ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το στοίχημα του εμβολίου και οι κρίσιμες ημέρες των Χριστουγέννων

Κορωνοϊός: Το στοίχημα του εμβολίου και οι κρίσιμες ημέρες των Χριστουγέννων
AP Photo/Petros Giannakouris

Δραματικές είναι οι εκκλήσεις για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας ενόψει των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφευχθεί νέα έξαρση διασποράς του κορωνοϊού, δεδομένης της συνεχιζόμενης πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας. 

Τα βλέμματα των αρχών είναι στραμμένα στην επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων για την Πρωτοχρονιά -σε περίπτωση που δεν αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και τα υφιστάμενα μέτρα δεν εφαρμοστούν.

H κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες εντείνει την ανησυχία για νέα αύξηση κρουσμάτων στα μέσα Ιανουαρίου, τη στιγμή που έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα περίοδο είναι θέμα λίγων ημερών.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που έλαβε το «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτοι 70.000 πολίτες, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, ηλικιωμένους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας. Η πρώτη φάση του εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού με τίτλο «Ελευθερία»περιλαμβάνει επίσης 45 κρατικούς αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Στην επιχείρηση «Ελευθερία» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, την οποία χαρακτήρισε ως μία «υγειονομική επιχείρηση που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναοργανωθεί σε τέτοιο βαθμό, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον πληθυσμό της χώρας».

«Είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν κάποια μικρά λάθη, κάποιες αστοχίες» καθώς πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όπως είπε ο υπουργός «με διαφάνεια, με ειλικρίνεια, καθημερινώς θα ενημερώνουμε, θα βελτιωνόμαστε και θα διορθώνουμε οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά, με πολλή αγάπη αλλά και πολλή προσοχή.

«Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω».

Ανησυχητικές οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του κορωνοϊού

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε από την πλευρά της η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας, ότι τόσο η πανδημία, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, όπως το lockdown «έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές».

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές» σημείωσε η υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης». «Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Σύμφωνα με έρευνες σε χώρες της Ευρώπης, ένα τρίτο ή και πλέον του ενήλικου πληθυσμού βιώνει έντονο άγχος μπροστά στις πρωτοφανείς καταστάσεις που ζει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και των μέτρων περιορισμού που έχουν εφαρμοστεί.

Την ίδια ώρα, 1 στους 2 νέους μεταξύ 18 και 29 ετών βιώνει κατάθλιψη και άγχος μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον που διαμορφώνει ο κορωνοϊός. Ακόμη και εκείνοι που μοιάζουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις επηρεάζονται, κατ' εκτίμηση 1 στους 6.

ΕΟΔΥ: 62 νεκροί, 495 διασωληνωμένοι και 937 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 937 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133.365, εκ των οποίων το 52,4% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.267 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.198 (29,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 495 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (32,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.402 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1776 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.