Πυρετώδεις συσκέψεις για τον οδικό χάρτη προς τα Χριστούγεννα και άρση lockdown σε... δόσεις
Ανανεώθηκε:
Επιβεβαιώθηκε επισήμως η παράταση του lockdown στη χώρα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, με κυβέρνηση και ειδικούς να «κερδίζουν» έτσι περισσότερο χρόνο για να σχεδιάσουν τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα τα φετινά Χριστούγεννα.
Ο οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα αποτελεί, άλλωστε, και το βασικό ζήτημα στο «τραπέζι» των συσκέψεων -που συνεχίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου- του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
«Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας» ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, λαμβάνουν υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη του ιού καθημερινά ώστε να αποφασίσουν το πώς και το πότε θα είμαστε έτοιμοι για άρση του lockdown.
Ωστόσο, οι αποφάσεις τους δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι απόψεις για το άνοιγμα της εστίασης, για συγκεκριμένα μέτρα, για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα SMS στο 13033, διίστανται.
Βατόπουλος στο CNN Greece: Παρακινδυνευμένη η άρση του lockdown
«Δεδομένου ότι εξακολουθούμε να έχουμε πολλά κρούσματα είναι παρακινδυνευμένη η άρση του lockdown αυτή τη στιγμή, η πορεία της πανδημίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν και τον τρόπο άρσης των μέτρων περιορισμού», υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece.
Ερωτηθείς κατά πόσο εξετάζεται ένα νέο μοντέλο άρσης των μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι ενδεχομένως η σταδιακή άρση να ξεκινήσει από κάποιες περιοχές της χώρας ωστόσο -όπως σημείωσε- είναι ένα σενάριο που θα εξεταστεί στη βάση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων.
Ο κ. Βατόπουλος έθεσε ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμώντας ότι «τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ χωρίς σχολείο, το οποίο θεωρείται γενικά μια ασφαλής περιοχή».
«Υπάρχει το θέμα του συνωστισμού έξω από τα σχολεία, αλλά νομίζω είναι κάτι που μπορεί να λυθεί με κάποιο τρόπο», σημείωσε.
Για το κατά πόσο προτείνεται η επαναλειτουργία των σχολείων στα ίδια πρότυπα με πριν διατηρώντας τον ίδιο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, ο καθηγητής εξήγησε ότι για την ώρα δεν εξετάζεται κάποια αλλαγή.
«Για την ώρα η Επιτροπή δεν έχει συζητήσει τέτοιες λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας σε συνδυασμό με τη μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, εκτίμησε ότι τόσο οι αυξημένες νοσηλείες όσο και οι διασωληνώσεις «θα συνεχίσουν για αρκετές ημέρες ακόμα, καθώς τα περιστατικά αποτυπώνουν την εικόνα του παρελθόντος».
Άρση σε... δόσεις;
Η άρση του lockdown εξετάζεται να γίνει σε δόσεις.
Στο παραπάνω σενάριο αναφέρθηκε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ λέγοντας πως δεν αποκλείεται κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.
«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Πονοκέφαλος» η εστίαση
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση φαίνεται πως θα ανοίξει τελευταία, καθώς οι ειδικοί διαφωνούν. Πιθανώς, να επιτραπεί το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ, με αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά τα τραπέζια, τον αριθμό καθήμενων και τις αποστάσεις και δεν θα επιτρέπεται η μουσική.
Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα επιτραπεί το ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ενώ σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο περιορισμός των εννιά ατόμων.
Αναφορικά με τις νυχτερινές μετακινήσεις των εορταστικών ημερών, οι Αρχές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των εορταστικών συγκεντρώσεων σε σπίτια, εξετάζουν την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι «κόκκινες» περιοχές που θα κρίνουν την άρση
Τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω το κορωνοϊού και αποτελούν πηγή ανησυχίας αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Όπως είπε ο ίδιος σε ορισμένες περιοχές εμφανίζονται πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους και ανέφερε χαρακτηριστικά τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Μυτιλήνη.
«Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πρώτη σε κρούσματα η Θεσσαλονίκη
Συνεχίζει να κατέχει την «πρωτιά» στα κρούσματα κορωνοϊού η Θεσσαλονίκη, με την Αττική να ακολουθεί.
Παράλληλα, αυξημένα είναι και σε Λάρισα και Πιερία.
Ειδικότερα, χθες στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκαν 562 κρούσματα, ενώ στην Αττική, 408.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι 2.018 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη κατανέμονται ως εξής:
- 2 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 408 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 562 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 70 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
- 115 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 70 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 113 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση