ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για «Πάσχα στο χωριό» και πώς σχεδιάζεται η «έξοδος»

Κορωνοϊός: Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για «Πάσχα στο χωριό» και πώς σχεδιάζεται η «έξοδος»
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αναμφισβήτητη είναι η πίεση που ασκείται από το τρίτο κύμα της πανδημίας στα νοσοκομεία, όπως καταδεικνύει και το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, γεγονός είναι και ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα φανερώνουν σημάδια σταθεροποίησης, ακόμη και την έναρξη της αποκλιμάκωσης. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι εύθραυστη, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο δόγμα των προσεκτικών βημάτων στην άρση των περιορισμών

Υπό αυτό το πρίσμα, σε συνεργασία με τους ειδικούς προσδιορίζονται τα περιθώρια που υπάρχουν για τα επόμενα μέτρα «ανάσας» που για τους πολίτες χρονικά συμπίπτουν με την περίοδο του Πάσχα και το πολυπόθητο ταξίδι στο «χωριό».

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως το ζήτημα των υπερτοπικών μετακινήσεων και της πλήρους απελευθέρωσης των διαδημοτικών θα κριθούν λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Απαντώντας σήμερα από την Πάτρα στην ερώτηση για το κατά πόσο θα επιτραπούν την περίοδο του Πάσχα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλα στην ώρα τους. Για εμάς, κάθε ημέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

«Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε, «τα self test είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την χώρα με τα rapid test και τα μοριακά τεστ».

Σχετικά με την τήρηση των μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «συντριπτικά ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και εγώ προσωπικά από αυτό το μετερίζι που έχω κληθεί να συνδράμω στην προσπάθεια αυτή, νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για το μέσο πολίτη, που με υπομονή και επιμονή όλους αυτούς τους μήνες, κάθισε στο σπίτι, τήρησε τα μέτρα και θυσίασε τον οικογενειακό προγραμματισμό του». Όπως συμπλήρωσε, «τώρα, όλοι μαζί ενωμένοι, μέσα από ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό και στρατηγική, ετοιμαζόμαστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Για το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού τοποθετήθηκε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία υποστήριξε ότι «είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα κρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνο το διάστημα.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις, ωστόσο είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. «Έχουμε στη διάθεσή μας όπλα όπως ο εμβολιασμός και τα self test», είπε χαρακτηριστικά.

Τα self test, όπως έγκαιρα έχει γράψει το CNN Greece, εξετάζονται ως το κλειδί που θα ξεκλειδώσει και τις υπερ-τοπικές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα. Ενδεχόμενο που επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

«Ναι θα μπορούσε», ήταν η λακωνική αποστροφή του κ. Σκέρτσου. Ο Άκης Σκέρτσος όμως, έδωσε έμφαση στην επιδημιολογική χρησιμότητα του εργαλείου των αυτοδιαγνωστικών τεστ για την επιτυχή εφαρμογή του οδικού χάρτη επιστροφής στην κανονικότητας.

Αναλύοντας τις θετικές συνέπειες της εισαγωγής στην καθημερινότητα μας, της λογική της τακτικής και της συστηματικής διάγνωσης είπε: «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία, ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα μέτρα που υπάρχουν εδώ και κάποιους μήνες στην καθημερινότητα όλων μας. Άρα από το Πάσχα και μετά, από το Μάιο και μετά, με βάση τα τεστ αλλά και με την ανάπτυξη του εμβολιασμού, που έχουμε πει ότι οι ευάλωτοι του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, μπορούμε να συζητάμε για οριστική άρση των περιορισμών στην οικονομία».

Ποιοι και πώς

Τα self test εκτιμάται ότι μπορούν να προσδώσουν περίβλημα ασφάλειας στις υπερτοπικές μετακινήσεις, εάν και εφόσον οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως για το άνοιγμά τους. Όπως είχε γράψει το CNN Greece εξετάζεται η δυνατότητα μετακίνησης σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο, επιδημιολογικά, επίπεδο με τον τόπο κατοικίας. Ταυτόχρονα δεν θα επιτρέπεται όμως η μετάβαση σε όμορες, με τον τόπο προορισμού, περιοχές. Ενδέχεται πάντως να επιτραπούν οι μετακινήσεις με την βεβαίωση που θα εκτυπώνεται από την πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων για το self-test.

Το πείραμα με το άνοιγμα Λυκείων θεωρείται πετυχημένο και σύμφωνα με αυτό το πρότυπο, η μετακίνηση εκτός νομού θα συνοδεύεται με αρνητικό self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς και τα στοιχεία για τον προορισμό του πολίτη. Η μετακίνηση εκτός νομού για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα θα συνοδεύεται σε κάθε περίπτωση υπό αυστηρά μέτρα και δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση.

Τι λένε οι ειδικοί

«Η επιδημία δεν έχει ''κοπάσει'' ακόμα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, χωρίς να ξέρουμε ακόμη αν βρίσκεται στην κορύφωσή της» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Αναφερόμενος στα υψηλά κρούσματα και στο ρεκόρ διασωληνωμένων, ο ίδιος σχολίασε πως «είναι δεδομένη η μεγάλη δυσκολία να τηρηθούν τα μέτρα, αλλά συγχρόνως είναι και μη ρεαλιστικό να συνεχίσει έτσι η κατάσταση».

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε ότι πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι το Πάσχα, καθώς μας απομένουν σχεδόν 2 βδομάδες έως τότε. «Δεν είμαι σίγουρος ότι σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα μπορεί να είναι καλύτερη από τώρα. Η θετικότητα ωστόσο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί», είπε μεταξύ άλλων. «Αυτό που μπορώ να πω αναφορικά με το Πάσχα, είναι οτι γενικώς η επιδημία είναι ακόμη εδώ, δεν έχει φύγει και την ίδια ώρα το σύστημα υγείας πιέζεται», κατέληξε.

Για το «Πάσχα στο χωριό» μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα είπε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ υπογράμμισε πως δεν θα έλεγε ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα.

Η ίδια έκανε λόγο για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες ενώ σημείωσε πως μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση.

«Οι διασωληνώσεις ακολουθούν τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία τις προηγούμενες ημέρες» δήλωσε ο Στέλιος Λουκίδης καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και ιατρός στο Αττικό Νοσοκομείο στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σήμερα Τρίτη 13 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033, εκ των οποίων
15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 301.103 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.401 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.054 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 802 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.901 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 458 (ημερήσια μεταβολή -15.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι
520 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).»

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Υψηλά παραμένει το ιικό φορτίο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και αρκετά ακόμη αστικά κέντρα της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.

Ειδικότερα, σε σύνολο 4.033 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα, στην Αττική εντοπίζονται τα 1.812, στη Θεσσαλονίκη 554, ενώ αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων καταγράφεται επίσης σε Αχαΐα, Κοζάνη, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

192 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

210 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

172 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

219 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

559 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

154 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

287 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

19 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

554 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

25 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

95 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

11 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

18 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

12 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

17 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

93 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

53 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

15 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

25 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

47 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

112 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

41 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

139 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

18 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης

3 κρούσματα στην Π.Ε Λήμνου

66 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

78 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

23 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

7 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

60 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Τήνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

145 κρούσματα υπό διερεύνηση