ΕΛΛΑΔΑ

Marfin: 11 χρόνια από την τραγωδία τον Μάιο του 2010

Marfin: 11 χρόνια από την τραγωδία τον Μάιο του 2010
ΙΝΤΙΜΕ / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Πέρασαν 11 χρόνια από τα θλιβερά γεγονότα στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους, από εμπρησμό, τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας και ένα αγέννητο παιδί.

Η τραγωδία της Marfin σημειώθηκε στις 5 Μαΐου του 2010 όπου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ομάδα αγνώστων, έριξε βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις όμως άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού.

Ήταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών.

Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας, πέρσι, πραγματοποιήθηκε εντοιχισμός πλακέτας στο χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις συμπολίτες μας, εργαζόμενοι της Marfin, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πολιτικών αρχηγών από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ημέρα εκείνη διαδηλωτές κατέλυσαν το κέντρο της Αθήνας, λόγω της ψήφισης του 1ου μνημονίου στη Βουλή.

Στην πλατεία Συντάγματος από νωρίς σημειώνονταν επεισόδια. Στο ύψος του Άγνωστου Στρατιώτη διαδηλωτές συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κουκουλοφόροι εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς που βρίσκονται στην είσοδο της Βουλής, επί της λεωφόρου Αμαλίας, ενώ άγνωστοι προκαλούσαν φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία βάζοντας ακόμα και φωτιές σε κτήρια, ανάμεσα στα οποία και το κατάστημα της Τράπεζας Marfin επί της Σταδίου, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία οι τρεις συμπολίτες μας.

Εντός του καταστήματος βρίσκονταν περίπου 30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως, ενώ πέντε εργαζόμενους διέσωσε η Πυροσβεστική.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας για την πυρπόληση του κτηρίου της Μαρφίν, έκαναν λόγο για μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων και μία νεαρή γυναίκα, που διέσχισε την οδό Σταδίου, φτάνοντας μπροστά από την τράπεζα.

Τους είδαν όπως είπαν να σπάνε τη γυάλινη πρόσοψη και να πετούν μέσα στο κατάστημα βόμβες μολότοφ, καθώς και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό.

«Βρισκόμουν στο πατάρι του Ιανού. Είδα τα πάντα. Μία ξανθιά με κοτσίδα, ένας ψηλός με γιακά, ένας με φανταχτερά ρούχα και ένας εύσωμος, κατευθύνονται προς την τράπεζα. Τους βλέπαμε όλοι, είχαν ξεχωρίσει για κάποιο σκοπό. Φτάνουν εκεί, βγάζουν ένα σφυρί, σπάνε την τζαμαρία και πετούν μέσα μολότοφ», είχε πει μάρτυρας περιγράφοντας τους δράστες.

Ο πρώτος άνθρωπος που απεγκλωβίστηκε από το φλεγόμενο κτίριο, μιλώντας στο Mega, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε.

«Τρία άτομα με κουκούλες, αρχίζουν και σπάνε την τζαμαρία του κάτω ορόφου. Αφού τη σπάσανε, ρίξανε μέσα ούτε εγώ ξέρω τι, αμέσως λαμπάδιασε, μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ώρα που έβγαινα από την πόρτα. Η πόρτα ήταν ηλεκτρονική και έπρεπε να μπω μέσα στο κουβούκλιο, να μείνω μέσα για πέντε δευτερόλεπτα και μετά να ανοίξει και δεν ήξερα αν θα άνοιγε για να βγω έξω. Βγήκα, αρχίσανε οι πέτρες, να με βρίζουν “να καείτε”, “καλά να πάθετε” και τέτοια…», είπε.

«Αυτό που θα ήθελα, όπως όλοι, είναι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Εγώ θα ήθελα να μάθει όλος ο κόσμος ποιοι είναι, ώστε να ξέρουν οι φίλοι τους, οι συγγενείς τους, τα αδέλφια τους, να ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που σκοτώσανε αυτούς τους ανθρώπους. Πιο πολύ να τους ξέρουνε, νομίζω ότι η κατακραυγή είναι πιο σημαντικό πράγμα από την τιμωρία», πρόσθεσε.

Άνοιξε ξανά ο φάκελος της υπόθεσης

Τον Απρίλιο του 2021 ο φάκελος της υπόθεσης, που μετά την παραπομπή σε δίκη και τελικά την αθώωση των δύο κατηγορουμένων είχε κλείσει οριστικά, επεστράφη στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις αρχές, προέκυψαν νέα στοιχεία, ικανά να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των εμπρηστών της τράπεζας Marfin.

Τα νέα ευρήματα διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία της Αθήνας, η οποία κατόπιν αξιολόγησής τους διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούσαν ότι ο νέος γύρος ερευνών για τον εμπρησμό θα οδηγήσει σε ταυτοποίηση των δραστών, με τα στελέχη της αστυνομίας να σημειώνουν ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας».

Πέρυσι την άνοιξη επίσης, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ζητήσει από τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής να επεξεργαστούν εκ νέου το προανακριτικό υλικό (σ.σ. βίντεο, φωτογραφίες κ.λπ.) με την προσδοκία να πετύχουν αυτό που οι συνάδελφοί τους δεν είχαν καταφέρει τα δέκα προηγούμενα χρόνια: την ταυτοποίηση των δραστών.