Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη ίσως οδηγήσει σε τρίτο κύμα της πανδημίας - Τα μέτρα που λαμβάνονται
Ανανεώθηκε:
Διάχυτος είναι ο προβληματισμός εντός και εκτός συνόρων για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου.
Το «βρετανικό» παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θεωρείται κατά 50% με 70% πιο μεταδοτικό. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας άσκησε ασφυκτική πίεση τα συστήματα υγείας, με τις χώρες να προσπαθούν πλέον για τα πρώτα βήματα επανεκκίνησης των οικονομιών τους και σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.
Οι βασικοί άξονες αντιμετώπισης τυχόν εξάπλωσης της μετάλλαξης είναι γνωστοί: μαζικά τεστ, απομόνωση των κρουσμάτων, ιχνηλάτηση, κοινωνική αποσταστοποίηση και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.
Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 27 κρούσματα της μετάλλαξης «Nelly» του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε το Σάββατο τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου αυστηρής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ.
Το μεγάλο ερώτημα για τους επιστήμονες αφορά στο κατά πόσο οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν την αποδοτικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, με τους περισσότερους ειδικούς να είναι καθησυχαστικοί.
Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer, το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά τoυ κορωνοϊού δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.
Τι λένε οι επιστήμονες
«Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις: της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Μας ανησυχούν γιατί δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για αυτές και πώς συμπεριφέρονται. Φαίνεται ότι και η αφρικανική μετάλλαξη είναι και αυτή περισσότερο μεταδοτική, όπως η βρετανική», είπε ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Όπως εξήγησε, αυτό που εξετάζεται είναι το αν οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν αν αντιμετωπιστούν με τα εμβόλια που έχουμε ήδη, καθώς υπάρχει στοιχεία επαναμόλυνσης. Το εμβόλιο μέχρι στιγμής φαίνεται να αντιμετωπίζει τη βρετανική μετάλλαξη, όμως είναι απαραίτητο να προσέχουμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας και εντοπίζοντας εγκαίρως τα κρούσματα που αφορούν στις μεταλλάξεις ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά.
«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος» τόνισε σήμερα ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.ΙΧΛ
«Όταν έχεις δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης» πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«H εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού επιτείνουν την ανάγκη να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός καθώς και να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων», ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή «το εμβόλιο καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους», υπογράμμισε.
H Ειρήνη Ηλιάκη, λοιμωξιολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού μπορεί να διαπεράσει το τοίχος αντισωμάτων ακόμα και αυτών που έχουν ήδη νοσήσει.
«Μπορεί να μολυνθείς από καινούργιο στέλεχος μέσα στο πρώτο τρίμηνο διότι μπορεί να μην αναγνωρίζει η ανοσία που έχεις, τα αντισώματα που έχεις να μην αναγνωρίζουν το καινούργιο στέλεχος του ιού, οπότε υπάρχει κίνδυνος», δήλωσε στο Open.
Ξεκάθαρος ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως αν αρθούν κι άλλα μέτρα τώρα, τότε είναι δεδομένο ένα τρίτο κύμα της πανδημίας:
«Ένα κύμα που θα είναι καταστροφικό, αφού τα νοσοκομεία δεν αντέχουν».
Ανέφερε επίσης πως οι συνωστισμοί που παρατηρούνται στα μαγαζιά που άνοιξαν τρομάζουν τους επιστήμονες. Όπως είπε, έτσι την πάθαμε τον Οκτώβρη του 2020, όπου ο κόσμος ήταν χαλαρός και τελικά είχαμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ
Συνεχίζει να προβληματίζει η Αττική και ειδικά το κέντρο της πρωτεύουσας σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς για ακόμη μία ημέρα συγκεντρώνει περίπου το 50% των νέων μολύνσεων κορωνοϊού.
Ειδικότερα, από το σύνολο των 605 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, τα 256 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ μόλις 65 στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικότερα:
- 39 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
- 30 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 52 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 12 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
- 65 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 24 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών]
- 32 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151.646, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.830 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.753 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Πλέον 292 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 206 (70,5%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.066 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 24 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.622 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.315 (59%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.