Εμβολιασμοί και υποχρεωτικότητα: Ποια τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Ανανεώθηκε:
Με στόχο τη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να προστατευθεί έναντι της πανδημίας που βρίσκεται εκ νέου σε φάση έξαρσης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση ανέλαβε αποφασιστικές πρωτοβουλίες οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα και εξειδικεύτηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς σήμερα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ευαίσθητες επαγγελματικές ομάδες και τα κίνητρα για εμβολιασμό.
Στην κυβέρνηση μιλούν για θετικό αποτύπωμα των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Κι αυτό καθώς μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και έως τις 15:00 σήμερα 41.200 πολίτες προγραμμάτισαν ραντεβού εμβολιασμού. Το τελευταίο 24ωρο 45.000 πολίτες έσπευσαν να μπουν στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να κλειστούν συνολικά 80.000 ραντεβού.
Συγκεκριμένα, κατά την εξειδίκευση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανακοινώθηκε ότι αφορά:
Όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, το οποίο θα πρέπει έως τις 16-08-2021 να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο. Σε όσους παραλείψουν την υποχρέωση αυτή, θα χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.
Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.
Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα στον τομέα αυτό αφορά στους εργαζόμενους σε:
α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
(β) Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης
(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται
ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
(η) Οικοτροφεία
(ι) Ειδικά ιδρύματα
(ια) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
(ιβ) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
(ιγ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)
Επιπλέον, προβλέπεται υποχρέωση εμβολιασμού όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικών Κέντρων Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο). Οι δημόσιοι φορείς θα προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.
Τα επόμενα βήματα
Κατόπιν της εξειδίκευσης των επαγγελματιών που θα πρέπει να εμβολιαστούν και των κυρώσεων που θα τους επιβληθούν εφόσον παραλείψουν την υποχρέωσή τους, η κυβέρνηση πρόκειται να ετοιμάσει την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα με διατάξεις να προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου για τις αντικαταστάσεις όσων βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.
Ταυτόχρονα αναμένεται να καταλήξουν οι διαβουλεύσεις για το «ποινολόγιο» των υγειονομικών, για το οποίο γίνονται εισηγήσεις να μην περιλαμβάνει διαβάθμιση αλλά μόνο την κύρωση της άδειας άνευ αποδοχών.
Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξει και η διαβούλευση και για την υποχρεωτικότητα ή τον τρόπο αύξησης των ποσοστών εμβολιασμών σε κρίσιμες δομές για την λειτουργία του κράτους, όπως στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πολιτική Αεροπορία, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ.
Μιχαηλίδου: Γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις μονάδες ηλικιωμένων
Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μίλησε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Οι δομές ηλικιωμένων στη χώρα μας δεν είναι απλά δεκάδες, αλλά εκατοντάδες. Έχουμε πάνω από 400 ιδιωτικές και δημόσιες δομές σε όλη τη χώρα» είπε η κ. Μιχαηλίδου η οποία πρόσθεσε ότι δυο βασικά στοιχεία οδήγησαν στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους.
Όπως είπε: «Πρώτον ότι είναι πολύ περισσότεροι οι ωφελούμενοι που είναι εμβολιασμένοι στις δομές αυτές παρά οι εργαζόμενοι και το δεύτερο είναι ότι οι εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς είναι ακόμα λιγότερο εμβολιασμένοι απ’ ότι στους ιδιωτικούς. Το 65% των εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων είναι εμβολιασμένο και το 43% στις δημόσιες. Οπότε γνωρίζοντας αυτά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των εργαζομένων κι επίσης γνωρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πάρα πολύ επιθετική, πήραμε την απόφαση να εργάζεται κάποιος σε τέτοια δομή μόνο εάν έχει εμβολιαστεί».
Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι υποχρέωση του εργοδότη θα είναι να ελέγχει αν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν -και οι μόνιμοι αλλά και όσοι συνεργάζονται με τον φορέα του- είναι ήδη εμβολιασμένοι. «Θα υπάρχει η υποχρέωση του εργοδότη να ελέγξει αν μέχρι 16/8 όλοι οι εργαζόμενοι στη μονάδα του έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολιασμού. Εάν κάποιος δεν την έχει κάνει μέχρι τότε, βγαίνει σε άδεια άνευ αποδοχών και δεν λαμβάνει πλέον τη μισθοδοσία του όπως επίσης δεν έχει την υποχρέωση να παρίσταται στον χώρο εργασίας του».
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε λόγο για ένα προσωρινό και αναγκαίο μέτρο που συνδέεται και με την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα. «Για αυτό θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαίο να προβούμε σε αυτή η διάταξη ενώ ήταν κάτι που ζητούσαν και οι οικογένειες αλλά και οι διοικήσεις των δομών».
Μαζί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είπε η κ. Μιχαηλίδου βγαίνουν και fast track διατάξεις έτσι ώστε όπου στο Δημόσιο δημιουργηθούν κενά αν δεν εμβολιαστούν εργαζόμενοι, να μπορούν πολύ γρήγορα να αναπληρωθούν οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.