ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παγώνη: Εφημερία «πολέμου» στο Γεννηματάς - Ράντζα και διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες

Κορωνοϊός - Παγώνη: Εφημερία «πολέμου» στο Γεννηματάς - Ράντζα και διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες
ΙΝΤΙΜΕ

Σε μια σκληρή, αλλά αληθινή αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία όπου δίνεται αγώνας κατά του κορωνοϊού προχώρησε σήμερα, Κυριακή, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε για μια από τις δυσκολότερες εφημερίες στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

«Βγήκαμε από μια εφημερία πολέμου, μπήκαν ράντζα, ενώ στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένα όλα τα κρεβάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, υπήρχαν διασωληνωμένοι ακόμα και σε απλές κλίνες με παρακολούθηση από εντατικολόγους μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, 12 άτομα ήταν να μεταφερθούν σε ΜΕΘ προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν όλοι.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι άλλη μια παθολογική κλινική στο Γεννηματάς θα μετατραπεί σε κλινική Covid με 65 κρεβάτια.

Για «απελπιστική κατάσταση» στα δημόσια νοσοκομεία καθώς επελαύνει το τρίτο κύμα κορωνοϊού, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, έχει κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καλώντας σε επίταξη - επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα -σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Αποτυπώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πως δεκάδες διασωληνωμένα περιστατικά βρίσκονταν το Σάββατο, εκτός ΜΕΘ, στα περισσότερα νοσοκομεία αναφοράς.

Ενδεικτικά είχε αναφέρει πως στο Αλεξάνδρας γέμισε η καρδιολογική μονάδα και τα χειρουργεία με διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού και περιμένουν το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει, ενώ στο Σισμανόγλειο «οι διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν, όσοι τα καταφέρουν, τη λειτουργία της αίθουσας ανάνηψης ως ΜΕΘ».

Εκτός από το «Γεννηματάς», χθες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ υπήρχαν ακόμη έξι άσθενείς στο Τζάνειο, δέκα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Παυλακάκης: Απώλειες χιλιάδων ανθρώπων

Την ίδια ώρα για απώλειες 3.000 ανθρώπων από κορωνοϊό στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα έκανε λόγο ο γιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας, ενώ τάχθηκε κατά ενός ανοίγματος της οικονομίας.

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε o γιατρός μιλώντας στο Mega.

«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον γιατρό θα δημιουργήσουν πίεση στα νοσοκομεία. «Χρειάζονται γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Μόνο με γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα, στην Αττική τουλάχιστον».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, έκανε λόγο ότι δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα». «Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα. Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος. Αλλά δεν είναι άνοιγμα» πρόσθεσε.

Τόνισε δεν την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως «παράλογο».

«Αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο. Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα. Τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα» συμπλήρωσε.

Self-testing

Σχετικά με την διαδικασία self-testing, όπου οι πολίτες θα πραγματοποιούν μόνοι τους τεστ γρήγορης ανίχνευσης για τον κορωνοϊό, έκανε λόγο «πρωτοποριακό και κατ' αρχή πολύ καλό μέτρο».

Εντούτοις, συνέχισε «είναι ασαφές, δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και οι υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν. Αλλά πώς εξασφαλίζεται ότι αυτοί που είναι θετικοί θα μείνουν καραντίνα; Θα πάρουν το μεροκάματο; Χρειάζεται ταυτόχρονα με αυτά τα τεστ να δώσει εγγυήσεις η κυβέρνηση ότι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως βρεθούν θετικοί θα προστατευτούν και θα πάρουν το μεροκάματό τους».