Θεοδωρακοπούλου στο CNN Greece: Νέοι και ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό
Τον προβληματισμό της για το νεαρό της ηλικίας των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καταθέτει στο CNN Greece η κυρία Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Δ/ντρια ΕΣΥ, Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΑΤΤΙΚΟΝ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, σημειώνοντας, ότι η νεαρή ηλικία, δεν αποτελεί προϋπόθεση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ικανοποιητικά για την πορεία της υγείας τους.
Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να πει με σιγουριά, ότι μπορεί να νοσήσει ένας νέος άνθρωπος και ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, αφού πρόκειται για έναν απρόβλεπτο ιό, ο οποίος επιμένει, ενώ η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, τον κάνει ακόμη πιο μεταδοτικό, επισημαίνει η κυρία Θεοδωρακοπούλου. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Και νέοι άνθρωποι έχουν δυστυχώς καταλήξει».
Όπως τόνισε στην ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης 15 Ιουλίου η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, «μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σχεδόν, πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των 7 ημερών. Από 442 την 1η Ιουλίου, σε 1.081 την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα έφτασε σχεδόν τα 2.300 νέα κρούσματα ως μέσος κυλιόμενος των 7 ημερών.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών». Οι περισσότεροι πάντως νέοι άνθρωποι νοσούν στο σπίτι τους, έχει τονίσει επανειλημμένως η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου.
Η πλειοψηφία στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι
Οι άνθρωποι που σήμερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αλλά και στις ΜΕΘ, είναι κυρίως ανεμβολίαστοι, τονίζει η κυρία Θεοδωρακοπούλου, προσθέτοντας, ότι είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό των ατόμων που πλήττονται από COVID-19. Καθημερινά έχουμε 40 σχεδόν περιστατικά σε κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει, εκ των οποίων οι 20 νοσηλεύονται, αναφέρει. Το ΣΩΤΗΡΙΑ ωστόσο, εφημερεύει καθημερινά, καθώς είναι COVID νοσηλευτήριο.
Ωστόσο, οι διασωληνώσεις έχουν μειωθεί αρκετά, φθάνοντας τα 2 με 3 άτομα, την ώρα που στο τέλος Μαΐου έφθαναν τα 80 με 100 περιστατικά.
Να πειστούν και οι τελευταίοι διστακτικοί
Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών- με την επιτακτική ανάγκη το τοίχος της ανοσίας να φθάσει το 70% και το 80% στο τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με την κυβέρνηση- και τους διστακτικούς πολίτες, η κυρία Θεοδωρακοπούλου υπογραμμίζει ότι αποτελεί μείζον θέμα ατομικής και κοινωνικής συνείδησης και συμπληρώνει: «Την ώρα που έχουμε το μεγάλο δώρο της επιστήμης, το δώρο των εμβολίων, που άλλες χώρες δεν το διαθέτουν, είναι ύβρις, να λέμε φοβόμαστε να εμβολιαστούμε και φοβόμαστε τις παρενέργειες. Αλλά μόνο όταν χάσουμε έναν δικό μας άνθρωπο, θα αντιληφθούμε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό και ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, είναι εδώ και μας απειλεί».
Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, σχολιάζοντας τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, η οποία σύμφωνα με τους επιδημιολόγους είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος στη Γουχάν και 40% πιο μεταδοτική από της βρετανική, η κυρία Θεοδωρακοπούλου, επαναλαμβάνει ότι απαιτείται η μέγιστη δυνατή προσοχή μας, ωστόσο, όταν ένας ιός μεταλλάσσεται, γίνεται πιο μεταδοτικός μεν, αλλά μειώνεται η θνητότητα. Σε κάθε περίπτωση, η συνομιλήτριά μας, απευθύνει έκκληση, να σπεύσουν και οι πιο διστακτικοί να εμβολιαστούν, ώστε να επιστρέψουμε και πάλι σε μία κανονική και ανθρώπινη ζωή!