Χωρίς κάλαντα και με ρεβεγιόν... το μεσημέρι τα φετινά Χριστούγεννα - Τα βασικά μέτρα
Ανανεώθηκε:
Χωρίς παιδικές φωνές την παραμονή αλλά και με διαδικασίες... εξπρές στο ρεβεγιόν προκειμένου να μην παραβιαστεί το χρονικό όριο της 10ης βραδινής θα γιορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα στη χώρα μας, εν μέσω πανδημίας και με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από το κανονιστικό πλαίσιο που έχει τεθεί μπορεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη κρουσμάτων.
Το μήνυμα ότι οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι πολύ διαφορετικές σε σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές ανέλυσαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι τα εξής:
- Δεν θα γίνουν ρεβεγιόν, ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές. Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.
- Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
- Μόνη «εξαίρεση», σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, είναι ότι την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα υπάρχει ως προς το εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
«Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», κατέστησε σαφές ο Νίκος Χαρδαλιάς.
- Τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν και να πουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση μέσα στις γιορτές
«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.
- Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων. Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς.
- Αναφορικά με τις μετακινήσεις μόνο για την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οι πολίτες μπορούν να κινηθούν με τον κωδικό 6 στο 13033.
- Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αποφασιστούν επιπλέον μέτρα για την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε: «Ναι».
- Σε ισχύ η νέα NOTAM για τις αφίξεις από Βρετανία: Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι από σήμερα ισχύει η νέα NOTAM για τις αφίξεις από τη Βρετανία που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με τους επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας να υπόκεινται σε 10ήμερη καραντίνα.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία (notam) για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ισχύει από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από τη Βρετανία θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο (10) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.
Μαγιορκίνης: Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ανέφερε πως η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία αναφοράς εξακολουθούν να δέχονται σφοδρή πίεση, λόγω του μεγάλου αριθμού των διασωληνωμένων.
Όπως είπε, παρατηρείται μείωση κατά 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μείωση φτάνει το 28%, παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα είναι τρεις φορές πιο υψηλό σε σύγκριση με την Αττική.
«Οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε γιορτές με συναθροίσεις και αθρόες συναντήσεις. Πρέπει να διατηρήσουμε την λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», να μη συμμετέχουν σε γιορτές άτομα ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένοι και να συναντήσουμε τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές.
«Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης και καλό θα είναι να τις αποφύγουμε. Επίσης, είπε ότι το καλύτερο θα ήταν αν έρθουμε σε επαφή με άλλα άτομα αυτά να είναι τα ίδια σε όλη την περίοδο των γιορτών.
ΕΟΔΥ: 83 θάνατοι, 491 διασωληνωμένοι, 853 κρούσματα
Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132.430, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.
Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.248 (4,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.804 (29,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εξάλλου, 491 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 156 (31,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 83 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.340 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1754 (40,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.