ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγ. Συρίγος: «Ναι» στην επιλογή εμβολίου - Να απαντηθούν τα ερωτήματα όσων αμφιβάλλουν

Καθηγ. Συρίγος: «Ναι» στην επιλογή εμβολίου - Να απαντηθούν τα ερωτήματα όσων αμφιβάλλουν

Αποστομωτική απάντηση στα fake news και στις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και μία ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην ερευνητική κοινότητα αποτελούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, δίνει ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» κ. Κωνσταντίνος Συρίγος.

Σε μία συνέντευξη με εξομολογητική διάθεση, ο καθηγητής Συρίγος, απαντά με άνεση και παρρησία σε όλα τα ερωτήματα του CNN Greece, αναφορικά με τα εμβόλια της COVID-19, τον δικό του εμβολιασμό στις 27 Δεκεμβρίου, τις θεωρίες συνωμοσίας -σημειώνοντας πάντως ότι δικαιολογεί τους ανθρώπους που αμφιβάλουν- χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την μοριακή τεχνολογία, αναφέρεται στο τσουνάμι νοσηρότητας που έρχεται μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα να αλλάζουν πλέον οι δείκτες της θνητότητας στη χώρα μας, ενώ στηλιτεύει το γεγονός, να μην μπορεί να επιλέξει ο κάθε πολίτης, το δικό του εμβόλιο.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Κύριε καθηγητά, όλος ο πλανήτης βρίσκεται πλέον στην αντίστροφη μέτρηση της πανδημίας, με την έναρξη των εμβολιασμών, και τη σηματοδότηση της αρχής του τέλους της σοβαρής υγειονομικής περιπέτειας που βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε. Ποια τα συναισθήματά σας, για την εκστρατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τόσο ως επιστήμονας, όσο και ως άνθρωπος;

Αισθάνομαι ανακούφιση γιατί το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος, προκειμένου να ξεφύγουμε από την δυσάρεστη κατάσταση της πανδημίας, στην οποία έχουμε εμπλακεί. Μπορεί να αργήσουμε φυσικά να ξεφύγουμε, καθώς ίσως απαιτηθούν άλλοι 6μήνες αλλά σίγουρα είναι η αρχή του τέλους της περιπέτειας.

Θα σας έλεγα ότι αισθάνομαι επίσης περηφάνια, διότι η επιστήμη έδωσε λύση για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό και μία αποστομωτική απάντηση σε όσους αμφισβητούν την επιστήμη.

- Εμβολιαστήκατε και εσείς ο ίδιος την πρώτη ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών, την ημέρα – ορόσημο Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020. Τι νοιώσατε; είχατε κάποια ενόχληση, ή πόνο; Συνεχίσατε κανονικά την καθημερινή σας ρουτίνα;

Επιλέχθηκα από τους αρμόδιους για να εμβολιαστώ, αλλά και για να δώσω ένα παράδειγμα και να στείλω ένα μήνυμα. Προσωπικά δεν ένοιωσα καμία ενόχληση, ή πόνο στο χέρι που εμβολιάστηκα από την πρώτη ήδη στιγμή, ενώ θα σας έλεγα, ότι η νοσηλεύτρια είχε πολύ ελαφρύ χέρι (…γέλια).

«Δικαιολογώ όσους αμφιβάλουν»

- Τι απαντάτε στο κύμα της παραπληροφόρησης και των fake news που διακινούνται από την αρχή της πανδημίας της COVID-19, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και φυσικά σε συζητήσεις;

Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα, αλλά δικαιολογώ τους ανθρώπους που αμφιβάλλουν… Και αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από την επιστημονική κοινότητα με ικανοποιητικό τρόπο.

Γι΄ αυτό την περασμένη Δευτέρα, η κλινική μου διοργάνωσε ένα webinar για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπου επιχειρήσαμε να λύσουμε όλες τις απορίες γύρω από τις ερωτήσεις που υπεβλήθησαν.

Ξέρουμε ότι υπήρχε ένα αντιεμβολιαστικό κύμα, το οποίο εκτιμάται γύρω στο 10%, ενώ ένα 25% εκφράζει ερωτηματικά και σοβαρούς προβληματισμούς γύρω από τον εμβολιασμό. Στο σημείο αυτό, να σας πω, ότι ετοιμάζουμε έναν κατάλογο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, επιχειρώντας να δώσουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις, όπως για παράδειγμα, γιατί αυτά τα εμβόλια αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα, ή γιατί μία φαρμακευτική εταιρεία, δεν καλύπτει με νομική ευθύνη μία έγκυο.

Όμως ξέρετε, η σχέση επιστήμης και κοινωνίας ήταν πάντα ιδιαίτερη και όπως υπάρχουν μερικά ανήσυχα μυαλά στην επιστήμη, έτσι θα υπάρχουν πάντα και οι αρνητές της επιστήμης. Το ίδιο θα ισχύσει και για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Η ιστορία του εμβολίου έχει να πει πολλά»

- Και για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του SARS Cov2 σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για το οποίο μιλούν πολλοί, τι έχετε να πείτε κ. καθηγητά;

Κοιτάξτε, η όλη ιστορία του εμβολίου έχει να πει πολλά, καθώς γνωρίζουμε, ότι είναι αποτέλεσμα πολλών και έγκριτων συνεργασιών της παγκόσμιας ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας. Έρευνες δεκαετών και ογκώδη projects, κόπηκαν σε πολλά κομμάτια, και έτσι έχουμε σήμερα τα εμβόλια αυτά, που θα σώσουν τον κόσμο.

Σημειώστε ακόμη, ότι τα εμβόλια είχαν προπληρωθεί, ενώ εκτιμώ ότι η ανάπτυξη των εμβολίων κατά της COVID-19, αποτελεί ένα καλό μάθημα, σχετικά με το πώς πρέπει να προχωρήσει η έρευνα παγκόσμια.

Να σας θυμίσω ακόμη, ότι μετά το τέλος της επιδημίας του AIDS, η έρευνα εξελίχθηκε πολύ δυναμικά και είναι γεγονός ότι τα κράτη επιβλήθηκαν στις πολυεθνικές.

«Εντυπωσιακή η μοριακή τεχνολογία»

Η έρευνα δεν έχει γραμμική πορεία στον χρόνο. Αυτό που βίωσα και εγώ μέσα από την έρευνα του AIDS HIV, είναι ότι πολλά άλλα νοσήματα ωφελήθηκαν από την τεχνολογία που εφαρμόστηκε για το AIDS, ενώ η μοριακή τεχνολογία που εφαρμόζεται σήμερα στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, είναι πράγματι εντυπωσιακή.

Φυσικά η κοινωνία μας έχει πολύ δουλειά ακόμη, αλλά σκεφθείτε ότι στην περίπτωση του κορωνοϊού, ο κίνδυνος ήταν πρωτόγνωρος.

Θα προσέθετα ακόμη, ότι χαίρομαι που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποσόστωση για τα εμβόλια. Το μήνυμα που οφείλει να στέλνει η ΕΕ είναι αυτό της αλληλεγγύης και σίγουρα, κανένας Ευρωπαίος, δεν θα αποδεχόταν την συμπεριφορά της Κίνας- τουλάχιστον στο πρώτο κύμα της πανδημίας- η οποία απομονώθηκε και δεν έδινε τις απαιτούμενες πληροφορίες που χρειαζόταν ο υπόλοιπος κόσμος.

- Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους από τα 471 άτομα που εμβολιάστηκαν την πρώτη ημέρα, σημειώθηκε μόνο μία αλλεργική αντίδραση. Ποια η γνώμη σας για τις αντιδράσεις- αλλεργικές και μη- γενικότερα του εμβολιασμού; Θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω, εάν έχετε αγωνία για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, καθώς οι επιστήμονες τονίζουν, ότι τα συμπτώματα θα είναι ενδεχομένως πολύ πιο έντονα;

Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι ελάχιστες, ενώ σίγουρα δεν είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα περιμέναμε από ένα άλλο εμβόλιο.

Όσον αφορά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όχι δεν με τρομάζει, εκτιμώ πώς ό,τι συνέβη την πρώτη φορά θα συμβεί και θα αντιμετωπιστεί και την δεύτερη.

Αλλεργική αντίδραση πάντως, κάνει κάποιος την δεύτερη φορά, ενώ την πρώτη φορά κάνει ευαισθητοποίηση.

Στο «Σωτηρία» εμβολιάστηκαν 900 υγειονομικοί

- Εκτιμάτε, ότι οι υγειονομικοί, αλλά και ο ευρύτερος πληθυσμός, θα εμβολιαστεί τελικά στην ώρα του και πότε προβλέπεται να χτιστεί το περίφημο τοίχος της ανοσίας στη χώρα μας;

Εκτιμώ ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες COVID της χώρας, θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Ήδη στο «Σωτηρία», ένα νοσοκομείο 2.000 ατόμων, έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 900 υγειονομικοί, και μάλιστα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε λίγο θα έρχονται όλο και περισσότερα εμβόλια, εννοώ και από άλλες εταιρείες, άρα ο εμβολιασμός θα επεκταθεί οριζόντια. Ελπίζω ότι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, να έχουμε κτίσει μία σχετική ανοσία, άρα μέχρι τότε θα πρέπει να προσέχουμε και να εξακολουθούμε να τηρούμε όλα τα υγειονομικά μέτρα, χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή χεριών.

«Να μπορούμε να επιλέγουμε εμβόλιο»

- Γιατί να μην μπορεί να επιλέξει ο πολίτης το εμβόλιο της εταιρείας που θα ήθελε να εμβολιαστεί;

Δεν έχω κάποια τέτοια πληροφόρηση από το υπουργείο Υγείας. Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας είχε τονίσει ότι θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και δεν θα υπάρχει επιλογή του εμβολίου.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να υπάρχει επιλογή εμβολίου σε επιστημονικό πλαίσιο, καθώς και στο πλαίσιο του κόστους. Ειδικά για τους καρκινοπαθείς ή μεταμοσχευμένους, οι ασθενείς αυτοί, δεν μπορούν να εμβολιάζονται με εμβόλια που έχουν μέσα τους αδυνατισμένο ιό. Καμία πράξη επίσης δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική.

Έρχεται τσουνάμι νοσηρότητας

- Κύριε Συρίγο, ακούστηκε και γράφτηκε, ότι πολλοί χρονίως πάσχοντες, εξαιτίας του φόβου της πανδημίας, δεν επισκέπτονταν τα νοσοκομεία για να λάβουν τις απαιτούμενες θεραπείες τους και πολλοί ασθενείς- με εγκεφαλικό ή καρδιαγγειακά νοσήματα- κατέληγαν στο σπίτι τους. Εκτιμάτε, ότι μετά την COVID εποχή, υφαίνεται ένα τσουνάμι νοσηρότητας;

Αυτό που αναφέρετε, το ζήσαμε το καλοκαίρι, στα μεγάλα Παθολογικά Κέντρα του ΕΣΥ, επιχειρώντας με κόπο, να μαζέψουμε τα απόνερα από το πρώτο κύμα. Δεν μας έγινε μάθημα και συνεχίζονται τα λάθη. Και αυτό είναι ένα νούμερο μη μετρήσιμο, δηλαδή, ποιοι χρονίως πάσχοντες δεν ακολουθούν ή καθυστερούν με τη θεραπεία τους, με αποτέλεσμα να έχουν μη αναστρέψιμες καταστάσεις με την υγεία τους. Βλέπουμε ότι σε μία, ή δύο χρονιές, μπορεί να αλλάξει η θνητότητα αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Όταν λαμβάνονται τα σωστά μέτρα μπορούν να γίνουν όλες οι εξετάσεις και όλες οι βιοψίες στα νοσοκομεία, ακόμη και μεσούσης μιας πανδημίας.