Κορωνοϊός - Β. Μπέκος στο CNN Greece: Από το κυματάκι στον τυφώνα λόγω αδράνειας
Αφού κόπασε η πανούκλα, θα κοπάσει σίγουρα και η πανδημία, αλλά χρειάζεται λίγο ακόμη υπομονή, ψυχραιμία, πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και επιμονή, παρά την κούραση όλου του πληθυσμού.
Και σίγουρα δεν είναι εύκολη αυτή η συνθήκη, καθώς το τρίτο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι σαρωτικό -με πολλές εισαγωγές στα νοσηλευτήρια και διασωληνώσεις στις ΜΕΘ- και γίνεται ακόμη δυσκολότερο, καθώς συνυπάρχουν οι καιρικές συνθήκες με τις μεταλλάξεις (οι οποίες χαρακτηρίζονται ως πολύ μεταδοτικές) και η ανθρώπινη κόπωση.
Τα παραπάνω επισημαίνει στο CNN Greece, ο διευθυντής ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Βασίλειος Μπέκος, ένα στέλεχος με σημαντική και αξιόλογη πορεία 20 και πλέον ετών στα υγειονομικά δρώμενα και ιδιαίτερα στο κρίσιμο πεδίο των μονάδων εντατικής θεραπείας.
Συναντήσαμε διαδικτυακά τον κ. Μπέκο, καθώς οι ημέρες που διανύουμε είναι υγειονομικά δύσκολες και ιδιαίτερα πιεσμένες, και επιβάλλουν την οπτική ενός ανθρώπου που βρίσκεται μεν στην πρώτη γραμμή της μάχης, που χαρακτηρίζεται ωστόσο από νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα. Ο κ. Βασίλειος Μπέκος είναι ένας αυστηρός κριτής, τόσο με τον εαυτό του, όσο και με τους άλλους, όπως αυτοχαρακτηρίζεται. Δεν δικαιολογεί, ούτε ωραιοποιεί τα πράγματα και μιλάει με την γλώσσα της αλήθειας, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη, ταυτόχροναόμως λυτρωτική.
Από το κυματάκι στον τυφώνα…
Το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν κυματάκι, και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν ικανοποιητική, τονίζει, προσθέτοντας:
«Επειδή το πρώτο κύμα δεν μας χτύπησε δυνατά, επαναπαυθήκαμε και αυτό μας έδωσε την άνεση, να καθυστερήσουμε στη λήψη μέτρων. Έτσι γίναμε αδρανείς. Μετά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, το κύμα της πανδημίας έγινε μεγάλο, για την ακρίβεια το δεύτερο και τρίτο κύμα, ήρθαν απανωτά, παράλληλα με το χαστούκι από το Βορρά» (δηλαδή την έκρηξη των κρουσμάτων της Βορείου Ελλάδος και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο).
Στον μικρόκοσμό μου, είμαι απογοητευμένος
Θέλω να είμαι ειλικρινής, συνεχίζει ο συνομιλητής μας: «Στην πρώτη φάση όπως σας είπα παραπάνω, έγινε καλή διαχείριση της κρίσης, αλλά στον μικρόκοσμό μου, είμαι πολύ απογοητευμένος. Επαναλαμβάνω ότι είμασταν αδρανείς, όσον αφορά στη λήψη μέτρων μετά το πρώτο κύμα και αυτό μας κόστισε.
»Και μοιάζει πραγματικά με ειρωνεία, να βιώνουμε την σφοδρότητα του τρίτου κύματος της πανδημίας, την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί εδώ και περίπου τρεις μήνες.
Ο εμβολιασμός για να βοηθήσει πρέπει να είναι καθολικός
Ο κ. Μπέκος μας θυμίζει στο σημείο αυτό, μία φράση ενός επιστήμονα από το Yale, ο οποίος πρόσφατα παρομοίασε την πανδημία με «τυφώνα κατηγορίας 5» -την μέγιστη ταχύτητα δηλαδή, με 250 χλμ. την ώρα.
Για να μπορέσει να βοηθήσει και να είναι αποδοτικός ο εμβολιασμός, θα πρέπει να είναι παγκόσμιος και καθολικός, τονίζει, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας καθυστερεί, ενώ μεγάλα ερωτήματα αποτελούν το πόσο διαρκεί η ανοσία από τον εμβολιασμό και εάν τα εμβόλια είναι ανθεκτικά στις μεταλλάξεις του ιού.
Το Ναυτικό Νοσοκομείο έχει ήδη παραχωρήσει στο δημόσιο σύστημα υγείας το 50% των κλινών του, τόσο απλών, όσο και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οι δικαιούχοι του Ναυτικού νοσοκομείου ανέρχονται σε 300.000. Οι κλίνες ΜΕΘ σήμερα του νοσοκομείου, είναι καλυμμένες με περιστατικά COVID 19. Οι ασθενείς με κορωνοϊό στην πλειοψηφία τους διασωληνώνονται και μάλιστα πολλοί από αυτούς, δεν έχουν συνοσηρότητες, αναφέρει.
Χρειαζόμαστε περισσότερους νοσηλευτές
Ο ίδιος συνεχίζει, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση της πορείας του ιού και των μονάδων σήμερα:
Το σύστημα είναι πράγματι στα όριά του, οι μονάδες δεν είναι ατελείωτες και είναι υπερπλήρεις, πολλά χειρουργεία έχουν αναβληθεί, έχουμε αρκετές κλίνες αλλά πρέπει να γίνουν λειτουργικές, το προσωπικό είναι εξαντλημένο και πιεσμένο.
Όμως την ώρα της μάχης δεν πρέπει κανείς να το αναφέρει αυτό, σημειώνει ο κ. Μπέκος, προσθέτοντας, ότι χρειαζόμαστε ισχυρά διοικητικά μέτρα.
Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει στελέχωση, απαντά: «Ναι, κυρίως στελέχωση νοσηλευτών».
Επιπλέον, το ΕΣΥ δεν μπορεί να βρει άλλους εντατικολόγους - καθώς γνωρίζουμε ότι αυτές οι ειδικότητες αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα διαθέτει αυτή την στιγμή περί τους 500 με 550 εντατικολόγους, όμως, για να αναλάβει δράση ένας γιατρός με ειδίκευση την εντατικολογία, απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια.
Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αποτελούν όπως όλοι γνωρίζουμε μία δύσκολη και ιδιόμορφη συνθήκη, καθώς οι περισσότεροι νοσηλεύονται γύρω στις 22 ημέρες. Η κόπωση και η δύσπνοια, αποτελούν τα βασικότερα συμπτώματα, τα οποία συνοδεύουν για πολύ καιρό τους ανθρώπους, που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.
Ο κ. Μπέκος συμφωνεί με άλλους συναδέλφους του, ότι οι ΜΕΘ σε όλο το ΕΣΥ, θα είναι κατειλημμένες μέχρι το τέλος Απριλίου, ή αρχές Μαίου.
Και φυσικά κάποια στιγμή, θα βρεθούμε σε γαλήνια νερά… Πιθανότατα στις αρχές καλοκαιριού, επισημαίνει, προσθέτοντας με ψυχραιμία: Αφού κόπασε η πανούκλα θα κοπάσει και η πανδημία…
Πιέζονται οι ΜΕΘ
Να θυμίσουμε, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες Κυριακή 14 Μαρτίου, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανήλθαν σε 1.626, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Είναι ενδεικτικό πως την Κυριακή (14.03), έγινε αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων για το 2021 με 564 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός δεν είναι μακριά από τα δεδομένα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, στο σφοδρότατο δεύτερο «κύμα» του κορονοϊού, όταν και έγινε το συνολικό αρνητικό ρεκόρ με 622 διασωληνωμένους στις 3 Δεκεμβρίου 2020.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 221.147 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.091 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68.6% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.489 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή -4.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.
Για την ανθρώπινη κόπωση πάντως, η οποία ίσως να επιβαρύνει την πορεία της νόσου, μίλησε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου.
Η κούραση αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα, τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας επίσης, ότι η ομάδα 40 με 65 ετών, οδηγεί την πανδημία στη φάση αυτή και ακολουθεί η ομάδα των 18 με 39 ετών. Ο καθηγητής Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι το τρίτο αυτό κύμα χαρακτηρίζεται από βραδεία επιβράδυνση με καλύτερο προφίλ νοσηρότητας.