ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αχτίδα αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση του β΄κύματος - Κρίσιμα τα προσεχή 24ωρα

Κορωνοϊός: Αχτίδα αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση του β΄κύματος - Κρίσιμα τα προσεχή 24ωρα
ΙΝΤΙΜΕ

Η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται ενώ είναι εμφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές χώρας, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

Αρχικά, η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως από τα 1.044 νέα κρούσματα, τα 255 σημειώθηκαν στην Αττική και τα 213 στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε στη συνέχεια, το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η καθολική χρήση μάσκας, και η δραματική μείωση συναναστροφών, επανέλαβε και πρόσθεσε ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια, ενώ κάλεσε: «Να δείξουμε σεβασμό σε όσυς χάθηκαν, να σκεφτούμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και όλους αυτούς που δεν έχουν δυνατότητα να εργαστούν».

Σημείωσε πως τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό φαίνεται από την κίνηση στους δρόμους.

Παράλληλα, έστειλε έκκληση στους εορτάζοντες να αναβάλλουν οι επισκέψεις και τα κεράσματα και την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, θα έλεγα πολλούς μήνες μπροστά μας. Θα ήταν ιδανικό αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από αλλαγή στη συμπεριφορά μας».

«Η συμπεριφορά όλων μας τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει την τύχη μας», είπε ακόμη.

Η καθηγήτρια τόνισε πως παρατηρείται πως όλο και λιγότεροι πολίτες πηγαίνουν στα νοσοκομεία επειδή φοβούνται μην κολλήσουν κορωνοϊό, ή το κάνουν πολύ αργά. Όπως είπε, δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί και πρέπει να προσέχει την υγεία του.

Μειώθηκαν τα ενεργά κρούσματα - Κάτω από 1 το Rt

Με τη σειρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων.

«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε πως: «Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα, διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.

Ακόμη, είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Παράλληλα, έστειλε και αυτός το μήνυμα: «Να τηρείτε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους».

Χαρδαλιάς: Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις όσο ισχύουν τα μέτρα

Ακολούθως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν δεν τηρούνται τα μέτρα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις 18 πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Όπως ο ίδιος ανέφερε αυτές είναι η Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, το Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Επανέλαβε πως φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές όπως έγινε σήμερα στην Πάτρα, ενώ τόνισε πως οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων δεν επιτρέπονται όσο ισχύουν τα μέτρα.

Όπως είπε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα όχι από τον φόβο του προστίμου αλλά γιατί έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές.

«Αβάσιμα τα περί διπλών καταγραφών στον ΕΟΔΥ»

Αναφερόμενος στο ζήτημα για τον ΕΟΔΥ, είπε πως: «Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας τα θεωρούμε άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλές καταγραφές υπάρχουν ούτε τίποτα. Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν σοβαρότητα».

Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες περί έντασης μεταξύ του ίδιου και του κ. Αρκουμανέα.

Αρκουμανέας: Απαράδεκτα και ψευδή τα δημοσιεύματα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων

«Υπάρχει το κοινό άγχος να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες και οι συνεργάτες του είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Συνεχίζουμε τον αγώνα αγνοώντας τα δημοσιεύματα που θέλουν να δημιουργήσουν δυσπιστία στους πολίτες, προφανώς με πολιτική στόχευση».

Κοντοζαμάνης για τα ψυγεία των εμβολίων

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες συντήρησης για τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι 14.

Από αυτά, τα επτά είναι ήδη στη χώρα, ενώ τα υπόλοιπα έρχονται αυτή την εβδομάδα.

«Θα υπάρξει διασπορά αυτών των ψυγείων σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται τα σημεία που θα τοποθετηθούν».

Για τις συνθήκες μεταφοράς των εμβολίων, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι τα εμβόλια διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της τάξεως των -70 βαθμών Κελσίου, όμως πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που τα εμβόλια αυτά διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου». Γι’ αυτό, όπως είπε, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν αυτά τα ειδικά ψυγεία.

«Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός ώστε η διανομή να γίνει όπως πρέπει στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, σε απλή ψύξη» σημείωσε.