότερα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων δημοσιοποιούνται κάθε Πέμπτη, εντούτοις η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται επέσπευσε τη δημοσιοποίηση των νεότερων δεδομένων του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, από τη γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021 αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, 200 αφορούν στο Άλφα, 93 αφορούν στο Βήτα και 1 αφορά στο Γάμμα.
Με την πανδημία του κορωνοϊούσε έξαρση και την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει», οι ειδικοί εκπέμπουν σε όλους τους τόνους σήμα κινδύνου υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των υγειονομικών μέτρων.
Έκτακτα μέτρα ως «ανάχωμα» στην περαιτέρω διασπορά της πανδημίας έχουν ήδη ληφθεί από το Σάββατο στο νησί της Μυκόνου, τον πρώτο νησιωτικό προορισμό όπου επιβλήθηκε μίνι lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου, ενώ δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο να συμβεί και σε άλλα νησιά με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται παράλληλα ειδικά τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, η Αττική και η Κρήτη, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής.
Ο ίδιος επισήμανε, μιλώντας στο Mega, πως παρατηρείται μία σταθεροποίηση και στόχος είναι να εμποδιστεί η έξαρση του ιού, εξ ου και η Επιτροπή σκέφτεται μέτρα που να στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.
«Η επιθυμία μας είναι να μην εφαρμοστούν μέτρα όπως στη Μύκονο και να προλάβουμε την έξαρση. Τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, η Αττική και η Κρήτη και γενικά περιοχές που είναι δημοφιλείς για διακοπές και υπάρχει έντονη διασκέδαση, συγχρωτισμός νεαρών ατόμων , που σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι ανεμβολίαστα» ανέφερε.
«Βράζει» η Αττική - Στο «κόκκινο» η Κρήτη
Επίκεντρο της νέας έξαρσης της πανδημίας είναι η Αττική, όπου εξακολουθούν να καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Κρήτη, όπως αποτυπώνεται στη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα, από τα συνολικά 1.834 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 720 νέες μολύνσεις, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 221 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 123.
Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Συγκεκριμένα σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.834, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 459.146 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.360 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 89.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.760 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 141 (ημερήσια μεταβολή +6.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 117
ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».