ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα διαΝΕΟσις: «Τα χειρότερα περάσαν» - Τι λένε οι Έλληνες για την πανδημία

Έρευνα διαΝΕΟσις: «Τα χειρότερα περάσαν» - Τι λένε οι Έλληνες για την πανδημία
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αισιόδοξα είναι σε γενικές γραμμές, τα μηνύματα που προκύπτουν από την έκτη κατά σειρά έρευνα της διαΝΕΟσις για τις στάσεις, τις απόψεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι έχουμε περάσει σε μια μορφή κανονικότητας αφού 2 στους 3 Έλληνες εργάζονται με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας τους, ενώ σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βέβαια πέρα από την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν, οι Έλληνες φαίνεται πως εξακολουθούν να φοβούνται την Covid-19, αφού το 80,4% συμφωνεί -διαχρονικά- ότι «αποτελεί μια σοβαρή απειλή».

Οι μισοί θεωρούν «αρκετά» ή «πολύ» πιθανό να προσβληθούν από κορωνοϊό (από 32% τον Σεπτέμβριο του 2020) και 2 στους 3 πιστεύουν ότι αν προσβληθούν κινδυνεύουν σοβαρά από τη νόσο -δυο ποσοστά που παραμένουν λίγο-πολύ σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2020, παρόλο το θεαματικά αυξημένο ποσοστό των εμβολιασμένων, που θα δούμε παρακάτω.

Εξάλλου, πλέον ένα 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει οι ίδιοι με Covid-19, ενώ το 12,9% δηλώνουν ότι έχει νοσήσει μέλος του νοικοκυριού τους.

Μέτρα προστασίας

Οι πολίτες εξακολουθούν να δηλώνουν σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ότι τηρούν τα προσωπικά μέτρα προστασίας -και πως τα θεωρούν και πολύ επιτυχημένα.

Το 94,6% δηλώνουν ότι φορούν μάσκα «συχνά» ή «πολύ συχνά», το 96,6% ότι «πλένουν τα χέρια», το 91% ότι «κρατούν αποστάσεις». Ποσοστά άνω του 90% του πληθυσμού συμφωνούν ότι αυτά τα μέτρα προστασίας «συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Και πλέον οι προσδοκίες τους για την εξέλιξη της κρίσης είναι ρεαλιστικές και προσγειωμένες. Ενώ τον Απρίλιο του 2020 επτά στους 10 Έλληνες πίστευαν ότι θα έχουμε επανέλθει σε μια κανονική καθημερινότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, σήμερα επτά στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονική καθημερινότητα κάποια στιγμή από το 2022 και μετά. Μάλιστα, ένας στους 3, πιστεύουν πια ότι θα επανέλθουμε κάποια στιγμή «μετά το 2022».

Ωστόσο 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι οι χειρότερες φάσεις της κρίσης είναι πίσω μας, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020, σε παρόμοια έρευνα 3 στους 4 Έλληνες θεωρούσαν ότι «έρχονται δυσκολότερες ημέρες», και μόνο 18,8% θεωρούσαν ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει».

Ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς

Η εξήγηση, βέβαια, έχει να κάνει με τη μία παράμετρο της κρίσης που μεταβάλλεται πιο θεαματικά από όλες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου: την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού. Το 38,9% των ερωτηθέντων σε αυτή την έρευνα δήλωσαν ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (από μόλις 9,4% στην έρευνα του περασμένου Μαρτίου) και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (το 44,2%) έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Το 56,8%, δε, δήλωσαν πως κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει εμβολιαστεί.

Πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουν ευχαριστημένοι με τον ρυθμό των εμβολιασμών (52,4% από 32,7% τον περασμένο Μάρτιο), με εξαίρεση, βεβαίως, τις ηλικίες 17-39, που είτε πήραν τελευταίες σειρά, είτε δεν έχουν πάρει σειρά ακόμα.

Εξάλλου, 2 στους 3 Έλληνες πλέον συμφωνούν με την έκδοση ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού» (από 55,3% τον περασμένο Μάρτιο) -ένα ποσοστό που φτάνει το 85% ανάμεσα στους ήδη εμβολιασμένους- ενώ η ικανοποίηση των πολιτών «από τη διαδικασία του εμβολιασμού» είναι καθολική, και κυμαίνεται στο αστρονομικό 97,8%.

Αυξανόμενη η αποδοχή του εμβολιασμού

Η αποδοχή των εμβολίων, δε, σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις περιοχές της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

Το 14,3% των Ελλήνων που τον Δεκέμβριο του 2020 απαντούσαν στο αν θα εμβολιαστούν με «σίγουρα όχι» πλέον έχει συρρικνωθεί στο 6,2%. Το 13,1% που έλεγαν «μάλλον όχι» είναι πλέον 4,8%.

Αυτοί που πλέον απαντούν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», μαζί με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ήδη, φτάνουν το 87% του δείγματος. Έχει ενδιαφέρον το ότι στις ηλικίες 65+, για τις οποίες η πρόσβαση σε ραντεβού έχει ανοίξει εδώ και πολλές εβδομάδες, και στις οποίες το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει γύρω στο 30%, η μεγάλη πλειοψηφία των ανεμβολίαστων (το 66% αυτών) δηλώνουν ότι «σίγουρα ναι», θα εμβολιαστούν.

Γενικά πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική εικόνα από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν μόνο το 49,5% των Ελλήνων δήλωναν ότι σκοπεύουν να εμβολιαστούν κατά του νέου κορωνοϊού, όταν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Τις τελευταίες ημέρες της έρευνας προστέθηκε μια επιπλέον ερώτηση, για το αν οι γονείς θα συμφωνούσαν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Η ερώτηση έγινε σε περίπου 500 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 132 είχαν παιδιά.

Το αποτέλεσμα λόγω του μικρού δείγματος είναι μόνο ενδεικτικό, αλλά έχει ενδιαφέρον: το 58,1% των γονιών δηλώνουν πως δεν θα εμβολίαζαν το παιδί τους. Καθώς μόλις τις προηγούμενες ημέρες και ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χρήση ενός από τα εμβόλια για Covid και για τις ηλικίες 12-15, η στάση αυτή έχει σημασία.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Metron Analysis σε πανελλαδικό δείγμα 1.101 ατόμων ηλικίας 17 και άνω στο διάστημα 7-15 Μαΐου του 2021.