ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κορύφωση της πανδημίας εντός της εβδομάδας - Πότε «ανοίγει» ο δρόμος της αποκλιμάκωσης

Κορωνοϊός: Κορύφωση της πανδημίας εντός της εβδομάδας - Πότε «ανοίγει» ο δρόμος της αποκλιμάκωσης
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Petros Giannakouris

Στη δίνη του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στροβιλίζεται η χώρα με τους ειδικούς να διαβλέπουν κορύφωση του επιδημικού κύματος αυτή την εβδομάδα και σταδιακή αποκλιμάκωση ως προς τον αριθμό των νοσηλευομένων -σε απλές κλίνες σε πρώτο στάδιο, και όχι κλίνες ΜΕΘ- μετά το πέρας δεκαημέρου.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του με το μεγαλύτερο «βάρος» να σηκώνει η Αττική· οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν πλέον μετατραπεί σε «γολγοθά» με την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ να αγγίζει το 95% και τις ημερήσιες εισαγωγές να ξεπερνούν το τελευταίο επταήμερο τις 400.

Ο αριθμός των 564 διασωληνωμένων ασθενών που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ χθες, Κυριακή, παραπέμπει στα δεδομένα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, στο σφοδρότατο δεύτερο κύμα κορωνοϊού -όταν σημειώθηκε το «μαύρο» ρεκόρ των 622 διασωληνωμένων στις 3 Δεκεμβρίου 2020.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τέθηκαν επί τάπητος σήμερα, Δευτέρα, σε τακτική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των Σωτήρη Τσιόδρα και Βασίλη Κικίλια.

Κορύφωση εντός της εβδομάδας

Ως προς την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά ότι θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα κορύφωση εντός της εβδομάδας, εξηγώντας ωστόσο πως αυτό δεν αναμένεται να «μεταφραστεί» σε πολλά περισσότερα κρούσματα.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» δήλωσε ο ίδιος -προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό, αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο, για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν, αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε, επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του συστήματος Υγείας και σε περιθώριο μιας εβδομάδας θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας αποσαφήνισε πως αυτό θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ, όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ -«με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620- 650».

Από πλευράς της, Ματίνα Παγώνη, επισήμανε σχετικά με το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί εκ νέου ο αριθμός των 600 διασωληνωμένων πως «αυτό δεν είναι ούτε πιθανό, αλλά ούτε κι απίθανο να συμβεί, και εξαρτάται από το πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες θα χρειαστούν εν τέλει διασωλήνωση».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) εκτίμησε πως στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Η ίδια αποσαφήνισε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

«Αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. [...] Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργή, μετά από 10 ημέρες» δήλωσε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόταση για άνοιγμα καταστημάτων με self testing

Σε ό,τι αφορά την πορεία προς τη χαλάρωση των περιορισμών, ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος., επισήμανε πως «υπάρχει ένα όριο» για το lockdown υπό την παρούσα μορφή του και εισηγήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων μέσω self-testing.

«Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing [δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test]» ανέφερε ο κ. Γώγος μιλώντας στο OPEN -αναφορικά με το πότε μπορούν, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, να αρχίσουν να ανοίγουν ορισμένες δραστηριότητες όπως τα καταστήματα και τα σχολεία.

Παράλληλα, ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κάλεσε τους πολίτες «να δείξουν συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη».

«Ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.