Ο CEO Pfizer Hellas στο CNN Greece: Αποκαθίσταται ο ρυθμός παράδοσης εμβολίων - Θα φτάσουν παντού
Την ώρα που στην Ευρώπη μαίνεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος» γύρω από την παραγωγή και τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού -ένα μόλις μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών- ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως «η συσσώρευση εμβολίων τροφοδοτεί την πανδημία».
Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έκαναν δηλώσεις, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε ένα σχέδιο για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, με το επιχείρημα ότι πρέπει να το κάνει για να διασφαλίσει τις δικές της προμήθειες.
Οι ανισότητες δεν είναι κάτι καινούριο, αποτελούσαν πάντα χαρακτηριστικό των κρίσεων, είτε οικονομικών είτε υγειονομικών. Θα καταφέρει άραγε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, αυτή η παγκόσμια τεράστια υγειονομική εκστρατεία και πρόκληση ταυτόχρονα για τα συστήματα υγείας- όπως έχει χαρακτηριστεί από όλες τις κυβερνήσεις- να πείσει για το αντίθετο; Θα μπορέσει να αμβλύνει τις ανισότητες, ώστε όλοι οι πολίτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, πλούσιοι, φτωχοί, χρονίως πάσχοντες, νέοι και υγιείς, ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, λιγότερο ευνοημένοι, να μπορέσουν να «γευτούν» το κοινωνικό αυτό αγαθό που προσφέρει η επιστήμη στην ανθρωπότητα;
Το CNN Greece μίλησε με τον επικεφαλής της Pfizer Hellas, Ζαχαρία Ραγκούση, για την μεγάλη υγειονομική πρόκληση του εμβολιασμού, τα προβλήματα με τις προμήθειες, τα αισθήματα του ίδιου και της ομάδας του για το γεγονός ότι πρώτη η Pfizer με την BioNTech έκοψαν το νήμα των εμβολίων στον μαραθώνιο και με πολλά εμπόδια αγώνα κατά της COVID-19, καθώς και για τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που παράγουν τα πολύτιμα εμβόλια.
Μιλάει ακόμη για το Digital Hub που αποφάσισε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη η Pfizer, ένα από τα έξι ψηφιακά κέντρα σε όλο τον κόσμο, «ψήφος εμπιστοσύνης» από την αμερικανική εταιρεία προς την ελληνική οικονομία, αλλά και προς τους Έλληνες ερευνητές. Την ίδια ώρα, αρχίζει να τρέχει και η δεύτερη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία κόμβου παραγωγής εσωτερικών υπηρεσιών. Στα δύο αυτά κέντρα αναμένεται να απασχοληθούν τουλάχιστον 600 εργαζόμενοι.
Η συνέντευξη
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Hellas έχει ως εξής:
- Κύριε Ραγκούση, η Pfizer σε συνεργασία με την BioΝTech, είναι οι πρώτες εταιρείες που έκοψαν από κοινού το νήμα για την παραγωγή καιδιάθεση του εμβολίου κατά της COVID-19, δίνοντάς μας ελπίδα για επιστροφή σε μία κανονική ζωή. Πώς αποτυπώνετε εσείς προσωπικά, αλλά και η ομάδα σας, το μεγάλο επίτευγμα της δημιουργίας του εμβολίου;
Η ανάπτυξη του εμβολίου από τη Pfizer και την BioNTech, επιβεβαιώνει την πίστη μας στη δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δικαιώνει τη διαρκή επένδυση της Pfizer στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών κι εμβολίων, που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.Τα συναισθήματα σε σχέση με αυτό το επίτευγμα, δεν μπορούν παρά να είναι έντονα.
Είναι η υπερηφάνεια, γιατί καταφέραμε να ανταποκριθούμε στην υπόσχεση που δώσαμε: Nα αναπτύξουμε και να παρέχουμε στους πολίτες ένα εμβόλιο που ανταποκρίνεται σε υψηλά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Ένα εμβόλιο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Είναι η αναγνώριση και η ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια: για τους επιστήμονες, για τους εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές, αλλά και για τα στελέχη της Pfizer που εργάζονται για την έγκαιρη και ασφαλή παράδοση των εμβολίων και για την υποστήριξη των υγειονομικών αρχών στο έργο του εμβολιασμού.
Για εμάς όμως στη Pfizer Hellas είναι και η χαρά, γιατί η εξέλιξη αυτή σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο τα 60 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα. Μια πορεία που συνδέθηκε με τη συμβολή μας στην προστασία και τη βελτίωση της υγείας των Ελλήνων, αλλά και με την ενεργό συνεισφορά μας στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου.
Η επέτειος αυτή συνέπεσε με τη μεγαλύτερη υγειονομική πρόκληση παγκοσμίως για τη γενιά μας και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ανέλαβε η Pfizer για την αντιμετώπισή της, αλλά και με την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα, για τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα περισσότερους λόγους από ποτέ να νοιώθουμε υπερήφανοι για την εταιρία μας: για το σκοπό μας, για την ελπίδα και τις λύσεις που παρέχει η επιστήμη μας, αλλά και για την αξία που καταφέρνουμε να δημιουργούμε για την πατρίδα και για τους συνανθρώπους μας.
Περισσότερες δόσεις στο β’ τρίμηνο του έτους
- Κύριε Ραγκούση, θα ήθελα να σχολιάσετε σας παρακαλώ, την ιστορία των τελευταίων εβδομάδων αναφορικά με την καθυστέρηση των δόσεων των εμβολίων -εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών- σε όλα τα κράτη της Ευρώπης;
Η Pfizer έχει πραγματοποιήσει συγκεκριμένες τροποποιήσεις στις διαδικασίες παραγωγής της μονάδας της στο Puurs του Βελγίου, οι οποίες θα διευκολύνουν την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας στην Ευρώπη και θα προσφέρει σημαντικά περισσότερες δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Με την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής εργασίας αναβάθμισης, η Pfizer και η BioNTech, πλέον παραδίδουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον αρχικό πρόγραμμα παραδόσεων. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη του στόχου των παραδόσεων αυξημένων δόσεων, από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου, διασφαλίζοντας ότι θα παρέχουν το σύνολο της ποσότητας δόσεων του εμβολίου, για την οποία έχουν δεσμευτεί, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και σημαντικά περισσότερες το δεύτερο τρίμηνο.
Η Pfizer και η BioNTech εργάζονται αδιάκοπα για να υποστηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εκστρατειών εμβολιασμού παγκοσμίως όχι μόνο επεκτείνοντας τις δικές τους παραγωγικές ικανότητες αλλά και προσθέτοντας επιπλέον προμηθευτές καθώς και αναπτύσσοντας συμβάσεις με μονάδες παραγωγής για να αυξήσουν τη συνολική παραγωγική τους ικανότητα.
«Θετική η αδειοδότηση και άλλων εμβολίων»
- Στην οικονομία, αναφέρουμε συχνά, ότι η αγορά έχει μερίδιο για όλους. Συμβαίνει το ίδιο με τη δημόσια υγεία και ρωτώ ευθέως, ποια η σχέση σας με τον ανταγωνισμό όσον αφορά στο θέμα του εμβολίων; Υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία σας απασχολούν ειδικότερα;
Μπροστά στα δεδομένα και τις προκλήσεις που δημιούργησε αυτή η πανδημία, η Pfizer -αλλά πιστεύω και οι άλλες εταιρίες- λειτούργησαν με βασικό κριτήριο την εξεύρεση λύσης.
Μέσα σε μια κατάσταση που απειλεί την ανθρωπότητα, δεν μπορείς να έχεις ως οδηγό το κέρδος ή την απόκτηση πλεονεκτήματος έναντι του ανταγωνισμού. Αν κανείς συνυπολογίσει το ρίσκο που εμπεριέχεται, το μέγεθος τής επένδυσης που απαιτείται, και τις συνθήκες πανδημίας που επηρεάζουν κάθε εργασία, αυτό που προέχει είναι η πίστη στις δυνατότητες της επιστήμης, στην αποστολή της εταιρίας και στους ανθρώπους που εργάζονται για να βρουν την λύση.
Μπήκαμε από την αρχή μπροστά, στην προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της νόσου. κινητοποιώντας το σύνολο των πόρων και της τεχνογνωσίας μας. Δεσμευθήκαμε για την παροχή πρόσβασης σε κοινά εργαλεία και γνώση, ώστε να μοιραστούμε δεδομένα και ερευνητικά αποτελέσματα με την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα. Δεσμευθήκαμε να παρέχουμε τεχνογνωσία για την υποστήριξη ελπιδοφόρων υποψήφιων προϊόντων από άλλες, μικρότερες εταιρίες βιοτεχνολογίας.
Συνεργαστήκαμε με την BioNTech και αναλάβαμε συνειδητά ένα τεράστιο οικονομικό ρίσκο, στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση απέναντι σε αυτή την πανδημία. Έχουμε ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζουμε να επωμιζόμαστε το πλήρες κόστος της ανάπτυξης και παραγωγής, προκειμένου να υποστηρίξουμε τις ανάγκες των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο.
Το γεγονός ότι έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης και άλλα εμβόλια, είναι θετικό με δεδομένες τις ανάγκες εμβολιασμού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό παρέχονται περισσότερες επιλογές στα χέρια των υγειονομικών αρχών. Ο χρόνος είναι πιεστικός και απαιτούνται περισσότερες λύσεις.
Η Θεσσαλονίκη των ταλέντων
- Έχετε ανακοινώσει, εκτός των άλλων, τη δημιουργία ψηφιακού Κόμβου Καινοτομίας – hub στη Θεσσαλονίκη, γεγονός εξαιρετικά ενθαρρυντικό για την έρευνα αλλά και την προσέλκυση λαμπρών Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που έχετε διακρίνει στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και στην ελληνική οικονομία ώστε να τη στηρίξετε; Ο Έλληνας CEO της Pfizer εκ Θεσσαλονίκης, Άλμπερτ Μπουρλά, φαντάζομαι ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή αυτή.
Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μπουρλά, την συγκεκριμένη επένδυση η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη την κέρδισαν με το σπαθί τους, γιατί κρίθηκε αντικειμενικά ότι πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που έχει θέσει η εταιρία, για τη λειτουργία του παγκόσμιου δικτύου τεχνολογικών και ψηφιακών κέντρων της. Προδιαγραφές που αφορούν κυρίως την ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού και τη δυνατότητα συνεργιών με ένα ευρύτερο «οικοσύστημα» τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας.
Η Ελλάδα διαθέτει επιστήμονες με εξαιρετική κατάρτιση και δεξιότητες, αλλά και ένα αναδυόμενο, δυναμικό περιβάλλον τεχνολογίας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Σήμερα, το 39% του ενεργού πληθυσμού της χώρας εργάζεται στον επιστημονικό και τεχνολογικό κλάδο. Η Θεσσαλονίκη ξεχώρισε ειδικότερα για την υψηλή συγκέντρωση ταλέντων και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και για τις εκπαιδευτικές δομές της.
Ο κ. Μπουρλά γνώριζε την ποιότητα του επιστημονικού έργου που αναπτύσσεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς, γνώριζε τον ενθουσιασμό με τον οποίο εργάζεται η νέα γενιά. Γι’ αυτό και -όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος- δεν εξεπλάγη με την επιλογή της Ελλάδας ως έδρας του κέντρου.
Μια επιλογή που έχει μέχρι τώρα δικαιωθεί, τόσο από τον αριθμό όσο και από το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των αιτήσεων που δέχθηκε το κέντρο, στο στάδιο της στελέχωσης. Μάλιστα ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των αιτήσεων ήταν από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, οι οποίοι επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Και δεύτερη επένδυση στη Θεσσαλονίκη
- Σήμερα το τεχνολογικό και ψηφιακό κέντρο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και οι επιστήμονες που το στελεχώνουν εργάζονται πάνω στα πρώτα projects τεχνητής νοημοσύνης.
Στόχος είναι η πλήρης ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του την ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική κοινότητα, τις θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, το σύστημα υγείας, τους θεσμούς και τους φορείς του κράτους.
Παράλληλα, αρχίζει να τρέχει και η δεύτερη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία κόμβου παραγωγής εσωτερικών υπηρεσιών. Οπότε αναμένεται να απασχοληθούν στα δύο αυτά κέντρα τουλάχιστον 600 στελέχη.
Με τις κινήσεις αυτές, η Pfizer επιβεβαιώνει ουσιαστικά την πίστη της στη χώρα, στις προοπτικές της και κυρίως στους ανθρώπους της. Μπαίνει μπροστά για την ανάπτυξη μιας νέας επενδυτικής κινητικότητας στο χώρο της καινοτομίας, που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και βοηθά τη χώρα να αντιστρέψει το φαινόμενο του braindrain.
Γονιδιακές θεραπείες και τεχνητή νοημοσύνη
- Η Pfizer στην μακρόχρονη ιστορία της έχει καταγράψει εξαιρετικά και τολμηρά επιτεύγματα, με μία σειρά φαρμάκων και θεραπειών, που έγραψαν ιστορία σε θεραπευτικούς τομείς, από τον έλεγχο της χοληστερίνης μέχρι τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Τώρα έχει το δικό της μερίδιο στην ιστορία της πανδημίας, με το εμβόλιο κατά της COVID-19. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι άλλο να περιμένουμε από εσάς τα επόμενα χρόνια; Που εστιάζετε την προσοχή σας και το ερευνητικό σας ενδιαφέρον;
Στην Pfizer ό,τι κάνουμε υπηρετεί έναν ξεκάθαρο σκοπό: καινοτομούμε για να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών.
Οι ασθενείς είναι και θα παραμείνουν το κίνητρο για να επενδύουμε στην εξέλιξη της επιστήμης, να αξιοποιούμε τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, για να ανακαλύπτουμε νέες θεραπείες, που σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων και όλων αυτών που βρίσκονται δίπλα τους.
Η εταιρεία πλέον είναι εστιασμένη στη βιοφαρμακευτική έρευνα σε τομείς που υπάρχουν σημαντικά θεραπευτικά κενά και ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών. Το ερευνητικό μας χαρτοφυλάκιο, περιλαμβάνει πλέον γονιδιακές και στοχεύουσες θεραπείες ακόμα και αν αυτές αφορούν μικρό αριθμό ασθενών.
Παράλληλα, η εταιρία ηγείται της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, όχι μόνο μέσω της ανάπτυξης εμβολίων αλλά και με την έρευνα για πιθανές θεραπείες της νόσου.
Αυτό που όλοι θέλουμε, είναι ένα μέλλον στο οποίο δεν θα νικά η ασθένεια. Και σήμερα, έχουμε πολύ ισχυρότερα όπλα για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Η πρόοδος που συντελείται σε τομείς όπως η βιολογία και η ψηφιακή τεχνολογία, δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες για εξατομικευμένες προσεγγίσεις που ανατρέπουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των ασθενειών.
Στη Pfizer βαδίζουμε ήδη σε αυτούς τους νέους δρόμους. Μέσα από την ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου ψηφιακών και τεχνολογικών κέντρων, επενδύουμε στις δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της ανάλυσης δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης κ.ά.
Επενδύουμε στη συνεργασία και στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου οικοσυστήματος, για την ανάπτυξη καινοτομιών, αλλά και για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτές. Ενός συστήματος στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες και μικρές εταιρίες, ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς, οργανισμοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Η υγειονομική κρίση, ανέδειξε ακόμη πιο έντονα την ανάγκη να εστιάσουμε σε αυτούς τους παράγοντες. Ανέδειξε την αξία της επιστήμης και την ανάγκη να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή. Ανέδειξε τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά και της συνεργασίας προκειμένου να μπορούμε να κινούμαστε γρήγορα και δυναμικά απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Σε αυτό το δρόμο, λοιπόν, συνεχίζουμε να κινούμαστε.