ΕΛΛΑΔΑ

Eπιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Eπιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με την οποία ζητά να συνυπολογιστεί στις αποφάσεις της Επιτροπής και «η οικονομική καταστροφή του λιανεμπορίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο παραμένει κλειστό τους τελευταίους πέντε μήνες και συνεχόμενα επί 70 ημέρες».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, παρά το γεγονός ότι το λιανεμπόριο ήταν κλειστό, το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να μην επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα στην πόλη την περασμένη Δευτέρα, όπως ίσχυσε για άλλες περιοχές της χώρας.

«Όλο το διάστημα των πέντε κουραστικών μηνών για τον κόσμο, στα λεωφορεία υπάρχει συνωστισμός, στους δρόμους το ίδιο, στην παραλία το ίδιο. Το λιανεμπόριο κλειστό. Ο ιός όμως συνεχίζει να καλπάζει. Ό,τι και να φταίει, δυστυχώς το αποτέλεσμα για εμάς είναι το ίδιο, "απόλυτη καταστροφή". Ο θάνατος του εμποράκου» υπογραμμίζεται στην επιστολή της διοίκησης του ΕΣΘ, με τα μέλη της να διερωτώνται ακόμα πώς είναι δυνατόν, με το ίδιο ιικό φορτίο, να ανοίγουν τα σχολεία της πόλης.

«Όντας σίγουροι ότι στο ζύγι του βάρους του ιικού φορτίου θα συνυπολογίσετε την οικονομική καταστροφή του εμπορίου της πόλης και όχι μόνο, χωρίς να θέλουμε να επηρεάσουμε την κρίση σας, ευχόμαστε οι επόμενες αποφάσεις σας να εμπεριέχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, που οδηγούν στην έξοδο της χώρας από την πανδημία» τονίζεται.

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση αναφορικά με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις βαθυκόκκινες περιοχές, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών ότι η επιτροπή θα επανεξετάσει την Παρασκευή το ενδεχόμενο άρσης της αναστολής.

Αύξηση 30% του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σε πολύ υψηλές τιμές -αντίστοιχες του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου- ανιχνεύεται το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνο του ερευνητικού έργου, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου, να τονίζει πως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης δείχνουν ότι παραμένουμε στα πρόθυρα του επιδημιολογικού συναγερμού.

Η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται οριακά αυξητική, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Δευτέρας 05/04 και της Τρίτης 06/04 είναι:

  • Οριακά σταθερή (αύξηση μόλις 7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 02/04 και της Κυριακής 04/04.
  • Αυξημένη κατά 30% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 29/3 και Τρίτης 30/3.

Όπως, εξάλλου, ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29/3-4/4/2021 παρατηρήθηκε αύξηση (+56%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 22-28/3/2021.

«Οι σταθερά υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης δείχνουν ότι παραμένουμε στα πρόθυρα του επιδημιολογικού συναγερμού. Είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, που να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την ανάγκη «να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο να περιορίσουμε την υγειονομική επιβάρυνση ώστε να επιστρέψουμε σύντομα στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες μας».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.