«Κόκκινη» απειλή στην Αττική: Σενάριο νέου lockdown στην αγορά
Ανανεώθηκε:
Με το ένα πόδι… στο κόκκινο βρίσκεται η Αττική γεγονός που έχει προκαλέσει, για ακόμη μια φορά, έντονη σεναριολογία για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα με στόχο την αποφυγή μιας ακόμη δραματικής εκτόξευσης των επιδημιολογικών δεικτών.
Ανάμεσα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έθεσαν σε συναγερμό τους επιδημιολόγους συγκαταλέγονται η διαρκής άνοδος του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, μια αύξηση που αποτυπώνεται καθαρά και στα αστικά λύματα.
Τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την Αττική, δεδομένης της εμφάνισης και στη χώρα μας της πλέον μεταδοτικής μετάλλαξης του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία αλλά και της αύξησης των νοσηλειών στα νοσοκομεία αναφοράς.
Την παραπάνω ανησυχία επιτείνουν ασφαλώς οι εικόνες μεγάλου συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας καθώς και κατά το χθεσινό μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, παρά την καθολική χρήση μάσκας από καταναλωτές και διαδηλωτές αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων που διεξήχθη εκτάκτως χθες, είναι να «κοκκινίσει» το Λεκανοπέδιο, δηλαδή να συμπεριληφθεί στις περιοχές στις οποίες θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα.
Η… μετάβαση της Αττικής στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, ακόμη και σήμερα Παρασκευή, θεωρείται δεδομένη. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι η μορφή που θα πάρουν τα μέτρα περιορισμού
Τι θα γίνει με γυμνάσια – λύκεια
Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια εκτός από τις κόκκινες περιοχές όπου και εκεί θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα λύκεια.
Το προγραμματισμένο άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας την Δευτέρα, ωστόσ, θεωρείται πλέον αμφίβολο να εφαρμοστεί στην Αττική.
Στις κόκκινες περιοχές έχει ήδη προαποφασιστεί ότι τα λύκεια θα συνεχίσουν την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, ωστόσο οι φωνές το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στα γυμνάσια πληθαίνουν.
Αναφορικά με τα σχολεία τα σενάρια είναι τα εξής:
- Καθυστέρηση του ανοίγματός τους κατά μία (τουλάχιστον εβδομάδα), όπως, μεταξύ άλλων, πρότεινε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Σκάι.
- Άνοιγμα με μαζικά τεστ ανά εβδομάδα, όπως προτείνει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και μέλος της επιτροπής Ματίνα Παγώνημιλώντας την Παρασκευή επίσης στον Σκάι.
- Άνοιγμα των σχολείων μόνο στις μη κόκκινες περιοχές αλλά και επιμέρους αξιολόγησης της ασφάλειά τους, όπως προτείνει, μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού .
- Άνοιγμα των σχολείων, όπως έχει αποφασιστεί, με αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως προτείνει, μεταξύ άλλων, η πνευμονολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία Μίνα Γκάγκα.
Ο δύσκολος γρίφος της αγοράς
Ένα ακόμη «καυτό» ζήτημα είναι η λειτουργία της αγοράς, όπως αυτό λειτουργεί μέχρι σήμερα. Μία «κόκκινη» Αττική σημαίνει αυτόματα και την
αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κομμωτηρίων κλπ) ή τουλάχιστον τη λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω click away, δηλαδή μέσω της παραλαβής εμπορευμάτων στην είσοδο του καταστήματος.
Οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου είναι έντονες και διαφωνούν κάθετα με τη μέθοδο του «ακορντεόν», δηλαδή του συνεχώς διαδοχικού ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά οι έμποροι δεν είναι μόνοι τους. Τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς, ακόμη και σε περίπτωση που η Αττική κηρυχθεί στο «κόκκινο», προανήγγειλε εμμέσως σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Μάλιστα, στέλνοντας ένα μήνυμα στους επιχειρηματίες, είπε:
«Είμαστε όλοι στο πλευρό τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να κλείσουν πάλι και να χάσουν την εκπτωτική περίοδο».
Στο τραπέζι και η απαγόρευση κυκλοφορίας
Κι ενώ πριν από μια εβδομάδα συζητούσαμε ακόμη και για άνοιγμα χιονοδρομικών κέντρων, ψαρέματος και κυνηγιού, τα οποία θα έφερναν και την πολυαναμενόμενη άρση στην απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα, αλλά στο τραπέζι έχει πέσει, και μάλιστα με αρκετά μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης, το σενάριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα.
Το σενάριο αυτό αποκάλυψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας. Ένα σενάριο που ωστόσο βρίσκει αντίθετη αρκετά μεγάλη μερίδα επιστημόνων, η οποία υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει νόημα»
Σχολιάζοντας την πρόταση αυτή, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε την Παρασκευή μιλώντας στον Σκάι: είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες».