Κορωνοϊός: Ανησυχία για την εμφάνιση της μετάλλαξης σε Αθήνα και Κρήτη
Ανανεώθηκε:
Συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας να αποτελεί τεράστιο «πονοκέφαλο» παρά τα σημάδια σταθεροποίησης που διαφαίνονται στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες πως 320 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ καταγράφηκαν και 566 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας.
Παράλληλα, άλλοι 30 άνθρωποι προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό της πανδημίας στη χώρα μας.
Εκ των 566 κρουσμάτων, τα 256 εντοπίστηκαν στην Αττική, με τα 71 εξ αυτών να καταγράφονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα 38 εντοπίστηκαν στην Ανατολική Αττική, τα 39 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ενώ στη Δυτική Αττική υπάρχουν 27 και 35 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος σε Κάτω Πατήσια και Κρήτη
Ανησυχία προκαλεί και η εμφάνιση δύο ακόμη κρουσμάτων της παραλλαγής του φονικού ιού στην Κρήτη και την Αττική, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε 26.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το κρούσμα στην Αττική εντοπίστηκε στα Κάτω Πατήσια ενώ όπως αναφέρει το creta24.gr στην Κρήτη το κρούσμα είναι ηλικιωμένη στο Ηράκλειο που είναι επαφή άλλου κρούσματος.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα 24 κρούσματα είχαν εντοπιστεί σε ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί στις πύλες εισόδου της χώρας.
Οι εν λόγω ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα και ακολουθούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
Μάλιστα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, κάτι που θα σήμαινε πως υπάρχει εξάπλωση στον πληθυσμό.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρά τη μείωση των κρουσμάτων, οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης με προσήλωση.
Μάλιστα, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε στο MEGA πως το θέμα του περαιτέρω ανοίγματος της κοινωνίας είναι πολυπαραγοντικό.
«Ο λόγος των θετικών προς τα συνολικά τεστ, να είναι κάτω από 3%. Αυτός είναι ένας καλός όρος. Να μην αυξάνεται. Αυτή την στιγμή είναι καλά. Μετά είναι η οριζόντια αποκλιμάκωση. Να δούμε και τις κόκκινες περιοχές. Έχει μεγάλη σημασία το σύστημα υγείας που εκεί τα πράγματα πάνε βασανιστικά αργά, θέλουμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Θα κοιτάμε και το θέμα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ιός είναι εδώ πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής, ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας.