ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κραδασμοί» στον ιατρικό κόσμο για το ενδεχόμενο επιστράτευσης

Κορωνοϊός: «Κραδασμοί» στον ιατρικό κόσμο για το ενδεχόμενο επιστράτευσης
AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Αναταράξεις στους κόλπους του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να ενισχύσει τα νοσοκομεία που δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία και πλέον βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πολιτείας για ενίσχυση του ΕΣΥ, εν μέσω αυτής της ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συνολικά 61 είναι οι ιδιώτες γιατροί που δέχθηκαν να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε ζητήσει 200 ιδιώτες γιατρούς, έχοντας θέσει «τελεσίγραφο», η εκπνοή του οποίου θα οδηγούσε σε επιστράτευση. Ωστόσο δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση. Η χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων υπήρξε άκαρπη, ενώ «ναυάγιο» σημειώθηκε και στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ιατρικών συλλόγων.

Κατόπιν αυτών, ο Βασίλης Κικίλιας έστειλε ένα μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς: «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» δήλωσε, κατόπιν επίσκεψης που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο «Γεννηματά».

ΠΙΣ: Οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο, δεν υπάρχει σχέδιο

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) «σήκωσε το γάντι» και εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «αδιέξοδο», για «προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού», για κινήσεις «χωρίς σχέδιο» και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Πάντως, ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επιστράτευση, εφόσον χρειαστεί. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα», ο πρωθυπουργός απευθύνει αυστηρό μήνυμα:

«Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΙΣ:

«Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

»Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

»Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος.

»Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε. Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται.

»Αλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

»Εντούτοις, ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης. Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

»Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής».

Οι προτάσεις του ΠΙΣ

Παράλληλα με την κριτική, ο ΠΙΣ καταθέτει και σειρά προτάσεων, στο επίκεντρο των οποίων είναι το αίτημα για προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ.

1. Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση θα παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.

2. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.

3. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.

4. Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.

5. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη-Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.

6. Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ.

7. Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.

8. ΑΜΕΣΗ σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

9. Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας.

Διαφοροποίηση από τον ΙΣΑ

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ δεν φαίνεται, όμως, να βρίσκει σύμφωνο τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι δεν υιοθετείται από τον ίδιο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΙΣΑ αναφέρει: «Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ.»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επανέλαβε το κάλεσμά του για συσπείρωση και ενίσχυση του ΕΣΥ. Όπως τονίζει, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να βρεθούν τρόποι περαιτέρω ενσωμάτωσης γιατρών στις δημόσιες δομές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, αύριο στις 10π.μ., με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μέχρι αυτή την ώρα 61 ιδιώτες γιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία.

»Με ενότητα και ομοψυχία θα δώσουμε τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα».

Εξαδάκτυλος: Περιμένουμε το χαρτί

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ξεκαθάρισε ότι οι «γιατροί περιμένουν πλέον το χαρτί», ενώ απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει στο αν αύριο, Δευτέρα, θα υπάρξουν περισσότερες εθελοντικές δηλώσεις για ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. «Θα προσπαθήσουμε από 60, να γίνουν 70, 80» είπε.

Νωρίτερα, σε άλλη εκπομπή είχε κάνει λόγο για λάθος κινήσεις της κυβέρνησης και λαϊκισμό εις βάρος των γιατρών, τονίζοντας ότι η έκφραση «αρνούνται οι γιατροί να βοηθήσουν» δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

«Πρώτον, δεν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δεν εργάζονται. Δεύτερον, λειτουργούν ως ανάχωμα προς τα νοσοκομεία και θα υπάρξει μετακίνηση επιπλέον ασθενών προς τα κρατικά νοσοκομεία, αν γίνει επιστράτευση».

«Συστηματικά, την ώρα που προσπαθούμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους, έχουμε κινήσεις που είναι λάθος. Αν εσείς είχατε την απειλή ή θα έρθετε ή θα σας φέρω με το ζόρι, θα πηγαίνατε με χαρά; Έχουμε μια διολίσθηση λαϊκισμού σε βάρος των γιατρών. Ο υπουργός Υγείας την Παρασκευή επέλεξε να βγάλει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έξω από τον ΕΟΠΥΥ, ήταν προσβλητικό για τον σύλλογο. Ξεκινήσαμε στραβά, για πρώτη φορά ετέθη θέμα στη συνάντησή μας να μην καταγράφονται πρακτικά» είπε χαρακτηριστικά.