Κορωνοϊός - Γώγος: Προβληματίζουν οι ουρές έξω από τα καταστήματα
Ανανεώθηκε:
Ανησυχία προκαλεί ο συνωστισμός που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έξω από καταστήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί δεν θέλει και πολύ για να προκληθεί νέα «έκρηξη» της πανδημίας.
Ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις ουρές που δημιουργήθηκαν έξω από τα εμπορικά καταστήματα: «Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται είναι ανησυχητικές. Όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπήρξε αυστηρή προϋπόθεση η τήρηση των μέτρων. Η αύξηση αυτής της κινητικότητας αυξάνει την πιθανότητα της αύξησης των κρουσμάτων», είπε.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται εντός των καταστημάτων, όμως οι ουρές έξω από αυτά μπορεί να δημιουργήσουν νέα έκρηξη μολύνσεων.
«Οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα μπορεί να αυξήσουν τα κρούσματα, ακόμα και αν είναι σε εξωτερικό χώρο. Πρέπει όλοι να προσέχουμε, γιατί μπορεί όλα να γυρίσουν ξανά», επεσήμανε και τόνισε ότι ελπίζει οι εικόνες που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες να μην μας φέρουν πάλι σε πισωγύρισμα.
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού
Αναφορικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και δεν πρέπει να τις υποτιμούμε.
«Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις: της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Μας ανησυχούν γιατί δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για αυτές και πώς συμπεριφέρονται. Φαίνεται ότι και η αφρικανική μετάλλαξη είναι και αυτή περισσότερο μεταδοτική, όπως η βρετανική», είπε.
Όπως είπε, αυτό που εξετάζεται είναι το αν οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν αν αντιμετωπιστούν με τα εμβόλια που έχουμε ήδη, καθώς υπάρχει στοιχεία επαναμόλυνσης. Το εμβόλιο μέχρι στιγμής φαίνεται να αντιμετωπίζει τη βρετανική μετάλλαξη, όμως είναι απαραίτητο να προσέχουμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας και εντοπίζοντας εγκαίρως τα κρούσματα που αφορούν στις μεταλλάξεις ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ
Συνεχίζει να προβληματίζει η Αττική και ειδικά το κέντρο της πρωτεύουσας σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς για ακόμη μία ημέρα συγκεντρώνει περίπου το 50% των νέων μολύνσεων κορωνοϊού.
Ειδικότερα, από το σύνολο των 605 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, τα 256 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ μόλις 65 στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικότερα:
39 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
30 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
52 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
12 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
65 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
24 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών]
32 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
2 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων
Σήμερα, Σάββατο 23 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 605 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151.646, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.830 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.753 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
292 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 206 (70,5%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.066 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 24 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.622 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.315 (59%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.