ΕΛΛΑΔΑ

Επόμενη στάση… άνοιγμα γυμνασίων–λυκείων: Γιατί οι μετακινήσεις και η εστίαση αργούν ακόμη

Επόμενη στάση… άνοιγμα γυμνασίων–λυκείων: Γιατί οι μετακινήσεις και η εστίαση αργούν ακόμη
Orestis Panagiotou/Pool via AP

Η μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών γυμνασίων και λυκείων προκρίθηκε τελικά –μετά από πολυήμερη σεναριολογία- ως το επόμενο βήμα της κυβέρνησης στην πορεία προς την επιστροφή στην κανονικότητα εν μέσω πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, έβαλε «φρένο» σε οποιαδήποτε άλλο σενάριο είχε ακουστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή σχετικά με την επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης, μετά το μεγάλο βήμα του ανοίγματος της αγοράς.

«Όλες οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την στόχευση της κυβέρνησης όσον αφορά στην σταδιακή επαναφορά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η «πρόβα τζενεράλε» των δημοτικών σχολείων φαίνεται πως στέφθηκε με επιτυχία, καθώς όπως έγραφε προ ημερών το CNN Greece, τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Την Παρασκευή στο «τραπέζι»

Το θέμα της επιστροφής των μεγαλύτερων μαθητών στα θρανία θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, όπως έχουν άλλωστε αποκαλύψει από το πρωί της Πέμπτης αρκετοί λοιμωξιολόγοι.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη αφήνει, έτσι, προς το παρόν, πίσω τις συζητήσεις για απελευθέρωση του περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό καθώς και το άνοιγμα της εστίασης, έστω και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Υπέρ της επαναλειτουργίας των γυμνασίων – λυκείων της χώρας, ως επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου είχε τεθεί, μιλώντας προ ημερών στο CNN Greece και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος .

Κατά τον κ. Γώγο το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων είναι αυτό που ενέχει το μικρότερο επιδημιολογικό ρίσκο, καθώς «οι νέοι φέρουν μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τις άλλες ομάδες».

Αντίθετα, όπως είχε επισημάνει, το άνοιγμα των μετακινήσεων προϋποθέτει την μη ύπαρξη «κόκκινων» επιδημιολογικά περιοχών, καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος διασποράς του ιού από αυτές τις περιοχές σε άλλες, περισσότερο «υγιείς».

Το ζήτημα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων είχε θέσει, εκτός των άλλων, ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην ανάγκη επαναλειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι εποχική και εξαρτάται άμεσα από την ελευθερία στις μετακινήσεις.

Με την έναρξη των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να τοποθετείται πλέον στην 1η Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των χιονοδρομικών κέντρων, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν και αύριο, ελπίζουν τώρα ότι η ημερομηνία όπου θα πάρουν το «πράσινο φως» θα είναι εκείνη της 8ης Φεβρουαρίου.

Εστίαση: 147 ημέρες… σε καραντίνα

Όσον αφορά στην εστίαση, το σενάριο του ανοίγματος, έστω και με δρακόντειους περιορισμούς, δείχνει να απομακρύνεται στην παρούσα φάση, ενώ αυτό που ξεκαθάρισαν οι επαγγελματίες του κλάδου, στις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχαν με το Χ. Σταϊκούρα και τον Α. Γεωργιάδη, είναι ότι η εστίαση είναι αδύνατον να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Ο χώρος της εστίασης εκπέμπει sos καθώς συμπληρώνει 147 ημέρες σε καραντίνα, χωρίς να φαίνεται ακόμα φως στην άκρη του τούνελ.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται, πλέον, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί το πώς και πότε μπορούν να σηκώσουν ρολά οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ώρα που ήδη μπαίνουν οριστικά «λουκέτα» σε δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι στις μικρότερες επιχειρήσεις- κυρίως καφέ- η κατάσταση δείχνει καλλίτερη λόγω του take away και του delivery. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική εκτιμώμενη απώλεια τζίρου κατά 70%, περιορίζεται στα επίπεδα του 46% λόγω του delivery.