ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Μια βεβιασμένη άρση του lockdown θα είχε ολέθριες συνέπειες

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Μια βεβιασμένη άρση του lockdown θα είχε ολέθριες συνέπειες
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ Δελτίο τύπου / POOL

Για φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, ανακοινώνοντας πλαφόν στις τιμές των τεστ Covid. Παράλληλα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου για την πρόωρη άρση του lockdown, ενώ και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά είπε πως είναι πρόωρο να συζητάμε ακόμη για άρση των μέτρων. 

Παίρνοντας το λόγο η κυρία Παπαευαγγέλου, είπε πως από τα 2.013 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 545 κρούσματα, ενώ εντοπίστηκαν 319 Αττική, 106 Λάρισα και 93 στις Σέρρες.

Σύμφωνα με την ίδια, υπολογίζεται πως έχουμε πάνω από 25 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στη χώρα.

«Δυστυχώς η μείωση των κρουσμάτων έχει αργότερο αριθμό από αυτόν που επιθυμούσαμε, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας αυξάνονται. Αυτό οφείλεται σε ορισμένες δομές», σημείωσε.

Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.500 άνθρωποι, με το 1/4 να είναι στη Θεσσαλονίκη.

«Αναμένουμε μείωση στις εισαγωγές την προσεχή εβδομάδα. Στην επικράτεια, η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88%», συνέχισε.

Ακόμη, είπε πως το επόμενο διάστημα περίπου 1.600 θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ενώ 200 άτομα θα χρειαστεί να διασωληνωθούν.

Επίσης, σημειώνεται «μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενώ υπολογίζεται πως η βεβιασμένη άρση των μέτρων στην Ευρώπη θα σήμαινε την απότομη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευομένων και νεκρών.

Αναφορικά με το εμβόλιο, είπε πως ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα έρθει στην Ελλάδα ή ο αριθμός αυτών, καθώς για την ώρα δεν έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας για τα εμβόλια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από χθες ανακοινώθηκε η παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μια εβδομάδα.

Συνέχισε λέγοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα.

Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

Επισήμανε πως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, γι' αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

«Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα»

Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των γιορτών, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή, σημειώνοντας πως είναι σαφές πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως για τις επόμενες δέκα ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο.

Οι τιμές στα τεστ Covid

Ο κ. Σταμπουλίδης ακολούθως είπε πως θα οριστεί ανώτατη τιμή τα 40 ευρώ για μοριακό τεστ κορωνοϊού και 10 ευρώ για rapid test.

Ο ίδιος έκανε λόγο για φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες, μέσω τροπολογίας, νομοθετική διάταξη για τη θέσπιση ανώτατων τιμών χρέωσης επί των τεστ έναντι του κορωνοϊού καθώς και ανώτατες τελικές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.