Άδεια διαμονής πολιτών τρίτων χωρών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις
Ανανεώθηκε:
Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 αναμένεται να αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης ή ανανέωσης των αδειών διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, στόχος του υπουργείου είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά η αίτηση για το μεγαλύτερο μέρος των τύπων αδειών διαμονής, με εξαίρεση τις αρχικές αιτήσεις χορήγησης αδειών για εξαιρετικούς λόγους «που χρειάζονται ταυτοπρόσωπη παρουσία».
Σε πρώτη φάση οι πολίτες τρίτων χωρών καλούνται να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης https://portal.immigration.gov.gr/login και να αποκτήσουν το μοναδικό κωδικό χρήστη. Μόλις ολοκληρώσουν την εγγραφή τους, έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τη βεβαίωση που πιστοποιεί την παράταση των τίτλων διαμονής, η οποία έχει δοθεί λόγω της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης, οι άδειες διαμονής που έληξαν από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και 31 Ιουλίου 2020 έχουν παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, ενώ οι άδειες με ημερομηνία λήξης ως και τις 31 Μαρτίου 2021 παρατάθηκαν για οκτώ μήνες από την αρχική ημερομηνία λήξης τους. «Με τη βεβαίωση που θα εκτυπώσει από το πόρταλ ο χρήστης θα έχει ένα πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για την παράταση της άδειάς του, σε περίπτωση σχετικού ελέγχου», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.
Εξάλλου, μέσα στον Γενάρη, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα ξεκινήσουν να δέχονται και πάλι, με ηλεκτρονικά ραντεβού, αρχικές αιτήσεις για χορήγηση αδειών διαμονής, αρχής γενομένης από τις άδειες για εξαιρετικούς λόγους.
Η δυνατότητα κατάθεσης δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους στην Αττική έχει ανασταλεί από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα και δεν έχει επανέλθει, κάτι που οδήγησε την οργάνωση «Generation 2.0» να καταθέσει σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.
Ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί ότι αυτή η πολύμηνη αναστολή στην Αττική έγινε επειδή στις περιπτώσεις των αδειών για εξαιρετικούς λόγους παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός.
«Την ίδια ώρα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον κόσμο γιατί δούλευαν με μειωμένο προσωπικό, οπότε δεν υπήρχε η δυνατότητα να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αρχική αίτηση», τονίζει.
Προσθέτει δε ότι οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης «που διοικητικά ανήκουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αλλά το υπουργείο έχει τη νομική ευθύνη τους, είναι υποστελεχωμένες».
Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζει ότι «θα ξεκινήσουμε μέσα στον Γενάρη να δεχόμαστε με ηλεκτρονικό ραντεβού αρχικές αιτήσεις για τις άδειες για εξαιρετικούς λόγους και σιγά σιγά θέλουμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα και για το σύνολο των αδειών, οι οποίες πάγωσαν έπειτα από το δεύτερο lockdown», συμπληρώνοντας ότι όσοι χρειάζονται ανανέωση της άδειάς τους έχουν ήδη καλυφθεί από τη νομοθεσία που προβλέπει παράταση όλων των αδειών λόγω της πανδημίας.